Bygge dobbelthus: 10 ting du bør vide

 

At opbygge et nyt hjem kan være både givende og udfordrende, og man møder mange problemer undervejs. I denne artikel har vi samlet 10 tips til dig, som skal i gang med at bygge et dobbelthus.

Bygge dobbelthus

Hvis du ønsker tilbud på dit projekt, kan du klikke dig videre lige nedenfor. Så bliver du sat i kontakt med dygtige håndværkere til dit projekt, og du kan modtage op til 3 gratis og uforpligtende tilbud på arbejdet.

Få 3 gratis tilbud >

Bygge dobbelthus? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

1. Find den rigtige nabo

Godt naboskab er vigtigt, især når man deler hus. En fælles ejendom og bolig betyder, at du skal arbejde sammen om vedligeholdelse og nødvendige omkostninger. Derfor skal man nøje overveje, hvem man ønsker at bo ved siden af. Her er der både praktiske og sociale aspekter, man skal overveje. Man skal blandt andet kortlægge, hvordan man vil have hjemmet til at se ud, både nu og i fremtiden. Det kan være problematisk, hvis den ene af jer på et tidspunkt ønsker at skifte beklædning, mens den anden ønsker at beholde den eksisterende. Man skal også kortlægge, hvilke forventninger og krav man har til vedligeholdelse og oprydning. Det er en stor fordel at bygge et dobbelthus sammen med en person, der er i en lignende livssituation. Hvis du har børn i samme alder, er det lettere at organisere f.eks. fritidsaktiviteter og børnepasning.

2. Hav gode aftaler

Hvis du har en god aftale med din nabo, reducerer det risikoen for en konflikt. Det omfatter enighed om, hvem der er ansvarlig for forskelligt vedligeholdelsesarbejde, og hvordan man finansierer håndværkstjenester i tilfælde af skade på hjemmet. Hvis I er to ejere af dobbelthuset, betragtes det juridisk som sameje, hvilket kræver, at du har både vedtægter og en bestyrelse. Det kan virke omfattende, men det gør det lettere at både undgå og løse konflikter. Hvis du har det juridiske i orden på forhånd, vil det gøre situationen betydeligt lettere. Sådanne arrangementer er ikke nødvendige, hvis du selv skal eje hele huset og kun udleje den anden enhed.

3. Planlæg godt

Når der er to parter til at blive enige, er det vigtigt, at du afsætter nok tid til planlægning. Der er mange beslutninger at tage, og det kan være tidskrævende at komme frem til løsninger, som begge parter er tilfredse med. For at nå frem til de bedste beslutninger kan det være værd at engagere en entreprenør eller arkitekt tidligt i processen. Det er dog ikke nødvendigt at blive enige om alle detaljer. De to enheder behøver ikke at være fuldstændigt identiske. For eksempel kan du vælge forskellige plantegninger, rumtyper og interiør.

4. Brug en entreprenør med erfaring fra lignende projekter

I udbudsprocessen skal du være på udkig efter entreprenører, der har udført lignende projekter tidligere. Sådan kan du være sikker på, at du, de involverede entreprenører, har den nødvendige viden, erfaring og ekspertise. Derudover vil entreprenøren have etableret gode rutiner, der gør arbejdet effektivt.

Hos Bygge.dk har vi samlet kvalitetssikrede entreprenører og håndværkere ét sted for at gøre det lettere at finde seriøse spillere. Hvis du finder en entreprenør, der bruger vores gratis service, kan du være sikker på, at de har en solid økonomi, nødvendige godkendelser og relevant erfaring og ekspertise. Når du registrerer dit projekt hos os, sætter vi dig i kontakt med entreprenører, der er velegnede til at bygge dit nye dobbelthus. Du vil derefter modtage uforpligtende pristilbud fra flere virksomheder, så du kan sammenligne tilbuddene og finde ud af, hvad der passer bedst til dig.

Få 3 gratis tilbud >

Bygge dobbelthus? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

5. Sørg for en konkurrencedygtig pris

For at være sikker på, at du modtager konkurrencedygtige priser i budprocessen, skal du altid samle tre tilbud. Vær forsigtig, når du sammenligner tilbud. Variationer i pris kan skyldes, at tilbuddene har forskelligt indhold. Sørg derfor for at sammenligne de forskellige varer i tilbuddene, ikke kun den samlede pris. Vær også forsigtig, hvis du modtager tilbud, der er markant lavere end de andre. Nogle entreprenører vælger at bruge dårlige materialer og ukvalificeret arbejdskraft for at tilbyde de laveste priser. Valg af disse kan dog medføre store omkostninger på lang sigt, da arbejdet ikke nødvendigvis udføres korrekt. Det lønner sig altid at investere lidt ekstra i en god entreprenør, så du ikke behøver at bruge dyre beløb på konsekvenserne af dårligt arbejde.

Da prisen på et sådant projekt afhænger af en række faktorer, er det vanskeligt at estimere, hvad specifikke projekter vil koste. Dette vil kun være muligt, når entreprenøren har været på besøg og modtaget de nødvendige dokumenter. Baseret på afsluttede projekter fra entreprenører i Bygge.dk ser vi, at den gennemsnitlige pris for byggeri af et dobbelthus er ca. 18.000 kr. pr. kvadratmeter.

6. Hav byggetilladelsen i orden

At opføre et dobbelthus vil altid udløse en ansøgning. Derfor er det vigtigt ikke at påbegynde noget byggearbejde, før du har alle tilladelser på plads. Du kan engagere en professionel, der kan påtage sig rollen som ansvarshavende ansøger. Dette er normalt en arkitekt. Den ansvarshavende ansøger er ansvarlig for at forberede og indsende ansøgningen til kommunen. Dette involverer blandt andet udarbejdelse af al nødvendig dokumentation. Derfor er det ikke nødvendigt for dig at gøre dig bekendt med alle gældende regler og forskrifter. Det er dog dit ansvar at engagere en ansvarlig ansøger og sikre, at denne indsender ansøgningen.

7. Lav gode kontrakter med entreprenøren

En præcis kontrakt og en detaljeret projektbeskrivelse vil være til gavn for både dig og entreprenøren. På denne måde kan I få en fælles forståelse af det arbejde, der skal udføres, og derved reducere risikoen for misforståelser eller uenigheder undervejs. Kontrakten skal tydeligt angive, hvad der skal foretages, og hvordan man skal håndtere eventuelle forsinkelser eller tilføjelser i prisen. Uforudsete hændelser kan ofte forekomme i et sådant projekt. For eksempel kan man opdage, at forholdene i jorden er mere krævende end først antaget. Derefter vil en godt udarbejdet kontrakt gøre det lettere at tilpasse sig en sådan udfordring.

8. Besøg byggepladsen ofte

For at kontrollere projektets fremskridt undervejs anbefales det at besøge byggepladsen regelmæssigt. Af samme årsag bør der opretholdes en god dialog med entreprenøren. Hyppige møder undervejs kan gøre alle parter mere sikre på projektet. At holde styr på projektet gør det også nemmere at foretage de nødvendige justeringer undervejs. Derefter opdateres du også om den anvendte tid og kan kontrollere, om arbejdet er afsluttet inden for de indstillede tidsrammer.

9. Følg dit budget nøje

Dette er især vigtigt, når der er flere parter. Sørg for, at du lægger et detaljeret og nøjagtigt budget tidligt i processen. Opret dine egne poster til de forskellige dele af projektet. På den måde kan du lettere holde styr på dine udgifter undervejs og opdage eventuelle budgetoverskridelser. Når folk er flere om et projekt og skal dele udgifterne, kan der også opstå konflikter, hvis projektet pludselig bliver dyrere end forventet. Husk, at uforudsete begivenheder altid kan forekomme i byggeprocessen. Derfor betaler det sig at afsætte midler specifikt til sådanne situationer.

10. Fordele ved at bo i et dobbelthus

Der er flere fordele ved at bygge et dobbelthus. Udgifterne er blandt andet opdelt i to. Dette betyder ikke nødvendigvis, at omkostningerne vil blive halveret sammenlignet med et parcelhus. Pladsen skal også være tilsvarende større. Der er dog stordriftsfordele, der vil reducere nogle udgiftsposter. Det er også fordelagtigt med hensyn til opvarmning, da den ene mur ikke vender ud mod fri luft. Derudover deler du ansvaret for vedligeholdelse, såsom maling og snerydning. Det kan også give ekstra sikkerhed at vide, at der er nogen derhjemme, som passer på huset, mens du er på ferie.

Uanset om du bygger et dobbelthus alene eller i samarbejde med din fremtidige nabo eller til udvikling og salg, er det vigtigt, at du ansætter en pålidelig og kompetent entreprenør. For at komme i kontakt med kvalitetssikrede iværksættere i dit område, kan du lægge jobbet på Bygge.dk. Bygge.dk er en tjeneste, der forbinder boligejere med kvalitetssikrede entreprenører og håndværkere. Bygge.dk tjekker kreditvurderinger, godkendelser og referencer, og forbinder dig med entreprenører, der er kvalificeret til at håndtere dit projekt.

Få 3 gratis tilbud >

Bygge dobbelthus? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

Flere artikler:

Kom i gang

Find fagfolk til byggeri og renovering. Modtag flere uforpligtende tilbud på dit byggeprojekt.