Udskiftning af tag: 8 ting du bør vide

 

Tagskifte kan være et krævende projekt. Derfor er god forberedelse helt centralt. Hos Bygge.dk har vi samlet 8 tips, som du bør have in mente, når du går i gang med en udskiftning af taget. Du kan blandt andet læse om, hvilke materialer du bør vælge, og hvordan du finder den rigtige entreprenør til opgaven.

Udskiftning af tag

Hvis du ønsker tilbud på dit projekt, kan du klikke dig videre lige nedenfor. Så bliver du sat i kontakt med dygtige håndværkere til dit projekt, og du kan modtage op til 3 gratis og uforpligtende tilbud på arbejdet.

Få 3 gratis tilbud >

Udskiftning af tag? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

1. Vælg den rigtige type tag

Skal man lægge nyt tag, kan det i nogle tilfælde også være en god idé at skifte tagtypen. Her findes der mange valg. De typiske tagtyper er pulttag, saddeltag og fladt tag. At skifte fra en tagtype til en anden er et omfattende byggeprojekt. Det medfører langt højere omkostninger og flere arbejdstimer end i de tilfælde, hvor man beholder den eksisterende tagtype. Det er også mere sandsynligt, at denne type arbejde kræver en ansøgning.

Typisk vælger husejere, der vil skifte tag, at beholde den samme tagtype som før. Det er et langt mindre omfattende projekt, men nødvendigt for at vedligeholde boligen.

2. Vælg den rigtige tagdækning

At vælge en ny tagdækning er langt mere almindeligt end at skifte tagtype. Faktisk kan en vigtig grund til en udskiftning af taget være at skifte til en ny type dækning. Tagdækning er afgørende, når det kommer til mange af tagets egenskaber. Udseende, levetid, vedligeholdelsesbehov, støj, isolationsevne - alt dette varierer mellem de forskellige typer tagdækning. Hvilket, der egner sig bedst, afhænger af en række forhold: Klima, husets alder, udseende, budget og tagtype er alle aspekter, der påvirker valget af tagtypen. Herunder finder du de mest populære typer tagdækning i Danmark:

  • Skifer
  • Tagsten af beton
  • Træ
  • Decra
  • Tagsten af tegl
  • Shingel

Er man i tvivl om valget, kan man forhøre sig hos en tagspecialist. Dette er helt centralt for at vælge den rigtige tagdækning og dermed kunne spare dig for mange problemer senere.

3. Husk, at du nok også bør skifte undertaget

På ventilerede tage (skråtage) er undertaget et lag, ofte af pap og/eller membran, der ligger direkte under tagdækningen. Undertaget, sammen med den primære tagdækning, hjælper med at holde taget tørt. Mange husejere vælger at skifte tagdækning og undertag på samme tid. Dette er selvsagt den mest praktiske løsning, da disse slides på samme tid. Den eneste grund til udelukkende at skifte tagdækning er i tilfælde, hvor der er opstået overfladeskader på en ny tagdækning. I de tilfælde vil man reparere tagdækningen, men lade undertaget være. 

Også på dette område er det klogt at lytte til fagfolk. Mange vælger at få en taksator til at undersøge både tagsten og undertag en gang hvert 10.-20. år, eller ved mistanke om fugt. På den måde holder man sig opdateret omkring, hvilke udskiftninger der er behov for. Det er altid en god idé at være på forkant og ikke at vente med at udskifte, indtil skaden er sket.

Få 3 gratis tilbud >

Udskiftning af tag? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

4. Vær forberedt på uforudsete omkostninger

Hvis man vil udføre en udskiftning af taget, må man være forberedt på at konstatere ukendte problemer undervejs. Dette gælder særligt råd. Det er vanskeligt at afgøre, om der findes råd, før taget er fjernet og undersøgt grundigt. Konstateres der råd, står man straks over for et langt mere omfattende projekt. Et tilbud fra en entreprenør omfatter typisk et forbehold ved tilfælde, hvor der konstateres råd. Finder man således råd, skal entreprenøren enten lave et nyt tilbud, hvor udbedringen er inkluderet, eller fortsætte arbejdet i henhold til den aftalte timepris. Uanset hvad betaler det sig altid for dig som bygherre at være forberedt på at dette kan ske - og sørge for, at der tages højde for det i budgettet.

5. Find den rigtige entreprenør

Når man skal skifte tag, vil der som regel være behov for fagfolk på tre områder: Blikkenslager, tagdækker og tømrer. For husejere er det nemmeste at hyre en entreprenør, som kan tage sig af alle tre områder. Enten ved selv at have kompetencerne blandt sine ansatte, eller gennem underleverandører. Der findes både specialiserede tagespecialister og tømrerfirmaer, som opererer inden for dette felt. Skal man skifte taget på et gennemsnitligt familiehus, vil det som regel kunne betale sig at hyre et tømrerfirma, der har kompetencerne til at kunne lave tag. Specialiserede tagentreprenører er som regel kun påkrævet ved større eller mere komplicerede projekter.

At vælge den rigtige entreprenør er helt essentielt. Her taler vi om det firma, der vil være ansvarlig for gennemførslen af projektet. Et godt udgangspunkt er at sikre sig, at entreprenøren har de rigtige faglige kompetencer

Det betaler sig desuden at tjekke firmaets økonomiske soliditet. Det vil sige, om firmaet er i stand til at håndtere tab og nedgang. Skulle entreprenøren gå konkurs eller gå i betalingsstandsning i løbet af projektet, kan der opstå komplikationer. Den mest pålidelige måde at undersøge firmaets økonomi på, er ved at foretage en kreditvurdering. Et tag skal ligge på huset i mange år, så det er vigtigt at hyre et firma, som også findes i mange år fremover, hvis der skulle opstå problemer.

Man bør også sikre sig, at man vælger et firma, som har tilstrækkelig med ressourcer til at prioritere projektet. Har firmaet mange andre igangværende projekter, risikerer man, at der kun arbejdes med halv kapacitet på huset. Det kan dermed føre til forsinkelser.

En praktisk måde at få et realistisk indtryk af en entreprenør, er ved at sammenligne referencer. Det gælder om at finde referencer, som er relevante for projektet, man skal i gang med. På den måde afdækker man både styrker og svagheder.

Prisen er også selvsagt afgørende, når man vælger entreprenør. Sørg for at indhente tilbud fra tre entreprenører. Det er vigtigt, at tilbuddene er direkte sammenlignelige. Husk også, at dette ikke er alt. At vælge den billigste løsning kan blive dyrt på sigt, hvis entreprenøren ikke indfrier de ovennævnte punkter. 

Hos Bygge.dk har vi samlet dygtige entreprenører og håndværkere på ét sted, så det er enkelt at finde gode fagfolk. Vi er en tjeneste, der forbinder boligejere med kvalitetssikrede entreprenører og håndværkere. Bygge.dk tjekker kreditvurderinger, godkendelser og referencer, og sætter dig i kontakt med entreprenører, der er velkvalificerede til at kunne udføre dit projekt. Tjenesten er både gratis og uforpligtende for dig som bygherre.

6. Tjek op på, om du har brug for at søge om tilladelse

Udskiftning af tag vil i de fleste tilfælde ikke udløse en ansøgningspligt. Det gælder i de tilfælde, hvor arbejdet ikke vil føre til ændringer på husets størrelse eller facadens udseende. Altså, kan man skulle ansøge, hvis man planlægger at skifte tagtype. Man skal også ansøge, hvis det nye tag vil påvirke husets brugsareal - for eksempel hvis man laver en skunk om til et boligareal.

Dette vil således ikke medføre ansøgningspligt, da projektet kun går ud på at lægge nyt tag og undertag.

Alligevel bør man altid forhøre sig hos en fagmand - i dette tilfælde en taksator eller entreprenør. Så er du sikker på, at du får et overblik over, hvilke regler, der gør sig gældende for dit projekt. Det er klogt at gøre dette tidligt, da ansøgningsprocessen kan være tidskrævende.

7. Afsæt tilstrækkelig tid til byggearbejdet

At skifte tag behøver ikke at være en tidskrævende proces. Som regel vil man kunne skifte taget på en almindelig bolig på under 2 måneder. I visse tilfælde hurtigere. Alligevel er det altid en god idé, at afsætte god tid. Uforudsete hændelser kan påvirke tidsrammen: Råd er et eksempel på denne type hændelse. Det kan også ske, at leveringstiden på materialer bliver længere end forventet. En eventuel ansøgningsproces vil også gøre projektet betydeligt mere tidskrævende.

8. Sørg for at vedligeholde det nye tag

Når det nye tag er på plads, gælder det om at passe godt på det. Afhængig af, hvilken type tagdækning man har, kan et tag holde mellem 30 og 60 år. Tag med skifer eller teglsten som tagdækning kan have en betydelig længere levetid. Men sådanne estimater er baseret på, at man passer godt på taget. Vedligeholdelsen er af stor betydning for, hvor længe taget holder. Rengøring er vigtigt. Sørg også for, at tagrender fungerer optimalt, så der ikke opstår rust, og at der er en god tætning rundt om rør og lignende.

Sådan kommer du i gang med en entreprenør

Hvis man skal lægge nyt tag, er det vigtigt at komme i kontakt med de rette håndværkere. Det kan vi hos Bygge.dk hjælpe dig med. Vi tilbyder en onlinetjeneste, der sætter dig i kontakt med entreprenører, der er velegnet til at kunne håndtere dit projekt. Registrerer du dit projekt på vores hjemmeside, kontakter vi dig via telefon for en mere grundig gennemgang. Baseret på dine opgivne oplysninger om projektet, bliver du matchet med en entreprenør, der kan udføre dit projekt.

Få 3 gratis tilbud >

Udskiftning af tag? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

Flere artikler:

Kom i gang

Find fagfolk til byggeri og renovering. Modtag flere uforpligtende tilbud på dit byggeprojekt.