Udskiftning af beklædning: 10 ting du bør vide

 

Hvis man har et ældre hus med træbeklædning, vil det på et tidspunkt være nødvendigt at udskifte brædderne. Årsagen til dette vil hovedsageligt være slitage som følge af vejr og vind, hvilket kan føre til fugt og råd. Hvis fugt og råd ikke behandles, kan det resultere i store skader på huset. Sådanne skader kan i værste fald betyde, at boligens bærende struktur svækkes. Dette vil give store ekstra omkostninger, sammenlignet med hvor meget det koster at udskifte beklædningen i god tid. I denne artikel får du 10 tips til at gennemføre et projekt hvor du udskifter beklædningen. Du kan læse om planlægning, hvordan du finder den rigtige entreprenør, og hvilke formaliteter der skal være på plads, når projektet afsluttes.

Udskiftning af beklædning

Hvis du ønsker tilbud på dit projekt, kan du klikke dig videre lige nedenfor. Så bliver du sat i kontakt med dygtige håndværkere til dit projekt, og du kan modtage op til 3 gratis og uforpligtende tilbud på arbejdet.

Få 3 gratis tilbud >

Indhent 3 tilbud på udskiftning af beklædning

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

1. Begynd med en god planlægning

God planlægning er vigtigt i ethvert byggeprojekt. Vær derfor i god tid med at planlægge, hvilket arbejde der skal gennemføres, og hvilke tidsrammer arbejdet skal udføres indenfor.

Noget af det første, man bør gøre, er at gå til banken, hvis du skal bruge et lån til at finansiere projektet. Her kan du få en oversigt over de finansielle rammer for projektet. På den måde kan du være sikker på, at du er i stand til at finansiere det projekt, som du planlægger at gennemføre. Læs videre for at se, hvilke omkostninger man kan forvente, når man skal udskifte beklædning.

Sørg for, at du har et godt overblik over projektet, før du indhenter tilbud fra entreprenører. Dette sikrer, at tilbuddene bliver mest nøjagtige, og dermed også nemmere at sammenligne.

2. Find ud af, hvilken slags beklædning du skal vælge

Der er en række alternativer, når man skal udskifte beklædning. Mange vælger at udskifte beklædning, men bevarer det samme udseende, så de dermed kun hæver boligens kvalitet. Man kan også vælge at ændre udseendet, ved et vælge en anden træsort eller farve.

Den mest normale træsort til beklædning i Skandinavien er grantræ, mens der ofte anvendes trykimprægneret træ i Danmark. Dette er en slidstærk og billig træsort. Fyrretræ har en del egenskaber der gør den mere vejrbestandig en grantræ. Dette gælder især for den såkaldte malmfyrretræ, som har groet i længere tid. Denne træsort er meget populær i områder med meget ustadigt vejr, eller på boliger hvor man ønsker en ubehandlet finish på beklædningen. Denne fyrretræstype indeholder meget harpiks, hvilket fungerer som en naturlig imprægnering. Der findes også flere alternativer for færdigbehandlede brædder, både naturfarvede og med forskellig maling, varmebehandlet eller imprægneret. 

Derudover findes der mange alternativer, som giver et mere unikt og æstetisk udseende. Disse træsorter er f.eks. ask, malm, cedertræ eller lærketræ. Ved at vælge en af disse træsorter, kan det få dit projekt til at havne i den dyre ende af det prisinterval, som vi beskriver nedenfor. 

3. Få et indtryk af priserne på at udskifte beklædning

For at kunne holde en oversigt over gennemsnitsprisen på en række forskellige byggeprojekter, har vi her hos Bygge.dk oparbejdet vores egen prisdatabase. Den er baseret på gennemførte byggeprojekter. Vi kan se, at gennemsnitsprisen for udskiftning af beklædning ligger på omkring 1.300 kr. pr. kvadratmeter vægflade.

Priserne varierer fra omkring 1.100 kr. pr. m2, til omkring 2.500 kr. pr. m2. Bemærk, at denne pris også inkluderer efterisolering med 5-10 cm isolering. Læs videre for at se, hvad der kan være med til at hæve eller sænke prisen.

Få 3 gratis tilbud >

Indhent 3 tilbud på udskiftning af beklædning

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

4. Vurdér ekstra arbejde

For mange er det nødvendigt at male huset, efter den nye beklædning er monteret. Andre vælger at udføre forskellige energibesparende tiltag.

Et sådan tiltag kan være at skifte til mere energieffektive vinduer og eventuelt døre. Det er åbenlyst, at gamle huse har et stort varmetab, men dette gælder også for nyere huse. Det anslås, at omkring 40 % af varmetabet på en typisk bolig fra 1980’erne, opstår gennem vinduerne. Et andet energibesparende tiltag er et efterisolere. Dette gøres ved at lægge et nyt isolerende lag, før man lægger en ny beklædning. Efterisolering vil give et bedre indeklima, fjerne eventuel træk, og huset vil kunne opnå en højere energivurdering. Boliger kategoriseres, efter hvor energieffektive de er, og hvor stort varmetabet er, med en skala fra A til G, hvor A er bedst. En højere energivurdering kan øge boligens værdi betydeligt.

5. Find ud af, hvordan du kan spare penge

Det, der bestemmer prisen på et projekt med udskiftning af beklædning, er hovedsageligt størrelsen på vægfladerne, som skal udskiftes. Derudover vil det afhænge af beklædningstype, og om man vælger vandrette eller lodrette brædder.

Som tidligere nævnt, findes der flere træsorter, til forskellige priser. Vandrette brædder er normalt billigere at montere, fordi det tager kortere tid. Her skal man også tage hensyn til, hvilket æstetisk udseende man ønsker. Du skal også prioritere, om du ønsker at holde omkostningerne nede nu eller minimere vedligeholdelsesarbejdet i fremtiden.

Træsorter som malmfyrretræ kræver ikke meget vedligehold, og vandrette brædder betyder, at den fremtidige vedligeholdelse vil være nemmere. Årsagen til dette er, at man normalt kun behøver at udskifte de nederste brædder, hvis der skulle opstå fugtskader i beklædningen. Tilgængeligheden på grunden kan også gøre arbejdet mere eller mindre tidskrævende og dermed påvirke omkostningerne til arbejdskraften.

6. Find den rigtige entreprenør

Udskiftning af beklædning kræver en stor fagviden. Hvis arbejdet ikke udføres korrekt, kan det gøre, at der igen opstår råd og fugt på, eller under beklædningen. Derfor er det meget vigtigt at finde en entreprenør med relevant kompetence. Det tømrefirma, du vælger, bør have erfaring fra lignende projekter. På den måde kan du være sikker på, at håndværkerne ved, hvad de laver, og at alt arbejde udføres i overensstemmelse med gældende standarder og reguleringer. Firmaet skal også have alle de relevante forsikringer samt en stabil økonomi. 

Der findes forskellige godkendelser og certificeringer for håndværkere i Danmark. Dette gælder arbejde, der udføres inden for el, kloak og vvs. Disse gives af sikkerhedsstyrelsen og på deres hjemmeside kan du kontrollere, om firmaet har de nødvendige godkendelser.

7. Indhent flere tilbud under tilbudsprocessen

Det pristilbud, du får fra entreprenøren, vil ofte være en af hovedfaktorerne, der bestemmer prisen. Samtidig kan vi se, at pristilbud fra firmaer med samme kvalifikationer ikke nødvendigvis varierer så meget. Det kan derfor være nok at indhente tre forskellige pristilbud. Du bør bruge god tid på at vurdere de forskellige tilbud. Sørg for, at du sammenligner indholdet i tilbuddene, og ikke kun slutprisen. Du kan sætte tilbuddene op i et regneark, hvilket gør det nemmere for dig at sammenligne de forskellige udgiftsposter.

8. Find ud af, om dit projekt kræver en ansøgning

Normalt kræver en udskiftning af beklædning ikke en ansøgning hos kommunen. Der findes dog visse faktorer som kan resultere i, at dit projekt kræver en godkendelse. Dette gælder bl.a. hvis boligens udseende ændres, hvilket betyder, at facadeændringerne er så omfattende, at boligens visuelle udseende ændres betydeligt. Dette kan bl.a. være, hvis man vælger at montere flere, eller større, vinduer og døre. 

9. Dette bør du gøre undervejs

Undervejs i ethvert byggeprojekt er det altid en god ide at holde sig opdateret på, hvordan projektet skrider frem. Både for at være sikker på, at der ikke opstår misforståelser og for at se, at arbejderne følger tidsplanen og planlægningsskemaet. Ved større projekter kan det være en god ide at lave en planlægningsplan foruden kontrakten. I dette dokument kan du og entreprenøren fastsætte milepæle for, hvad der skal udføres, foruden hvad der er skrevet i kontrakten.

10. Noget du bør huske før afslutning

Før man kan anse projektet som værende færdigt, er der nogle formaliteter som skal være på plads. For det første skal du udføre en slutvurdering. Dette gøres normalt før du betaler den sidste del af kontraktbeløbet. Slutvurderingen skal udføres af en ekstern fagperson. Denne person skal kontrollere at arbejdet overholder en høj kvalitet, og er udført i overensstemmelse med alle gældende regler og reguleringer. 

Til slut er det vigtigt at få tilsendt en kopi af al relevant dokumentation. På den måde kan du ved et eventuelt salg, dokumenteret at arbejdet er udført af dygtige håndværkere. Det er også en god ide at have dokumenterne tilgængelige, i tilfælde af der afdækkes fejl eller mangler. Det kan også være nyttigt ved yderligere renoveringsarbejde.

Næste trin

Hvis du har bestemt dig for at udskifte beklædningen på din bolig, er det vigtigt at finde den rigtige entreprenør. Det kan vi hjælpe dig med, her hos Bygge.dk. Bygge.dk er en tjeneste, der forbinder boligejere med kvalitetssikrede entreprenører og håndværkere. Bygge.dk tjekker kreditvurderinger, godkendelser og referencer, og forbinder dig med entreprenører, der er kvalificeret til at håndtere dit projekt. Det er gratis at oprette dit projekt, og du vil modtage flere uforpligtende pristilbud.

Få 3 gratis tilbud >

Indhent 3 tilbud på udskiftning af beklædning

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

Flere artikler:

Kom i gang

Find fagfolk til byggeri og renovering. Modtag flere uforpligtende tilbud på dit byggeprojekt.