Efterisolering – kan man få tilskud til det?

 

Omkostninger er en uundgåelig del af ethvert byggeprojekt. Der findes dog foranstaltninger, som gør det muligt at modtage støtte til isoleringsprojekter. Dette gælder blandt andet for projekter, der vil gøre hjemmet mere energieffektivt. Det er energiselskaberne, der fra statens side er forpligtede til at bidrage til at reducere energiudslip, og som derfor yder økonomisk støtte til projekter, der forbedrer strøm- og energiforbrug. Hvis du har brug for at isolere, vil det derfor være værd at undersøge mulighederne for at modtage tilskud til projektet fra dit energiselskab.

Efterisolering: tilskud

Hvis du ønsker tilbud på dit projekt, kan du klikke dig videre lige nedenfor. Så bliver du sat i kontakt med dygtige håndværkere til dit projekt, og du kan modtage op til 3 gratis og uforpligtende tilbud på arbejdet.

Få 3 gratis tilbud >

Efterisolering? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

Hvordan kvalificerer man sig til tilskud?

Der findes forskellige tilskudsordninger til efterisolering og dermed energiforbedring af din bolig. De danske energiselskaber har forskellige ordninger og procedurer. Hos nogle skal du være kunde hos for at kunne ansøge, men for de fleste behøver du ikke at være kunde allerede. Vi anbefaler, at du kontakter dit eget energiselskab først, for at høre om de har energitilskud, du kan benytte dig af, når du skal isolere boligen.

Vær opmærksom på, at det ikke er alle, der er berettigede til tilskud til isolering af boligen. Hvis du er nybygger, kvalificeres du ikke til tilskud til isolering.

Hvor meget kan man få i tilskud?

Tilskud til isolering af din bolig vil afhænge af, hvor omfattende en energirenovering, du kaster dig ud i samt hvilken type isolering, du vælger. Tilskud bliver givet på baggrund af, hvor stor en energibesparelse der opnås, men din eksisterende varmekilde har også indflydelse på beregningen. Jo mere energieffektiv din bolig gøres ved hjælp af isolering, jo mere vil du kunne få i tilskud.

Find eventuelt mere information på SparEnergis hjemmeside.

Hvad koster det at søge?

I sig selv koster det ikke noget at ansøge, men der er flere faktorer, der bestemmer, hvor meget du skal investere for at nå de forskellige energiniveauer. Det afhænger blandt andet af boligens aktuelle tilstand, og hvilke foranstaltninger der er nødvendige for at nå det ønskede niveau. For at kunne dokumentere dit hjemmes tilstand før og efter opgraderingen skal du hyre en energikonsulent. Denne vil udfærdige et energicertifikat og en handlingsplan til efterisolering baseret på en besigtigelse af boligen. Hvis du vælger at fortsætte processen, kan energirådgiveren også hjælpe dig med ansøgningsprocessen.

Typiske forhold, der kan kombineres med efterisolering, er at installere vandbåren varme, skifte til vinduer med lav energi og installere solcellepaneler. Disse tiltag er ikke tilskudsberettigede, men der er en måde at spare på elektrisk drevet varme. Se med her:

Fra januar 2020 får man nemlig reduceret elafgiften med 85,25 øre per kWh på det elforbrug, som overstiger 4.000 kWh per år.

For at få elafgiften reduceret skal din bolig være registreret i kommunens BBR-register som en helsårsbolig, hvis primære opvarmningsform er el. Når du har fået kommunens godkendelse, skal du sende dokumentationen til elselskabet, som vil afregne dit forbrug den reducerede elafgift.

Søg, inden du går i gang

Husk altid at søge, inden du går i gang med isoleringsprojektet – efterfølgende er det for sent at opnå tilskud eller rådgivning. Vær også opmærksom på, at tilskudsordningen løber indtil udgangen af 2020.

Du kan ansøge om tilskud på to måder. Enten kontakter du et energiselskab. Det behøver ikke være dit eget, du kan søge hos alle energiselskaber. Kontakt eventuelt flere selskaber for at forhøre dig om, hvordan de håndterer ordningen. Ellers kan du henvende dig til en håndværker, som allerede har en aftale med et energiselskab. På den måde kan du benytte dennes aftale. 

Vælg den rigtige entreprenør

Vær forsigtig, når du vælger en entreprenør. Sørg for, at virksomheden har dygtige medarbejdere, der har den nødvendige træning og uddannelse. Især i forbindelse med energibesparende foranstaltninger er det vigtigt at engagere en entreprenør, der ved, hvad det kræver for at opnå den ønskede effekt.

Bygge.dk finder du nemt håndværkere, som har håndteret lignende sager før, og du kan også se referencer herfor. Bygge.dk er en tjeneste, der forbinder boligejere med kvalitetssikrede entreprenører og håndværkere. Bygge.dk tjekker kreditvurderinger, godkendelser og referencer, og forbinder dig med entreprenører, der er kvalificeret til at håndtere dit projekt. Kun virksomheder, der opretholder høj kvalitet og konkurrencedygtige priser over tid, kan fortsat være en del af platformen. Udbud er gratis, og du vil modtage uforpligtende tilbud fra flere relevante entreprenører.

Få 3 gratis tilbud >

Efterisolering? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

Trykprøvning og bygningstermografi

Der er mange ændringer, du kan foretage for at gøre dit hjem mere energieffektivt. For at finde ud af, hvad der vil have mest effekt, skal du først udføre de nødvendige test. For at dokumentere, hvordan husets tilstand er i dag, skal du bruge trykprøvning og bygningstermografi. Selvom disse kan udføres individuelt, fungerer det bedst, hvis de anvendes sammen. Trykprøven viser, hvor tæt huset er og detekterer, om der er større luftlækager, end der står i forskrifterne. Alle nye boliger skal trykprøves for at bevise, at de opfylder kravene i bygningsreglementet. Dette gøres ved at skabe undertryk i hjemmet, så du kan se, hvordan luften bevæger sig i bygningen. Luftlækage skyldes ikke kun dårlig isolering. De kan også komme af den måde, bygningen er designet på. Tidligere var det for eksempel ikke almindeligt at bygge en vindtæt overgang mellem vindue og væg, hvilket kan føre til stort varmetab.

Termografi er en måling af strålevarme. En termografisk foto viser bygningens forskellige temperaturer ved hjælp af farver. Her kan du se, om der er isolering i dele af væggen, eller om der er områder, der er bedre isoleret end andre. Det kan i mange tilfælde vise, hvor stor effekt det vil have efterisolering.

Husk, at efterisolering også påvirker ventilationen

Når du isolerer huset, gør du det tættere. Dette vil også påvirke, hvordan luftcirkulationen i huset er, og der skal sørges for at arrangere ventilationen for at forhindre, at der dannes fugt. Det er almindeligt at kombinere efterisolering med installering af afbalanceret ventilation. Ventilatorsystemet udtrækker derefter brugt luft fra hjemmet og erstatter det med frisk, rengjort og opvarmet luft. Dette giver en behagelig temperatur og et renere indeklima, som kan være meget effektiv, hvis du lider af allergi eller astma. Ventilationssystemet genbruger 70 – 90 % af varmen i den brugte luft. Sammen med efterisolering vil dette medføre betydelige besparelser i opvarmningsomkostninger. Det vil også reducere enhver radonkoncentration.

Selvom omkostningerne forbundet med energieffektivitet kan virke store, er det vigtigt at overveje, hvilke besparelser foranstaltningerne kan medføre på lang sigt. Især i tilfælde, hvor flere foranstaltninger implementeres på samme tid, vil det være muligt at tjene på udgifterne inden for få år.

Kom i gang

Når du har truffet beslutning om at isolere din ejendom, kan du registrere projektet gratis og uden forpligtelse på Bygge.dk. Derefter matches du med kvalitetssikrede entreprenører, der ønsker at byde på dit projekt. Alle de virksomheder, du kommer i kontakt med under konstruktion, kontrolleres for referencer, kreditvurderinger og godkendelser, så du kan være sikker på, at de er seriøse aktører.


Få 3 gratis tilbud >

Efterisolering? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

Flere artikler:

Kom i gang

Find fagfolk til byggeri og renovering. Modtag flere uforpligtende tilbud på dit byggeprojekt.