Påbygning: 4 ting du bør vide

 

I denne artikel får du tips til, hvad man skal tænke på, når man bygger en påbygning. Du kan blandt andet læse om, hvad der skal til for at få projektet godkendt, hvilke fagfolk man har brug for, og hvad der påvirker prisen på et sådant projekt. Endelig, i artiklen, vil du finde en liste over 10 ting, der er vigtige at huske på, når du skal bygge en påbygning.

Påbygning

Hvis du ønsker tilbud på dit projekt, kan du klikke dig videre lige nedenfor. Så bliver du sat i kontakt med dygtige håndværkere til dit projekt, og du kan modtage op til 3 gratis og uforpligtende tilbud på arbejdet.

Få 3 gratis tilbud >

Påbygning? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

1. Få viden om de nødvendige krav

Ved bygning af en påbygning er der flere regler og bestemmelser at følge. Man kan derfor ikke starte projektet, før man har fået godkendt de nødvendige ansøgninger. Det første skridt er derfor normalt at komme i kontakt med en ansvarlig ansøger, der kan udarbejde tegninger og indsende en ansøgning til kommunen. Dette er normalt en arkitekt, eller en teknisk tegner eller en ingeniør.

Husk, at der skelnes mellem påbygning og tilbygning. Tilbygning er en forlængelse af bygningens grundflade, mens en påbygning er en udvidelse i højden. Eksempler på påbygninger, der er underlagt ansøgningspligt, er en ny etage, tagløft og forskellige former for kviste. En påbygning vil altid være underlagt ansøgningspligt, mens en tilbygning ikke altid er er underlagt denne. Her er det centralt at forstå, hvilke restriktioner der er for at øge taghøjden på bygningen.

2. Engager en arkitekt

Især på projekter af en vis størrelse og kompleksitet, vil det være nødvendigt at engagere en arkitekt. Plantegning og rum fordeling betyder meget for resultatet af projektet. Her kan arkitekten give gode input. Derudover kan de hjælpe med at udarbejde en ansøgning til kommunen, som kræver, at både plantegningerne og snittegninger udføres korrekt. Desuden vil arkitekten være i stand til at fungere som en ansvarlig ansøger, og organisere indhentning af ansvarserklæringer fra de udøvende fag.

3. Find den rette entreprenør

Så er det tid til at engagere nogen, der kan udføre det faktiske arbejde. Det er vigtigt at være forsigtig i udvælgelsesprocessen. Læs referencer og andre kunders erfaringer med de virksomheder, du overvejer. Du bør også undersøge virksomhedsregnskaber og sikre sig, at de har økonomien i orden. Det kan også betale sig at undersøge, om virksomheden har de nødvendige kurser og godkendelser. De vigtigste godkendelsesordninger er frivillige og er derfor ikke et krav. Men de fungerer som et kvalitetsstempel.

I Bygge.dk har vi gjort det nemmere for dig at finde dygtige og pålidelige håndværkere. Bygge.dk er en tjeneste, der forbinder boligejere med kvalitetssikrede entreprenører og håndværkere. Bygge.dk tjekker kreditvurderinger, godkendelser og referencer, og forbinder dig med entreprenører, der er kvalificeret til at håndtere dit projekt. Hvis man registrerer projektet på vores hjemmeside, hjælper vi med at finde entreprenører, der har både erfaring og ekspertise i udbygning.

Det betaler sig at være ude i god tid, når man skal engagere en entreprenør. Det er almindeligt, at dygtige håndværkere bookes flere måneder frem. At være tidligt ude giver bedre mulighed for at vælge den entreprenør, man ønsker at arbejde med.

Få 3 gratis tilbud >

Påbygning? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

4. Realistisk billede af omkostningerne

Prisen for et byggeprojekt afhænger af det arbejde, der skal udføres. Det er derfor vanskeligt at vurdere, hvad en udvidelse vil koste uden for en detaljeret projektbeskrivelse. Nogle udbygningsprojekter er relativt små og enkle, mens andre kan indebære en fuldstændig ombygning af boligen. 

Hos Bygge.dk har vi udarbejdet vores egen prisdatabase for at kunne vurdere, hvad forskellige byggeprojekter vil koste. Disse statistikker er baseret på afsluttede projekter på vores platform. I databasen kan vi se, at byggeprojekter har en gennemsnitlig kvadratmeterpris på 20.000 kr.  Prisen varierer normalt på et sted mellem 16.000 og 32.000 kr. pr. kvadratmeter. Dette omfatter alt arbejde og materialer, men ikke større ændringer i den eksisterende del af boligen. 

Nogle afsluttende tips:

  1. God planlægning er afgørende, hvis man skal kunne gennemføre projektet præcist og effektivt. Få derfor et overblik over, hvordan processen fungerer. Jo mere grundig man er i forberedelserne til projektet, jo lettere vil det være for alle involverede at udføre det nødvendige arbejde.
  1. Sikker finansiering. Få et overblik over, hvilke midler man har til rådighed. På den måde får man realistiske forventninger til, hvad der er muligt. 
  1. Find dygtige fagfolk. Vær forsigtig i udvælgelsen af entreprenører og fagfolk. Vælg fagfolk, der kan vise, at de har udført lignende projekter tidligere, i høj kvalitet. Sørg også for, at de har gode finanser og kan modstå eventuelle tab. Hvis man bruger bygge.dk kan man være sikker på at finde en entreprenør, der er egnet til jobbet.
  1. Lav en tydelig og nøjagtig kontrakt. For at undgå uoverensstemmelser i byggeperioden er det vigtigt, at både bygherre og entreprenøren forstår, hvad de skal gøre. Udarbejde nøjagtige og detaljerede kontrakter. Tal også om, hvordan man løser eventuelle forsinkelser, pris tillæg og andre udfordringer, der kan opstå undervejs.
  1. Opret et detaljeret budget, så der er god kontrol over de udgifter, projektet vil medføre. Tilføj en separat post til uforudsete udgifter.
  1. Indhent de nødvendige tilladelser, før byggeriet starter. Dette arbejde ligger i høj grad hos den ansvarlige ansøger, men det er vigtigt, at man som bygherre også har et overblik over alle dokumenter og planer.
  1. Realistiske forventninger til egne færdigheder. Mange vælger selv at gøre en del af jobbet, både for at spare og sætte eget præg på projektet. Dette er absolut en mulighed. Man skal dog passe på ikke at overvurdere egen kompetence eller den tid, der er til rådighed.
  1. Hav en tidsplan. For at projektet kan gennemføres til tiden, er det vigtigt at have en tidsplan. Sæt delmål, så det er nemmere at have kontrol under projektet.
  1. Gennemfør en afsluttende inspektion. Det betaler sig at få en tredjepart til at foretage en afsluttende inspektion, som en yderligere sikkerhed for, at arbejdet udføres af høj kvalitet.
  1. Få alle dokumenter sendt bagefter. Dette er vigtigt i tilfælde af en forsikring sag, eller hvis man ønsker at sælge ejendommen på et tidspunkt. At være i stand til at dokumentere, at arbejdet er godt udført, vil have en enorm indflydelse på prisen.
Få 3 gratis tilbud >

Påbygning? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

Flere artikler:

Kom i gang

Find fagfolk til byggeri og renovering. Modtag flere uforpligtende tilbud på dit byggeprojekt.