Hæv tag: 8 ting du bør vide

 

I denne artikel får du 8 råd til, hvad du bør overveje, hvis du planlægger at hæve taget på din bolig. Du kan blandt andet læse mere om, hvad det kræver at få projektet godkendt, hvilke forberedelser du skal gøre dig, og hvordan du finder de rette håndværkere til at udføre opgaven.

Ved at hæve taget kan du udvide din boligmed en hel etage uden at skulle flytte eller kompromittere have- og udearealet. Der er nogle begreber, som ofte bruges i flæng ved taghævninger. Både tagløft, taghævning, hævning af loft og påbygning er begreber, du kan støde på. En hævning af loftet er et mindre indgreb og bruges ofte, når siderne på et skråtag skal hæves. Husets højeste punkt forbliver således uberørt. Dette er altså et mindre projekt end en hævning af taget, hvor hele taghøjden på boligens øverste etage hæves. Påbygninger bruges ofte, når man ikke bygger ud fra et eksisterende loft og er gerne mere krævende og kostbart end et tagløft eller hævning af taget.

Hæv tag

Hvis du ønsker tilbud på dit projekt, kan du klikke dig videre lige nedenfor. Så bliver du sat i kontakt med dygtige håndværkere til dit projekt, og du kan modtage op til 3 gratis og uforpligtende tilbud på arbejdet.

Få 3 gratis tilbud >

Hæv tag? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

1. Afsæt god tid til planlægningen

At hæve et hustag vil ofte være et omfattende og tidskrævende projekt. Det er derfor smart at starte planlægningen og udvælgelsesprocessen i god tid. Udvælgelsesprocessen vil ofte tage et par måneder ved denne type projekter. Du bør dermed beregne tilsvarende tid til projektering og eventuel dialog med arkitekten inden udvælgelsesprocessen.

Selve gennemførslen vil normalt tage mellem to måneder og et halvt år, alt afhængig af kompleksiteten og størrelsen på projektet. Det er derfor en god idé at komme i gang med udbudsprocessen eller projekteringen med arkitekten så hurtigt som muligt.

Når du kontakter de forskellige entreprenører, er det en god idé at have planerne så detaljerede som muligt. Jo tydeligere din plan er, desto mere sammenlignelige vil tilbuddene være. Hvis du allerede er klar til at hyre en entreprenør, kan du registrere dit projekt på Bygge.dk. Her har vi samlet kvalitetssikrede entreprenører og håndværkerfirmaer på ét sted, så det er nemt og enkelt for dig at vælge.

2. Læg et realistisk budget

Hos Bygge.dk har vi oparbejdet en prisstatistik, som er baseret på projekter, der er udført af entreprenører ved hjælp af vores platform. Ud fra denne statistik kan vi se, at et å hæve taget er et projekt, som ofte vil ende på omkring 13.000 kroner per kvadratmeter. Denne kvadratmeterpris vil være realistisk for projekter med normale standardmaterialer og -løsninger. Prisen gælder således projekter med en gennemsnitlig kompleksitet. Nogle projekter havner nede omkring 10.000 kroner per kvadratmenter, mens andre ender oppe på 20.000 kroner eller mere. Hvis du ønsker en løsning af en højere standard, eller hvor projektet er meget komplekst, vil projektet havne i den øvre ende af prisskalaen. Projekter med basisløsninger og enklere standard vil være tilsvarende billigere. Det er også værd at nævne, at store projekter ofte har en noget lavere kvadratmeterpris, da der findes visse skalafordele ved byggeprojekter. 

3. Find ud af, hvor du kan lave besparelser

I forbindelse med at hæve taget er der mange faktorer, der styrer, om prisen går op eller ned. De mest afgørende er ofte størrelsen og kompleksiteten på opgaven. Kompleksiteten afhænger i stor grad af boligens konstruktion, tilstand og tilgængelighed. Derfor har du ikke mange muligheder for at kunne påvirke prisen på det. Der findes dog andre faktorer, der påvirker prisen, som du bedre kan styre.

Tilpassede løsninger og pladsbesparende elementer er typisk noget dyrere end tilsvarende løsninger, som er købt i en butik. Ved at tale med en arkitekt eller indretningsarkitekt kan man komme frem til smarte og pladsbesparende løsninger til både opbevaring, sovepladser og andet, der normalt trækker prisen op i forhold til standardløsninger.

Badeværelset og køkkenet er de dyreste rum at bygge. Bygger man sådanne rum, vil projektet højest sandsynligt havne i den øvre ende af prisskalaen. De indvendige løsninger, beklædning og materialer, du vælger at bruge i dit nye tag, vil også have meget at sige. Bare på valget af gulvbelægning, kan prisen variere med flere tusinde kroner - fra de billigste løsninger i linoleum eller vinyl, til de dyreste i træ eller sten. Brug gerne lidt tid på at undersøge, hvilke muligheder du har, og hvad de forskellige producenter tilbyder. Nogle gange har entreprenøren nogle aftaler med udvalgte leverandører. Hold desuden øje med tilbudskampagner fra de forskellige leverandører. 

Få 3 gratis tilbud >

Hæv tag? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

4. Find ud af, hvad du bør se efter i udvælgelsesprocessen

Ud over prisen er der flere andre kriterier, du bør overveje, når du skal finde en håndværker til din taghævning. Entreprenøren bør således have udført lignende projekter tidligere. Spørg gerne firmaet om de har nogle referencer, du kan ringe til. Entreprenøren, du vælger, bør desuden have kapaciteten til at gennemføre projektet relativt hurtigt. Tidspunkterne for, hvornår de forskellige firmaer kan starte op, vil også variere.

Når det gælder faglige kompetencer, kan man undersøge om firmaet har de autorisationer der er nødvendig for faget de udfører. Dette kan man tjekke i autorisationsregistret.

Der er desuden nogle formaliteter, som skal være på plads. Firmaet skal have en økonomisk soliditet. Det vil sige, at den har en stabil økonomi og ikke står over for at gå konkurs. Dette vil man kunne få indsigt i ved at tjekke det centrale virksomhetsregisteret eller foretage et kredittjek. Derudover kan det være smart at finde en entreprenør, som man kommer godt ud af det med. På den måde vil projektet og kommunikationen forløbe mere smidigt. 

5. Find ud af, om dit projekt er ansøgningspligtigt

En taghævning anses som en tilbygning og er ansøgningspligtigt hos kommunen. Man skal derfor bruge en fagperson til at ansøge for sig.

Derudover er der typisk behov for en ansøgning om brugsændring - for eksempel ved ændring af et loft til et opholdsareal. Når du skal søge hos Byg og Miljø om at få hævet taget, skal du først tage kontakt til en arkitekt eller fagperson. Denne person vil stå som ansvarlig for ansøgningsarbejdet. Du vil herefter kunne få hjælp til alt det nødvendige ved projekteringen, tegne de nødvendige tegninger og indsende selve ansøgningen til kommunen. I nogle tilfælde er det muligt, at entreprenøren laver ansøgningsarbejdet for en. Men det er mere normalt, at det er en arkitekt, som gør dette.

I nogle områder er en taghævning et projekt, som kan være svært at få godkendt. Det kan du finde ud af mere om ved at undersøge lokalplanerne for dit område. Hvis du er i tvivl, kan du også kontakte din kommune. Det er desuden muligt at bede om en indledende samtale til at få opsat nogle rammer, før du bruger tid og penge på at udarbejde den fulde ansøgning. 

6. Lav en detaljeret kontrakt

Når du har fundet en håndværker, skal du udforme en tydelig kontrakt. Du kan benytte standard kontraktskabeloner. De findes til gratis download på Dansk Byggeris hjemmeside. I kontrakten skal det tydeligt fremgå; hvornår arbejdet skal begynde, hvornår det skal stå færdigt og hvordan eventuelle forsinkelser eller uforudsete udgifter skal håndteres. 

7. Sørg for den mest gnidningsfri gennemførsel

Ud over kontrakten er det altid en god idé at sætte sig ned med håndværkeren og udforme en arbejdsplan. Den skal indeholde flere datoer og specifikke milepæle. På den måde kan du som privatperson lettere holde øje med arbejdet undervejs. Jo større projektet er, desto vigtigere og mere detaljeret bør arbejdsplanen være.

Undervejs i projektet er det en god idé at aflægge byggepladsen et besøg fra tid til anden. Så sikrer du, at milepælene i arbejdsplanen afsluttes til den rette tid. Det bliver også lettere at holde en god dialog med håndværkerne. Prøv at få afklaret flest mulige detaljer på forhånd, sådan at du slipper for at ændre planer og ombestemme dig undervejs. Det kan føre til både forsinkelser og ekstra omkostninger.

8. Afslut projektet med formaliteterne i orden

Når projektet nærmer sig slutningen, er der fortsat nogle formaliteter, du skal have på plads. Inden du betaler den sidste del af kontraktens beløb, tilrådes det nemlig at indhente en ekstern fagperson til at gennemføre en slutkontrol. Her vil fagpersonen undersøge, om der findes nogen mangler eller fejl i det arbejde, som er blevet udført. Når dette er gjort, kan du betale håndværkerne det resterende beløb.

Sørg også for, at du får tilsendt kopier af alle relevante dokumenter og papirer fra de involverede håndværkere. Papirerne kan være vigtige, hvis der skulle opstå problemer efterfølgende. De vil også kunne blive nødvendige, hvis du bestemmer dig for at sælge eller renovere huset. 

Næste trin

Når du har fået et overblik over, hvad det indebærer at hæve taget, og hvilke forberedelser, du skal gøre, vil næste trin være at begynde at finde de rigtige fagfolk til opgaven. Bygge.dk er en tjeneste, der forbinder boligejere med kvalitetssikrede entreprenører og håndværkere. Bygge.dk tjekker kreditvurderinger, godkendelser og referencer, og sætter dig i kontakt med entreprenører som er velkvalificerede til at kunne håndtere dit projekt. Hvis du ønsker hjælp til at komme i kontakt med et firma, som kan hæve taget på din bolig, kan du registrere projektet på Bygge.dk.

Få 3 gratis tilbud >

Hæv tag? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

Flere artikler:

Kom i gang

Find fagfolk til byggeri og renovering. Modtag flere uforpligtende tilbud på dit byggeprojekt.