Byg et lille hus: 10 ting du bør vide

 

Der er mange grunde til at bygge et lille hus. For mange er det ganske få ting, der skal til for at finansiere projektet. For andre er et lille hus simpelthen den mest praktiske løsning. I denne artikel har vi samlet 10 tips, der vil gøre dit projekt lettere. Du kan blandt andet læse om planlægning, hvilke dokumenter du skal forberede, og hvordan du finder den rigtige entreprenør.

Byg et lille hus

Hvis du ønsker tilbud på dit projekt, kan du klikke dig videre lige nedenfor. Så bliver du sat i kontakt med dygtige håndværkere til dit projekt, og du kan modtage op til 3 gratis og uforpligtende tilbud på arbejdet.

Få 3 gratis tilbud >

Byg et lille hus? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

1. Vælg den rigtige grund

At bygge et lille hus gør det ofte muligt at vælge en mindre grund. Udendørsarealer af en vis størrelse kan dog have værdi på flere måder. For det første kan det fungere som et opholdssted til daglig. Det kan også være smart, hvis man ønsker at bygge ud senere. Dette kan være gældende i tilfælde af familieforøgelse, eller hvis man ønsker at bygge en leje del.

Kontroller de grundlæggende betingelser, når du vælger grund. Hvis det er en grund med forskellige udfordringer, skal man beregne ekstra omkostninger til grave arbejdet.

Undersøg også hvor meget det vil koste at indlægge systemet for vand, elektricitet samt spildevand på grunden. For nogle kan tilgængelig internetforbindelse også være en afgørende faktor.  

2. Planlæg og bestil materialer tidlig

Når man bygger et lille hus, er det især vigtigt at nå frem til områdeeffektive løsninger. Her kan det betale sig at engagere en indretningsarkitekt eller en arkitekt med relevant erfaring. Det er vigtigt at udføre en detaljeret beskrivelse af projektet. Det er nødvendigt, både når man skal ansøge kommunen om tilladelse, og når entreprenørerne skal udarbejde pristilbud.

Bestil materialer tidligt. Nogle af de materialer, bygherren selv er ansvarlig for, har ofte en lang leveringstid. Derudover ved man aldrig, hvornår der kan være forsinkelser i leveringen. Hvis materialerne ikke er på plads til tiden, vil det medføre, at hele projektet forsinkes. Det kan være både frustrerende og dyrt.

En anden grund til at vælge materialer tidligt er, at man lettere kan kigge efter gode priser og tilbud. Det gælder for eksempel parketgulve, fliser, trapper og køkken- og badeværelsesarmaturer. Det er også muligt at finde tekniske systemer til overkommelige priser som opvarmning og ventilation. Se også på muligheden for at vælge overkommelige materialepriser for facade, tagsten og vinduer. Jo før du ved, hvilke elementer du skal bruge, jo mere sandsynligt er det, at du finder dem til en god pris.

3. Udarbejde en tydelig projektbeskrivelse

En detaljeret projektbeskrivelse er en forudsætning for et vellykket projekt. Det vil give entreprenøren et klart billede af projektet, både i udbudsprocessen og når byggeriet skal påbegyndes. En præcis beskrivelse af projektet gør det muligt for entreprenøren at give et realistisk pristilbud. Det reducerer også risikoen for misforståelser og uenighed undervejs, da det giver entreprenøren og bygherren en fælles forståelse af, hvad der skal gøres.

Få 3 gratis tilbud >

Byg et lille hus? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

4. Find den rigtige entreprenør

Det kan være en udfordring at finde den rette entreprenør til et så omfattende projekt. Der er en række kriterier at overveje, og der er ingen garanti for, at de firmaer, du modtager tilbud fra, er kvalificerede til at udføre det nødvendige arbejde. Derfor har vi hos Bygge.dk samlet pålidelige og kompetente entreprenører på ét sted. Vi arbejder konstant på at kvalitetssikre firmaerne der er på vores platform. Hvis man registrerer sit projekt hos os, vil man blive sat i kontakt med de entreprenører, der er bedst egnet til projektet. Det er gratis, og man kan afmelde sig til hver en tid. Nedenfor finder du en beskrivelse af, hvordan vi arbejder på at sætte bygherrer i kontakt med de rigtige entreprenører:

  • Vi kontrollerer, at entreprenøren har positive referencer fra lignende, verificerbare projekter.
  • Vi kontrollerer regnskabstal og kreditvurderinger for at sikre, at virksomheden har en stabil og solid økonomi.
  • Vi overvåger relevante autorisationer.
  • Vi sætter dig i kontakt med flere relevante kandidater, der har ledig kapacitet og interesse i projektet, så du kan sammenligne flere pristilbud og være sikker på, at du får en konkurrencedygtig pris.

5. Indgå en skriftlig kontrakt

Byggeri af en bolig kræver en kontrakt med de involverede virksomheder. Hvor komplicerede kontrakterne skal være, afhænger af, hvor stort og kompliceret projektet er. I de fleste tilfælde vil standardiserede kontrakter være tilstrækkelige.

Nedenfor finder du en liste over punkter, der bør indgå i en kontrakt, når der bygges huse:

  • Dato for færdiggørelse
  • Aftalt forhåndsbestemt erstatning i tilfælde af forsinkelse
  • Totalpris for projektet
  • Hvordan struktureres afregning 
  • Sikkerhed fra entreprenøren
  • Forsikringskrav
  • Aftale om eventuelt yderligere arbejde
  • Aftale om eventuel egen indsats i byggeriet
  • Forbehold for aftalen
  • Detaljeret beskrivelse af arbejdet 

6. Overvej realistisk egen indsats i byggeriet

For at spare penge vælger nogle at påtage sig ansvaret for dele af projektet. Det kan være at udføre papirarbejde eller overfladearbejde. Det er vigtigt at huske på, at al egen indsats i et sådant projekt kræver, at man har den nødvendige ekspertise. Hvis man udfører opgaver, som man ikke er i stand til at udføre korrekt, risikerer man at forsinke projektet. Dette kan ofte blive dyrere, end hvis man havde overladt arbejdet til fagfolk fra starten, og desuden oplever flere, at opgaverne bliver så komplicerede og tidskrævende, at det ikke er besparelserne værd. Selv om det er muligt at spare penge ved at udføre dele af arbejdet selv, vil det altid være hurtigere og sikrere at overlade det til fagfolk.

7. Læg en fremdriftsplan med entreprenøren

Før man starter selve arbejdet, anbefales det at udarbejde en fremdriftsplan. På denne måde kan bygherren og entreprenøren få en fælles forståelse af, hvornår de forskellige dele af projektet starter og slutter. Man er velkommen til at tilføje milepæle til ens statusplan. Disse gør det nemmere at holde styr på fremskridtene i løbet af projektet.

8. Oprethold en tæt og god dialog med entreprenøren

God kommunikation er afgørende for et vellykket byggeprojekt. Derfor kan det også betale sig at lede efter en entreprenør som man kommunikerer godt med. Dette er et kriterium, man bør overveje i udbudsprocessen. Husk, det er mennesker, som man skal beskæftige sig med i de kommende måneder. God kommunikation mindsker risikoen for misforståelser eller uenighed. Sørg også for at besøge byggepladsen regelmæssigt for at holde sig ajour med projektets forløb. Man kan også arrangere faste mødetider med projektlederen. Mange vælger at knytte møderne til milepælene i projektplanen.

9. Uafhængig kontrol

I forbindelse med opførelsen af en ny bygning, bør man altid engagere en ekstern professionel til at udføre en uafhængig kontrol. Denne skal undersøge, at projektet gennemføres i overensstemmelse med både love og bestemmelser, og de aftaler, man har indgået med entreprenøren. Hvis man finder fejl eller mangler, skal de udbedres, før man udbetaler den sidste del af kontraktbeløbet.

10. Få tilsendt dokumentation efter projektets afslutning

Sørg for at modtage alle dokumenter, der viser, at arbejdet er udført korrekt. Dette kan have en betydelig indvirkning på boligprisen i tilfælde af videresalg. Det er også en fordel at have et overblik over materialevalg og lignende, hvis du skal renovere på et senere tidspunkt. Blandt andet skal man sørge for at modtage nødvændig dokumentation og en kopi af fakturaen som specificerer, hvilket arbejde der er udført. Hvis der for eksempel er inkluderet en miljøvenlig opvarmning, kan man også få brug for denne dokumentation for at modtage tilskud.

Hvordan kommer man i gang?

Hvis man har besluttet at bygge et lille hus, er det helt afgørende at engagere den rigtige entreprenør. Hvis man lægger projektet ud på Bygge.dk, vil man blive matchet med flere kvalitetssikrede entreprenører i ens område, der ønsker at give en pris på projektet. Kun entreprenører med solid økonomi, relevante godkendelser og gode referencer har adgang til platformen. Det er gratis og uforpligtende for dig som bygherre at bruge Bygge.dk.

Få 3 gratis tilbud >

Byg et lille hus? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

Flere artikler:

Kom i gang

Find fagfolk til byggeri og renovering. Modtag flere uforpligtende tilbud på dit byggeprojekt.