Tagisolering: 10 ting du skal vide

 

Der er mange foranstaltninger, du kan tage for at gøre dit hjem mere energieffektivt. Blandt disse er tagisolering en af dem, der har mest effekt. God isolering reducerer varmetab, hvilket resulterer i lavere elregninger. Efterisolering reducerer også risikoen for fugtskader og bidrager til et bedre indeklima. I denne artikel har vi samlet tips, der kan være nyttige, hvis du skal udføre en tagisolering. Du kan blandt andet læse om processen, hvordan du kan reducere dine udgifter, og hvordan du finder de rigtige fagfolk.

Tagisolering

Hvis du ønsker tilbud på dit projekt, kan du klikke dig videre lige nedenfor. Så bliver du sat i kontakt med dygtige håndværkere til dit projekt, og du kan modtage op til 3 gratis og uforpligtende tilbud på arbejdet.

Få 3 gratis tilbud >

Få 3 tilbud på tagisolering

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

Mest rentabel for ældre hjem

Ældre hjem er ofte de mindst isolerede. Dette afhænger naturligvis af, om det er blevet efterisoleret i nyere tid. Da krav til nye bygninger imidlertid har ændret sig markant i de seneste årtier, har gammel isolering en meget lavere standard end det, der bliver installeret nu til dags. Indtil 1950’erne var der stort set ingen krav til isolering. På det tidspunkt var det almindeligt at fylde etageadskillelse og tag med spåner og ler. Dette kan isolere lyd, men har ringe indflydelse på temperaturen. Huse bygget efter 1950’erne er ofte isoleret med noget mineraluld, men tykkelsen er langt fra det, der er almindeligt i dag. Med tiden blev mere og mere isolering almindeligt. Men først omkring år 2000 begyndte isolering at opfylde de nuværende krav til tykkelse (30-35 cm).

Jo mindre isolering, der findes i dit tag i dag, jo mere kan du spare på isolering. Hvis du isolerer et ældre hus med lidt eller ingen isolering, kan du spare flere tusind kroner i varmeomkostninger. Der kan også forventes betydelige beløb for huse, der er bygget langt ind i 1990'erne.

Der er også andre foranstaltninger, der kan gøre hjemmet mere energieffektivt. Når du først begynder at isolere taget, vælger mange mennesker at udføre andet arbejde på samme tid. For eksempel installation af varmestyringssystem eller lavenergivinduer. Når du først begynder at isolere, kan det være værd at tage flere forholdsregler på samme tid.

Hvad koster det at isolere?

Hvor meget en tagisolering koster, afhænger af flere faktorer. For eksempel vil det være dyrere at isolere udvendigt end indvendigt. Udvendig isolering kræver, at man fjerner tagsten, opbevarer dem sikkert under arbejdet og derefter lægger dem på igen, når isoleringen er klar. Dog er det ofte ydre isolering, der har den største effekt. I andre tilfælde kan det være tilstrækkeligt at lægge isoleringsruller direkte på gulvet. Det gør processen betydeligt lettere.

Hos Bygge.dk har vi opbygget en prisdatabase baseret på projekter udført af aktører fra vores platform. På denne måde kan vi beregne gennemsnitsprisen for et antal forskellige byggeprojekter. Vi kan se, at tagisolering har en gennemsnitlig pris på 800 kroner pr. kvadratmeter. Dette inkluderer alle omkostninger i forbindelse med arbejde og materialer. Vi ser også variationer i prisen afhængigt af brugt tid, isoleringstype og yderligere arbejde. De fleste ender med at betale et sted mellem 300 og 1.300 kroner pr. kvadratmeter.

Kan du isolere selv?

Mange mennesker overvejer muligheden for at udføre tagisoleringen selv. For at udføre et sådant arbejde kræves det, at du ved, hvordan du sikrer den nødvendige ventilation, samtidig med at du sikrer, at isoleringen er tæt nok. Det er også vigtigt at vide, hvordan man installerer vindspærrer, undgår kuldebroer og lægger dampspærren helt tæt.

For at sikre, at resultatet er af høj kvalitet, anbefales det at overlade isoleringen til fagfolkene. Dette behøver ikke at være dyrt. Isolering tager ganske kort tid, og lønomkostningerne er derfor relativt lave. Det, der derimod er dyrt, er, hvis arbejdet udføres dårligt, og der skal rettes op på fejl bagefter. Derfor betaler det sig at investere i dygtige fagfolk fra starten.

En anden grund til at hyre professionelle aktører er, at isolering ofte kan involvere flere proesser end selve isoleringen. I nogle tilfælde vil det være nødvendigt at fjerne tagdækningen, gerne på en måde, der gør det muligt at genbruge det. Derudover er der mange varianter af isolering at vælge imellem, og nogle af disse varianter kræver, at den installeres af fagfolk.

For at komme i kontakt med seriøse håndværksvirksomheder med omfattende erfaring inden for isolering, kan du lægge dit projekt på Bygge.dk. Bygge.dk er en tjeneste, der forbinder boligejere med kvalitetssikrede entreprenører og håndværkere. Bygge.dk tjekker kreditvurderinger, godkendelser og referencer, og forbinder dig med entreprenører, der er kvalificeret til at håndtere dit projekt. Kun de virksomheder, der opretholder høj kvalitet og konkurrencedygtige priser over tid, kan fortsat være en del af platformen. Indsendelse af opgaver er gratis. Efter inspektion modtager du tilbud fra flere kvalificerede tømrere.

Få 3 gratis tilbud >

Få 3 tilbud på tagisolering

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

U-værdi

Effekten af ​​isolering måles i U-værdi. Lav U-værdi er et tegn på god isolering. Værdien angiver, hvor meget varme der passerer gennem en kvadratmeters struktur ved en temperaturforskel på en grad celsius. Jo lavere U-værdi, jo mere varmeisolerende virkning har isoleringen. Mens en enkelt vinduesrude har en U-værdi på ca. 5,0, har et tag med isolering cirka en U-værdi på 0,13. I betragtning af at kravene til isolering bliver stadig strengere, vil U-værdien være tilsvarende lavere. For et passivhus er kravene endnu strengere med en isolationstykkelse på 30 - 40 cm og en U-værdi på cirka 0,09. Et passivhus betyder, at man træffer passive foranstaltninger for at gøre huset mere energieffektivt.

Hvad skal man overveje, når man isolerer tag?

En tagisolering ændrer også temperaturforholdene. Hvis du for eksempel har et koldt råloft, er det vigtigt at sikre tilstrækkelig luftcirkulation for at modvirke fugtskader. Luftcirkulation er især vigtig til udtørring af kondens. Efterhånden som temperaturforholdene ændrer sig, er det vigtigt at tage dette i betragtning for at forhindre fugtdannelse. Man skal altid sørge for, at der er en luftskakt mellem isoleringen og loftet. Dette vil også forhindre snesmeltning og isdannelse om vinteren. Ofte kan dette gøres på indersiden af ​​loftet. I nogle tilfælde skal den eksisterende tagdækning fjernes, hvilket gør arbejdet betydeligt mere omfattende.

For at forhindre kondens er det almindeligt at installere en dampspærre. Dette er en plastikdug, der forhindrer, at varm og fugtig luft trænger gennem tag og vægge og op på loftet. Fugtig luft kan kondensere inde i isoleringen og forårsage fugt, svamp og råd. Det er vigtigt kun at bruge én dampspærre. Denne skal være helt stram og altid placeres på den varme side af isoleringen. Den kan dog placeres en kort afstand ind i isoleringen, hvilket forhindrer dig i at lave huller i dampspærren, hvis du installerer lamper eller lignende i loftet. Også her er det vigtigt at have tilstrækkelig luftcirkulation og ventilation, som kan erstatte den brugte, våde luft med ren, opvarmet luft.

Hvis du har besluttet at isolere loftet, er det næste trin at komme i kontakt med egnede fagfolk. Det kan vi hjælpe dig med i bygge.dk. Hvis du registrerer dit projekt på bygge.dk, vil vi kontakte dig for en kort gennemgang af projektet og sætte dig i forbindelse med kvalificerede fagfolk til jobbet.


Få 3 gratis tilbud >

Få 3 tilbud på tagisolering

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

Flere artikler:

Kom i gang

Find fagfolk til byggeri og renovering. Modtag flere uforpligtende tilbud på dit byggeprojekt.