Hvis du ønsker tilbud på dit projekt, kan du klikke dig videre lige nedenfor. Så bliver du sat i kontakt med dygtige håndværkere til dit projekt, og du kan modtage op til 3 gratis og uforpligtende tilbud på arbejdet.
Vil du have et moderne hus? Få 3 tilbud
Det tager kun et minut og er helt uforpligtende
1. Planlæg godt
God planlægning er vigtig for ethvert byggeprojekt. For at få et godt resultat er man nødt til at tage sig god tid i planlægningsfasen. Har man taget beslutningen om at bygge et moderne hus, kan det være rigtig givtigt at engagere en arkitekt så tidligt som mulig. En arkitekt vil komme med forskellige løsninger og muligheder, som man måske ikke har tænkt på selv og derfor give et klart billede af det færdige produktet.
Mange har allerede en grund klar. Det er en god idé at tilpasse huset til grunden og tage udgangspunkt i fordele og ulemper ved terrænet, når man tegner huset. Her vil arkitekten kunne give flere gode indspil. Det er også godt at tænke over dagslys, udsigt og vindforhold. Derudover har både beliggenhed og grundens udformning meget at sige. Det bør man også tage hensyn til.
2. Lav et godt budget
For at projektet i det hele taget skal blive realistisk at gennemføre, er det vigtig at holde styr på omkostningerne. For at have fuld kontrol er det afgørende, at du udarbejder et detaljeret budget, hvor alle udgifter er gjort rede for i særskilte poster. Hvis man deler projektet op i flere dele, for eksempel efter fagområde eller fremdrift, har man god kontrol over, om noget skulle ende med at koste mere, end først antaget. så har man også muligheden for at foretage nødvendige justeringer på andre områder, uden at det vil sætte projektet over styr.
3. Undersøg regler og søg om byggetilladelse
Der er mange krav og regler, som man skal holde styr på, når man skal i gang med et projekt af denne størrelse. Man skal have byggetilladelse, så det betaler sig at få klarhed over det så tidligt som mulig. Det er normalt en arkitekt, der står som ansvarlig ansøger. Hvis man allerede har en arkitekt, som kender til projektet, vil dette forenkle processen. Der er mange dokumenter og tilladelser, der skal samles ind i forbindelse med ansøgningen, som vedkommende skal betale for. Dertil dette kommer ansøgningsgebyr til kommunen, som kan variere en del, alt efter hvor man bor.
4. Sikr finansieringen tidlig
Det er vigtig at få finansieringen på plads tidligt i planlægningsfasen. Her er der store forskelle på, hvilke muligheder man har. Det, der betaler sig for én, betaler sig ikke nødvendigvis for andre. Den enkleste måden at finansiere det på er medegenkapital, forudsat at man har tilstrækkelige midler opsparet. I så fald har man ingen renteomkostninger, og man står helt frit til at disponere sine penge, som man selv vil. Det forudsætter imidlertid, at man har de nødvendige penge på konto, og det er det ikke alle, som har.
Et byggelån er en almindelig finansieringsform, når man bygger et nyt moderne hus. Banken vil følge nøje med gennem en taksator, som sikrer fremdrift og kvalitet på projektet. Lånet bliver udbetalt fortløbende efterhånden som udgifterne dukker op, og på den måden sikrer banken, at lånet faktisk går til de opgaver, det skal. På grund af risikoen vil renten på byggelån være noget højere en boliglån, men når huset er færdigt, vil det som regel blive konverteret til et almindeligt boliglån.
5. Find en dygtig entreprenør
Valget af entreprenør vil have meget at sige for det endelige resultatet, når du skal bygge et moderne hus. Det er derfor afgørende at finde erfarne fagfolk til at udføre arbejdet. Mange ved ikke, hvordan de skal gå frem for at komme i kontakt med dygtige fagfolk. Udvalget kan være overvældende, og det er ikke let at vide, hvem man skal vælge. For at være sikker på, at man kommer i kontakt med en aktør, som har gode kompetencer og gode referencer, kan man bruge markedspladsen Bygge.dk. Du kan lægge dit projekt ud ved at [klikke her].
Vil du have et moderne hus? Få 3 tilbud
Det tager kun et minut og er helt uforpligtende
6. Indhent flere tilbud
Det betaler sig altid at være i kontakt med flere aktører og indsamle flere tilbud til hvert enkelt projekt. Der er flere ting, som afgør, om det bliver et godt samarbejde. Det kan komme an på forskellig opfattelse af projektet, tidsforbrug og personlig kemi. Når man har flere tilbud at sammenligne med hinanden, kan man også krydstjekke, hvad der er inkluderet, tidsplan og pris. Det er lettere at finde, at man får en konkurrencedygtig pris, når man har set, hvordan flere aktører priser projektet.
7. Find ud af, hvordan du skal organisere projektet
Man har to mulige måder at organisere selve byggeriet på: hovedentreprise og fagentreprise. Ved en hovedentreprise vil én entreprenør tage ansvar for organisering og gennemførelse af projektet. Normalt er dette en tømrervirksomhed, som så skaffer alle underentreprenører og organiserer dem. Ved en fagentreprise er det bygherren selv, der må gøre det arbejde, og det er også bygherren, der er ansvarlig, hvis et af fagområderne bliver forsinket. Håndværkere skal have løn fra aftalt tid, selv om de må vente på tur, noget som hurtigt kan blive dyrt, hvis man ikke har kontrol over tidsplanen.
En entreprenør har ofte faste samarbejdspartnere, som de, at de fungerer godt sammen, og som tager ansvaret på sig, hvis noget skulle ske undervejs. For dette her job tager de ca. 10-15 % oven i sine underentreprenører.
8. Sæt dig ind i omkostningsfaktorer
Der er mange faktorer, som er med til at bestemme, hvad et sådant projekt vil koste. Nogen af faktorerne er det vanskeligt at gøre noget ved. Det gælder for eksempel grundforhold og adgang til grunden. Andre faktorer kan man derimod påvirke med egne valg, som for eksempel antallet af badeværelser, eller hvilken slags beklædning boligen skal have. Gennemsnitsprisen for at bygge ny bolig ligger på 28.000 kroner per kvadratmeter, men dette varierer meget fra projekt til projekt.
9. Byg energieffektivt
Mange ønsker en energieffektiv bolig. Varmeforbrug står for omtrent halvdelen af energiforbruget i en bolig, og ved at reducere behovet kan man gøre store besparelser. Derudover kan man gøre ting, som at installere solceller eller vindfanger for at producere sin egen strøm og reducere elregningen yderligere.
10. Tænk praktisk
Når man bygger ny bolig, har man mulighed for at designe boligen, som man selv vil. Men det betaler sig at tænke praktisk. Både ønsker og behov vil ændre sig med tiden. Selv om det i dag kan virke som en god idé med et stort hus med flere badeværelser, er det ikke sikkert, at det samme gælder om nogle år. Et stort hus kræver mere at vedligeholde. Hvis man har børn i huset, som flytter ud om nogle år, behøver de måske ikke at få eget bad. Man må også huske på, at selv om dine fungerer godt i dag, er det ikke sikkert, at det varer evigt, og det er dejlig at have fået etager, når man kæmper med trapper. Samtidig er det også et spørgsmål om videresalg, når den dagen kommer, og det kan betale sig at gøre huset attraktivt også for potentielle købere.