Udbygning af kælder: 7 ting du behøver at vide

 

Der kan være mange gode grunde til at udbygge en kælder. Måske er familien blevet større, og du trænger til ekstra sovepladser. Måske har du lyst til et hobbyrum eller et træningsrum, eller du har behov for et gæsteværelse. Eller måske ser du bare en mulighed for at udleje. Mange bor småt, og det er ofte nemmere at bygge ned end ud eller op. Det er ofte også mere omkostningseffektivt at lave en udbygining af kælderen, da bygningen jo har et fundament uanset hvad, og meget af arbejdet kan være gjort allerede. At lave en udbygning af kælderen kan være et spændende og sjovt projekt, men det er også omfattende. Det kan også øge værdien på boligen betragteligt med henblik på videresalg eller genfinansiering. Men det er en fordel at være forberedt og have en plan for gennemførelsen.

Udbygning af kælder

Hvis du ønsker tilbud på dit projekt, kan du klikke dig videre lige nedenfor. Så bliver du sat i kontakt med dygtige håndværkere til dit projekt, og du kan modtage op til 3 gratis og uforpligtende tilbud på arbejdet.

Få 3 gratis tilbud >

Udbygning af kælder? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

1. Planlæg grundigt

Uanset hvad du sidder med af erfaring og kompetencer, bør du tage kontakt til en arkitekt tidligt i processen. En arkitekt kan hjælpe dig med hele processen fra design af planløsning til udarbejdelse af byggeansøgning og kan muligvis foreslå løsninger, du ikke selv har tænkt på.

For at forstå omfanget af projektet er det vigtigt at vide, hvad der skal foretages af jordarbejde, før man går i gang. Det bliver pludseligt et meget større projekt, hvis du skal  brække gulvet op og grave ud, lægge nye dræn, nye afløb og isolere hele kælderen end hvis eksisterende gulv og vægge kan bestå, som de er. Er du så heldig, at kælderen er både tør og har tilstrækkeligt med lofthøjde, er du godt på vej til en velfungerende kælder. Hele projektet vil i så fald også blive betydeligt billigere, da det ofte er jordarbejdet, som koster og tager længst tid.

2. Find ud af hvilke behov der skal løses

Hvad skal kælderen bruges til? Hvis hensigten med udbygningen er at få en komplet lejlighed til udlejning, er det et lidt større projekt, da en ny boligenhed behøver alle hovedfunktionerne for en bolig. Kælderetagen skal forsynes med komplet bad og toilet, køkken, stue og soveværelse. Er behovet mere plads til eget brug, for eksempel en stue i kælderen til børnene eller et hjemmekontor, vil projektet i mange tilfælde være både nemmere og billigere. Du har formentlig ikke behov for et fuldt udstyret køkken, og det er måske nok med et lille toilet frem for et komplet badeværelse. 

Siden størstedelen af kælderen vil være under jorden, er det ofte udfordrende at få tilstrækkeligt med dagslys. Så kan det være nødvendigt at grave lyskasser og indsætte ekstra vinduer. Hvor meget naturligt lys kælderen har vil afhænge af forholdene, hvor du bor, i store træk hvor dyb kælderen er og vilkårene for sollys udenfor. Hvis der ikke er tilstrækkeligt med naturligt lys, enten til at få kælderen godkendt som boligareal eller fordi der ønskes et godt boligmiljø, vil størrelsen og placeringen af de nye vinduer være en vigtig del af planlægningsprocessen. Det betyder også retningslinjer for belysningsplanen, som til en hvis grad kan kompenserer for dette.

3. Husk ansøgningspligten

Undersøg også om arbejdet kræver en godkendelse. De fleste ubenyttede kældre er ikke godkendte som opholdsrum, hvilket betyder, at det er nødvendigt at ansøge om ændring af brugsstatus. Kræver arbejdet ændringer på facaden (f.eks. nye vinduer eller nyt indgangsparti), kan dette også kræve byggetilladelse, da ændringerne regnes for væsentlige. Kontakt kommunen eller en arkitekt tidligt for at få svar på, om gennemførelse er underlagt krav om ansøgning og kræver en byggetilladelse. 

Få 3 gratis tilbud >

Udbygning af kælder? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

4. Afgør om der skal bygges vådrum

Mange overvejer at bygge et bryggers, når de først skal lave en udbygning af kælderen, da et bryggers er en type areal, der egner sig godt til kælderen. Dette er fordi, man ikke stiller lige så høje krav til boligmiljø i et bryggers som i de øvrige rum, og fordi et støbt gulv er at foretrække for at undgå, at vibrationer fra vaskemaskinen eller tørretumbleren forplanter sig til resten af huset.

Det er ganske muligt at bygge bryggers i kældre, men der er flere ekstra hensyn, man må tage, når der skal bygges et vådrum under jorden. For at undgå kondens og fugtskader skal man være omhyggelig med ventilationen, især hvis væggene er isolerede og kolde. Den varme luft vil kondensere, når den rammer væggene, og så er det vigtigt med tilstrækkelig luftcirkulation for at undgå, at der dannes svamp og råd. Det kan undgås ved at bygge lufthuller i døren og indsætte ventilation oppe under loftet, eventuelt ved at koble bryggerset til et eksisterende ventilationssystem.

Planlægger du at have bruser eller badekar, er det også godt påregne, at det ofte er koldere i kælderen. Varmeledninger regnes derfor som standard i alle kældergulve. At lægge varmeledninger direkte på et betongulv, der ikke er isoleret, er dog en dårlig ide, og det vil blive både dyrt og ueffektivt at opvarme jorden under huset. Men med ordentlig gulvisolation vil problemet være løst, og det kan hurtigt betale sig at ofre nogle cm af lofthøjden for at sikre en behagelig temperatur.

5. Afgør graden af egen indsats og entrepriseform

Måske har du tidligere erfaring med renovering, og det ser ud som et projekt, du selv kan gennemføre? Der kan være betydelige penge at spare ved at gøre en indsats selv, men vær sikker på, at du selv besidder den nødvendige faglige kompetence. Et vellykket kælderprojekt afhænger af tilstrækkelig fugtsikring, korrekt drænage og isolering. Dertil skal man altid lade certificerede fagfolk stå for rør- og elarbejde. Det samme gælder ændringer i bærende konstruktioner i forbindelse med eventuelle understøtninger af bærende vægge eller borttagning af bærende vægge. 

De fleste overlader arbejdet til en entreprenør, som er godt kvalificeret til arbejdet. Så er man sikker på, at arbejdet bliver korrekt udført, og mange vil nok føle, at det at lave en udbygning af hele kælderen bliver for stort et projekt at gennemføre på egen hånd. Når du skal finde en entreprenør, er det altid smart at indhente flere tilbud og vurdere dem imod hinanden. Selvfølgelig med henblik på pris, men også hvad der inkluderet i tilbuddet og ikke mindst entreprenørens referencer fra tilsvarende projekter. 

Når du skal vælge entreprenør, kan du vælge mellem en totalentreprise, hvor entreprenøren tager sig af al organiseringen, eller en delt entreprise. I sidstnævnte må bygherre selv hyre folk til de forskellige fagområder, samt koordinere arbejdet mellem dem. En totalentreprenør skaffer alle underleverandørene for dig, sørger for at alt arbejdet bliver udført til aftalt tid og står til ansvar, hvis noget ikke er i orden. Det er også nemmere for dig at have én person at forholde dig til. Ved en delt entreprise må du selv gå til alle leverandørene hver især, og det kan være svært at finde den ansvarlige, hvis noget opstår, da meget af arbejdet overlapper. Delt entreprise er dog i reglen noget billigere, da en totalentreprenør tager et overslag på prisen til underleverandørene for at administrerer projektet. Du har også større kontrol ved en delt entreprise, og det kan være nemmere at udføre dele af arbejdet selv.

6. Vælg design og indretning

Dette er nok den del, de fleste gerne vil gøre selv. Det at vælge farver og materialer til gulv, vægge og lofter er nok det, mange synes er sjovest, og det er også den del af arbejdet, der giver flest synlige resultater. Hvis budgettet tillader det eller hvis sværdhedsgraden kræver det, kan det være fornuftigt at tale med en indendørsarkitekt for at give rummet det udtryk, du er ude efter, eller for at finde de bedste planløsninger. Ønsker du at gøre dette selv, finder du megen inspiration på internettet og i boligmagasiner.

7. Sæt et budget og indhent tilbud

Det er vanskeligt at sige nøjagtigt, hvad en nøglefærdig kælder vil koste. Det kan variere kraftigt, afhængigt af hvad der skal udføres af gravearbejde, areal og hvor meget af arbejdet, du vil udføre selv. Vi har i Bygge.dk samlet et stort antal priser fra tilsvarende projekter, og vores prisdatabase giver en gennemsnitspris på udbygning af kælder på ca 9.750 kr per kvadratmeter. Vi ser imidlertid priser fra ca 6.500 kr per kvadratmeter til ca 19.500 kr per kvadratmeter. Med så stor variation i priserne anbefaler vi at tage kontakt til en entreprenør og høre, hvad dit projekt vil koste.

I Bygge.dk har vi samlet kvalitetssikrede entreprenører og fagfolk på ét sted, så det er nemt for dig at finde frem. Registrer dit projekt på Bygge.dk, så tager vi kontakt til dig og tager en kort gennemgang og sørger for, at du bliver sat i forbindelse med de relevante fagfolk til jobbet. Tjenesten er gratis og uforpligtende.

Få 3 gratis tilbud >

Udbygning af kælder? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

Flere artikler:

Kom i gang

Find fagfolk til byggeri og renovering. Modtag flere uforpligtende tilbud på dit byggeprojekt.