Isolering af loft: 5 ting du bør vide

 

Efterisolering af loftet er en effektiv foranstaltning, hvis du vil reducere elforbruget og varmeregningen i dit hjem. Mangel på isolering vil resultere i betydeligt varmetab om vinteren. For at kompensere skal du opvarme ekstra meget og dermed bruge flere penge på forbrug. Derfor er loftisolering ofte en rentabel investering. Derudover er isolering af loftet en vigtig del af projektet, hvis man ønsker at omdanne et råloft til et opholdsrum. I denne artikel finder du nyttige tips til, hvad du skal overveje, hvis du skal i gang med at isolere loftet.

Isolering af loft

Hvis du ønsker tilbud på dit projekt, kan du klikke dig videre lige nedenfor. Så bliver du sat i kontakt med dygtige håndværkere til dit projekt, og du kan modtage op til 3 gratis og uforpligtende tilbud på arbejdet.

Få 3 gratis tilbud >

Isolering af loft? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

1. Brug en professionel (medmindre du selv har masser af erfaring)

De fleste, der isolerer loft, ønsker at bruge en snedker eller tømrer til at udføre arbejdet. Isolering er en opgave, som de fleste tømrere har lang erfaring med, men sørg stadig for, at du får referencer fra lignende projekter, før du vælger et firma til jobbet. Hos Bygge.dk har vi samlet kvalitetssikrede entreprenører og håndværkere ét sted, så det skulle være let at vælge det rigtige. Du er velkommen til at sende din opgave til Bygge.dk, så kontakter vi dig for en kort gennemgang af projektet.

2. Sørg for god ventilation

Efterisolering af loftet er noget, som nogle gerne vil foretage selv. Det gøres ved, at de nye isoleringsmåtter rulles ud over bjælkerne og den eksisterende isolering. Det foretages på tværs af de gamle samlinger for at undgå sprækker, hvor luft kan sive igennem. Sørg for, at den gamle isolering ikke er udsat for fugtskader. I dette tilfælde skal den gamle isolering fjernes og fejlen repareres, inden der lægges yderligere isolering.

Det kan også være en god idé at undersøge, hvor du har varmetab og derfor er nødt til at gribe ind. Til dette kan du købe et infrarødt termometer. Men husk, at ventilationen på loftet er arrangeret i forhold til isolering under bygningen, så når du isolerer, ændrer du også forholdene. Når du reducerer varmetabet for den beboelige del af huset, bliver loftet koldere, og den relative fugtighed øges.

Når du isolerer et råloft, reducerer det varmetabet fra rummene nedenfor. Dette får igen temperaturen på loftet til at falde. Når den varme luft fra rummene stiger op og møder den kolde luft på loftet, kan der let opstå kondens.

Derfor er det vigtigt at efterlade tilstrækkelig ventilation for at frigive fugtigheden. Vær derfor forsigtig med ikke at isolere for tæt i overgangen mellem væggen og loftet. Normalt har gamle huse en luftspalte, hvor væggen og loftet mødes. Derudover vil der være en ventilationsaksel øverst ved tagskægget. Luftspalten og ventilationsskakten er det, der sikrer ventilation på loftet. Vær derfor opmærksom på disse, når du isolerer. Hvis isoleringen tætnes igen, kan varm luft fanges på loftet. Så risikerer du smeltning af sne, hvilket igen kan resultere i fugtskader på loftet.

3. Husk dampspærren

En bolig udsættes konstant for damp og fugt. Uanset om det er madlavning, tørring af tøj eller bare vejrtrækning. Det er derfor vigtigt at tilføje en dampspærre, når du isolerer. Dampspærren er en plastikdug, der forhindrer varm, fugtig luft i at sive gennem loftet og længere op under taget. Sørg for, at du kun har én dampspærre installeret. Hvis du har flere dampspærrer på samme tid, kan kondensen fanges mellem spærrerne og skabe en yngleplads for svamp. Et andet tip er at sætte dampspærren omkring en tredjedel inde i væggen. Således reducerer du risikoen for at lave huller i den senere. Dette kan blandt andet ske, hvis du har brug for at installere ovenlys i gulvet nedenfor. I øvrigt udsender ovenlys-kasserne meget varme, og det anbefales generelt ikke at bruge denne type lys i rum, der er placeret mod kolde lofter.

Dampspærren skal ligge på den varme side af isoleringen og fortrinsvis lægges nedenunder for at sikre, at den er helt forseglet. Hvis du placerer plast på den kolde side, vil den varme, der indesluttes, ramme plasten og kondensere, når den møder den kolde luft på den anden side, så er det hurtigt gjort at bore huller i plasten.

Dampspærren kan fastgøres på flere måder. Den mest almindelige løsning er at hæfte det fast i taget. Husk at tape alle klammer, så damp ikke siver gennem hullerne. Brug da tape, der er beregnet til at forsegle plastsamlinger. Du bruger også tapen til samlingerne mellem delene af dampspærren. Her kan det være værd at investere i god tape. At gå efter den billigste tape kan have dyre konsekvenser i det lange løb. Hvis du har brug for at fastgøre en dampspærre til murværk, skal du fastgøre den med klæbemiddel til dampspærre.

Få 3 gratis tilbud >

Isolering af loft? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

4. Vælg den rigtige type isolering

Når du skal isolere, skal du først bestemme, hvilket materiale du vil bruge som isolering. Materialerne har forskellige egenskaber, og det er op til dig, hvilken slags du vil bruge. Noget, du skal træffe beslutning omkring, er blandt prisen, evnen til at isolere lyd og U-værdien. U-værdien er måleenheden for varmeledningen i et materiale. Lav værdi betyder, at kun lidt varme passerer gennem materialet. Jo lavere U-værdi, jo bedre isolationskapacitet.

Skumspray

Skumspray er den dyreste form for isolering. Sprayen findes i to forskellige varianter. Den ene er skumspray med åben celle. Dette er den billigste af de to varianter, men det giver ikke en dampspærre. Lukket cellespray er noget dyrere, men giver også en tættere barriere for vand og luft. Dog bør der ikke være helt lufttæt i isoleringen, det forhindrer den luftcirkulation, der udtørrer fugten. Skumspray er den bedste isolering, når loft skal konverteres til opholdsområder.

Mineraluld

Mineraluld er lavet af smeltet sten eller glas, der spindes til tråde og limes sammen. Dette kan fremstilles i forskellige varianter. For eksempel de sædvanlige ruller fra virksomheder som Glava og Rockwool. Mens ruller er billige og effektive til at isolere store overflader, er det at isolere områder med kringelkroge mere krævende. Rullen skal klippes for at passe omkring bjælker og andre forhindringer, hvilket kan være tidskrævende. Mineraluld kan bruges praktisk talt overalt og har en høj isoleringskapacitet. Dette materiale har en tendens til at klø, så det er en fordel at have solidt tøj på, når man arbejder med det.

Cellulose

Denne type isolering er lavet af genbrugspapir og tilsat brandhæmmende mineralske salte. Det har evnen til at absorbere og transportere fugt bort. Det er således muligt at isolere med cellulose uden at tilføje en dampspærre. Cellulose er tungere end mineraluld, og vægten resulterer også i større luftbestandighed og bedre lydisolering.

Polystyren

Isopor er lavet af råolie og bruges ofte i murværk og etageadskillelse. Materialet består af kun 2 % faststof, resten er luft. Derfor vejer det kun lidt og er let at håndtere. Det kan dog ikke modstå høje temperaturer og er kompliceret og energikrævende at producere. På grund af brandfare bør isopor helst støbes ind. Det er derfor sjældent, at det bruges på loftet.

Blæst isolering

Blæseisolering er ikke et materiale, men snarere den teknik, der anvendes. Det kan være lavet af fiberglas, cellulose eller mineraluld. Navnet kommer fra at isoleringen blæses ind mellem bjælkerne. Det bør gøres af fagfolk, der bruger en blæser til at få isoleringen til at dække alle revner og små områder. Blæseisolering kan også bruges til allerede eksisterende isolering og er velegnet til efterisolering.

5. Find gode fagfolk

Når du begynder at isolere loftet, lønner det sig at finde fagfolk, der har gode referencer fra lignende projekter, og som har konkurrencedygtige priser. Hos Bygge.dk har vi samlet kvalitetssikrede entreprenører og håndværkere ét sted, så det skulle være let at vælge det rigtige firma. Registrer dig hos os og få tilbud på dit projekt.

Tjekliste, når loftet indrettes

  • Sørg for, at dampspærren er tæt. Det er vigtigt, at dette ikke beskadiges, og at samlingerne overlappes med ca. 15 cm.
  • Placer altid dampspærren på den varme side af isoleringen.
  • Prøv at skabe vakuum i huset. Ved fjernvarme eller varmepumpe skabes ofte et overskydende tryk, der trækker den fugtige luft opad. Undertryk kan imidlertid føre til øget radonkoncentration.
  • Husk loftlugen. Denne er normalt ikke tæt, men består kun af en spånplade. Isolér tæt omkring denne for at undgå varmetab.
  • Undgå at lægge tæt gulv på loftet, hvis det ikke skal bruges til længerevarende ophold. Tæt gulvbelægning forhindrer ventilation og kan forårsage fugtskader.
  • Luk ikke luftspalten på loftet. Dette sikrer god luftcirkulation, hvilket er vigtigt for at undgå fugtskader.
  • Hvis du bruger plader eller mineraluld, skal du huske at overlappe, så samlingerne ikke skaber kuldebroer.
  • Pak ikke isoleringen for tæt. Materialerne indeholder meget luft, og det er den, der isolerer.
Få 3 gratis tilbud >

Isolering af loft? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

Flere artikler:

Kom i gang

Find fagfolk til byggeri og renovering. Modtag flere uforpligtende tilbud på dit byggeprojekt.