Hvis du ønsker tilbud på dit projekt, kan du klikke dig videre lige nedenfor. Så bliver du sat i kontakt med dygtige håndværkere til dit projekt, og du kan modtage op til 3 gratis og uforpligtende tilbud på arbejdet.
Har du brug for nyt tag? Få 3 tilbud
Det tager kun et minut og er helt uforpligtende
1. Få foretaget regelmæssig inspektion af taget
Et tag har en levetid på mellem 30 og 80 år, afhængigt af typen og tagdækningen. Dette er imidlertid kun et estimat. I Danmark udsættes hustage for forskelligt vejr; blandt andet frost og nedbør. Flere andre faktorer kan også påvirke, hvor længe taget holder. Det betaler sig derfor at få en taksator til at foretage en løbende inspektion af taget. På den måde er man på forkant og kan udbedre eventuelle problemer, før der måtte opstå alvorlige skader. Nogle husejere gennemfører en sådan inspektion en gang hvert 10. år - andre mere hyppigt.
2. Vælg det rigtige type tag
Det er selvsagt meget vigtigt at vælge det tag, som passer bedst til huset. Flertallet af husejere beholder den eksisterende tagtype, når der skal lægges nyt. At skulle skifte tagtype er nemlig en langt større opgave end at lægge nyt tag af samme type. Har man planer om at skifte tagets type (for eksempel som en del af større ombygning), er det væsentligt, at man vælger den rigtige tagtype. I Danmark er de mest normale tagtyper; saddeltag, valmtag, fladt tag samt pulttag. Det er desuden muligt at skifte mellem disse.
3. Vælg den rigtige tagdækning
At lægge nyt tag indebærer også at lægge ny tagdækning. Mange vælger at erstatte med en lignende tagdækning, som de har på det eksisterende tag. En del vælger dog også en ny type tagdækning. De forskellige typer tagdækning har forskellige egenskaber. Nogle er bedst til vejrudsatte områder. Andre klæder visse hustyper bedre end andre. Der er store prisforskelle, som man skal tage hensyn til. Nogle tagdækninger holder desuden længere end andre. Og det er helt essentielt at tage hensyn til vægten, da også dette har betydning for de forskellige varianter. Det kan desuden være en god idé at rådføre sig med en fagmand, inden man vælger tagdækning.
4. Afsæt tid til at indhente flere tilbud fra entreprenører
Det er vigtigt at finde den rigtige entreprenør. Dette valg vil i høj grad påvirke om projektet er vellykket eller ej. Bygherrer bør tage sig god tid til tilbudsprocessen. Det betaler sig desuden at indhente tilbud fra flere entreprenører: Sørg for at få tilbud, som kan sammenlignes direkte - altså få opgivet enhedspriser og detaljerne for, hvad der er inkluderet i tilbuddet. Dette gør, at det er nemmere at sammenligne tilbuddene.
Har du brug for nyt tag? Få 3 tilbud
Det tager kun et minut og er helt uforpligtende
5. Vælg den rigtige entreprenør
Når man sammenligner tilbud fra entreprenører, er prisen selvsagt en vigtig faktor. Men omkostningerne bør ikke være den eneste prioritet. Ud over prisen er der nemlig en række andre kriterier, man bør vurdere, når man skal finde den rigtige entreprenør. Deriblandt kvalitet og kundetilfredshed. Disse punkter kan man få klarlagt ved at undersøge entreprenørens referencer. Du skal helst undersøge referencer fra de typer projekter, der ligner dit eget. Dette kan du gøre ved enten at slå firmaet op på nettet eller ved at kontakte referencerne direkte.
Når det gælder faglige kompetencer, kan man undersøge om firmaet har de autorisationer der er nødvendig for faget de udfører. Dette kan man tjekke i autorisationsregistret.
Virksomhedens økonomi er også noget, man bør undersøge. Det kan man gøre ved at gennemføre en kreditvurdering. Så vil man kunne se, om virksomheden kæmper rent økonomisk; om den har udestående gæld, skattekrav eller lignende. Man bør aldrig indgå kontrakt med en entreprenør, som kan være i fare for at gå konkurs i løbet af byggeprojektet.
For at finde kvalitetssikrede entreprenører og håndværkere, kan du bruge gratistjenesten Bygge.dk. Bygge.dk er en tjeneste, der forbinder boligejere med kvalitetssikrede entreprenører og håndværkere. Bygge.dk tjekker kreditvurderinger, godkendelser og referencer, og sætter dig i kontakt med entreprenører, som er velkvalificeret til at kunne håndtere dit projekt. Tjenesten både gratis og uforpligtende.
6. Læg et budget med rum til uforudsete udgifter
Når du skal bygge nyt tag, vil tilbuddet, du får fra en entreprenøren, vise den samlede pris for opgaven, inklusiv arbejde og materialer. Men der kan også opstå uforudsete udgifter: Et eksempel er rådskader. Tilbuddet inkluderer ikke sådanne udgifter. Det er vanskeligt at vide, hvorvidt man har rådskader, før taget og undertaget fjernes. Dette gælder også, selvom man har fået foretaget løbende inspektion. Konstateres der råd, vil dette øge omkostningerne markant. Det er derfor vigtigt at sætte både tid og penge af til dette.
7. Undersøg, om du skal ansøge hos kommunen
Man behøver ikke søge kommunen om lov til at skifte tag. Dette gælder, såfremt man ikke ændrer i størrelsen eller udseendet på taget. Du kan således skifte tagdækning uden at skulle ansøge.
Skal du derimod skifte tagtype (f.eks. fra saddeltag til fladt tag), vil det udløse en ansøgningspligt. Det samme gælder, hvis man ønsker at ændre vinklen på et saddeltag. I de tilfælde, hvor man bygger nyt tag for at lave et loft om til et brugsareal, skal man søge om brugsændring.
For at være sikker på, hvilke regler, der gælder for lige netop dit projekt, kan det betale sig at rådføre sig hos en fagmand. At opdage efterfølgende, at man skulle have søgt om tilladelse, når man er gået i gang med byggeprojektet, er ikke særlig heldigt, og kan blive dyrt i længden.
8. Lav en detaljeret arbejdsplan
Når man har valgt entreprenør, og er klar til at påbegynde arbejdet, er det vigtigt, at man først udarbejder en detaljeret arbejdsplan. Dette er en fordel for både bygherre og entreprenør. På den måde sikrer man sig, at det tydeligt fremgår, hvad man har forpligtet sig til, og hvad man kan forvente. Planen vil også kunne gøre det nemmere at undgå uenigheder og misforståelser undervejs.
Husk blot på, at arbejdsplanen også kan blive påvirket af uforudsete hændelser - for eksempel råd - så læg noget tidsmargin ind også.
9. Hold dig opdateret i løbet af arbejdet
Selvom en entreprenør har ansvaret for gennemførslen af byggeprojektet, er det meget naturligt, at bygherren også følger nøje med i arbejdsprocessen. Det er en fordel at finde en entreprenør, man har en god dialog med. På den måde bliver denne fase af projektet så smidig som muligt.
10. Få foretaget slutkontrol
Når det nye tag står klart, er der blot slutkontrollen tilbage. Sørg for at indhente en kompetent og selvstændig fagmand, som kan inspicere taget, og kontrollere, at alt er, som det skal være. Man skal vente med at betale den sidste del af beløbet, indtil slutkontrollen er gennemført. Dette skyldes, at beløbet skal kunne betale for nødvendige udbedringer, som måtte påvises under slutkontrollen. Som regel udføres en sådan slutkontrol af en taksator.
Sådan kommer du i gang med at bygge nyt tag
Hvis du er klar til at komme i kontakt med en kvalitetssikret entreprenør, der kan bygge dit nye tag, kan du registrere projektet hos Bygge.dk. Tjenesten er både gratis og uforpligtende. Når du har registreret projektet, kontakter vi dig for at indhente de nødvendige oplysninger om det tag, du ønsker at få bygget. Derefter modtager du tilbud fra flere aktører fra vores platform, som har den nødvendige erfaring og kompetencer, som dit projekt kræver.