Hvis du ønsker tilbud på dit projekt, kan du klikke dig videre lige nedenfor. Så bliver du sat i kontakt med dygtige håndværkere til dit projekt, og du kan modtage op til 3 gratis og uforpligtende tilbud på arbejdet.
Renovering af badeværelse? Få 3 tilbud
Det tager kun et minut og er helt uforpligtende
1. Find ud af, hvilken slags renovering der er behov for
Badeværelset er et at de dyreste rum at renovere. Det kan derfor være en god idé at sætte sig ind i, hvilken slags renovering man helt præcist har behov for. Vi skelner ofte mellem totalrenovering og almindelig renovering. Sidstnævnte kan for eksempel betyde, at det eneste, du blot ønsker at få lagt nye fliser oven på de gamle og få monteret nye badeværelsesmøbler. Denne typiske renovering af badeværelset er i den billigere ende af skalaen (typisk 33.000 til 65.000 kr.). Går du lidt op i budgettet, kan du for eksempel ændre i bruseløsningen. I den dyrere ende af skalaen finder man totalrenovering, som normalt indebærer at rive alt ned i det eksisterende badeværelse, for derefter at bygge badeværelset op fra bunden af - ofte med udvidelser (fra 130.000 kr. og op).
I de tilfælde hvor badeværelset er bygget, længe før du er flyttet ind, kender du muligvis ikke noget til rørenes og afløbets tilstand, før gulvet allerede er gravet op. Det anbefales derfor at sætte en post af i budgettet til fornyelsen af disse. Normalt bør man overveje fornyelsen af rør og afløb, hvis det eksisterende er mere end fem til ti år gammelt.
2. Find ud af, hvad der er behov for på dit nye badeværelse
Ved renovering af badeværelset bør du først og fremmest gøre dig overvejelser over, hvilke behov du har i det nye rum. Lav gerne en ønskeliste med prioriteter. På en families badeværelse bør man for eksempel prioritere to håndvaske. Har man små børn, har du muligvis behov for et puslebord, blespand og lignende. I tilfælde med disse midlertidige behov, kan det være en god idé at se på alternative løsninger, som gør, at du ikke behøver lave permanente ændringer i planløsningen, for at få plads til noget, som du alligevel kun har brug for i en kortere periode.
3. Sæt dig ind i, hvad der påvirker prisen på badeværelsesrenoveringen
Ud over ønskelisten med behov, vil budgettet selvfølgelig også have en del at skulle have sagt ved planlægningen og på arbejdstegningen. En vigtig påvirkning af prisen på badeværelsesrenoveringen er normalt standarden for ting som badeværelsesarmaturer, inventar, håndvaske og eventuelle bordplader. En høj standard giver en høj pris. Fliser har normalt ikke en påvirkning på prisen, dog med undtagelse af fliser i natursten, som f.eks. marmor, der er noget dyrere. Selvfølgelig er størrelsen på badeværelset også udslagsgivende for, hvad renoveringen vil koste. Det er imidlertid de ting, som du ikke kan se (rør, elektricitet, membran), som oftest vil udgøre de største omkostningsposter. Men disse kan du kun påvirke i mindre grad.
Du kan godt selv vælge materialer og produkter til badeværelsesrenoveringen, selvom nogle entreprenører har gode aftaler fra udvalgte leverandører. Nogle badeværelsesentreprenører tilbyder også pakker med basisprodukter, hvis du kun har behov for det helt nødvendige.
Du kan spare meget ved at holde dig opdateret på tilbud og kampagner og indkøbe materialer, når de er billige.
Mange har et ønske om en luksuriøs og eksklusiv spa-følelse når de skal renovere. I et lille rum, som badeværelset, behøver man ikke betale i dyre domme for at få dette. Man kan øge det samlede indtryk meget ved hjælp af et par strategisk placerede designelementer og udvalgte, eksklusive materialer.
Det kan også være en god idé at prioritere gode, tekniske løsninger, når det kommer til ventilation, opvarmning og belysning. Med gulvvarme og flot belysning opnår man let en eksklusiv følelse.
4. Overvej nøje planløsningen
Kan du kombinere badekar og bruser? Skal du have en fristående håndvask eller bruge et skab under håndvasken til opbevaring? Ønsker du pladsbesparende løsninger til at skjule bruseløsningen?
Noget at det vigtigste at tage i betragtning, når du skal beslutte dig for en ny planløsning, er opbevaringsplads. De fleste ønsker sig et bad uden synligt rod, og med rene overflader.
Overvej nøje, hvordan du kan få plads til alt; håndklæder, hårtørre, produkter og måske også beskidt tøj. Generelt bør du sørge for lige så meget opbevaringsplads, som du har i dag.
Samtidig kan et lille rum som badeværelset hurtigt virke overmøbleret og trangt. Sørg for at efterlade noget gulvplads til at bevæge sig rundt på.
Heldigvis findes der en række smarte løsninger til at skabe maksimal pladsudnyttelse på mindre områder. Hvis du skal have hjælp til at finde på sådanne løsninger, eller hvis du ønsker noget, der er lavet præcist til dig, kan være en god idé at inkludere en indretningsarkitekt.
Renovering af badeværelse? Få 3 tilbud
Det tager kun et minut og er helt uforpligtende
5. Tænk på tidløshed og holdbarhed
Uanset om du ønsker at sælge i nærmeste fremtid eller ej, kan det være en god idé at tænke på, at badeværelset skal kunne fremstå mere eller mindre moderne - også om fem til ti år. På denne måde undgår du at bruge penge på yderligere renovering af badeværelset, hvis du skal sælge eller bliver træt af farverne og de løsninger, som du har valgt.
Både når du har bestemt dig for planløsningen, materialer og nye tekniske løsninger, er det en god idé at have i baghovedet, at det skal kunne holde længe, uden for megen vedligeholdelse.
6. Lav en skriftlig kontrakt og udarbejd en arbejdsplan med entreprenøren
Efter du har valgt entreprenør til renoveringen af dit badeværelse, er det tid til at tegne en kontrakt. Det er vigtigt at lave en tydelig og detaljeret kontrakt for at undgå uforudsete omkostninger og misforståelser. Brug gerne de færdige kontraktskabeloner AB92 eller AB forbruger. Disse kontrakter er specifikt udformet til håndværks tjenester, og du finder dem på hjemmesiden til Dansk Byggeri.
Derudover bør du rådføre dig med entreprenøren at lave en mere detaljeret arbejdsplan før arbejdsstart. Arbejdsplanen bør indeholde konkrete milepæle, som du bruger som en tjekliste til at sørge for, at byggeriet går som planlagt.
7. Påtag dig ikke mere arbejde, end du har kapacitet og kompetencer til
Badeværelset er et rum, som bør overlades til fagfolk. Her er der meget, som kan gå galt, og det kan få dyre konsekvenser.
Meget af arbejdet er teknisk fagarbejde (elektricitet, rør, ventilation), og sværere arbejde kan være flisebelægning og membran. Dette bør man overlade til fagfolk. Hvis man selv ønsker at bidrage, kan man være med til at rive ned eller bortskaffe affald.
Beslutter du dig for at gøre arbejdet selv, bærer du i så fald selv ansvaret for, at arbejdet udføres i henhold til gældende vådrumsnorm SBi-252 og KS, KVS, drift- og vedligehold. Uanset hvad bør du involvere en entreprenør eller VVS-installatør tidligt i processen, for at få en professionel vurdering af, hvad du selv kan gøre, og hvad du skal overlade til andre.
8. Lav slutgennemgang, og få til dokumentation
Når du har renoveret et rum med høje tekniske krav, såsom badeværelset, er det vigtigt at få udført en grundig slutkontrol. Få gerne en ekstern fagperson til at gennemgå slutkontrollen med dig. Det er normalt at holde sidste del af kontraktens beløb tilbage, til du er sikker på, at alt er i orden, og eventuelle mangler er udbedret.
Endelig skal du også sikre dig, at du får tilsendt alle nødvendige papirer og dokumentation. Det er vigtigt at have dette til rådighed ved eksempelvis salg, vedligeholdelse eller yderligere renovering.
Ønsker du et tilbud på arbejdsopgaven? Få op til 3 uforpligtende tilbud her.
Hvordan finder man den rigtige entreprenør?
Når du skal renovere badeværelset, er det vigtigt at finde den rette entreprenør. Så sørger du samtidig for, at arbejdet bliver udført til tiden, til en rimelig pris og i en kvalitet, som gør, at badeværelset kan holde i årtier.
Når du skal overveje et tilbud, tænker du som det første på prisen. Selvom dette er meget vigtigt for mange, bør det ikke være det eneste vurderingskriterie. Et lavt pristilbud fra en entreprenør kan skyldes, at dennes tilbud ikke dækker alle de samme punkter som et andet tilbud. I tilfælde hvor entreprenøren ikke er kvalitetssikret, bør du også være opmærksom på særligt billige tilbud. Hvis prisen sker på bekostning af kvaliteten, vil det aldrig kunne betale sig. Kvalitet koster, og typisk vil pristilbud fra kvalitetssikrede håndværkere ikke placere sig særligt langt fra hinanden. Af denne grund ser vi, at det typisk er nok at indhente tre forskellige pristilbud - men du bør altid indhente mindst to.
Et andet vigtigt spørgsmål, du bør stille når du skal vælge håndværkere, er: Hvornår kan de starte? Kapacitet og gennemføringsevnen vil være afgørende for, hvornår arbejdet kan sættes i gang, og hvornår det nye badeværelse vil stå færdigt. Sørg for at få klarhed over, hvornår entreprenøren regner med at kunne starte, og hvornår de forventer at kunne være færdige med dit projekt, inden du laver din afgørelse.
Der findes også nogle grundlæggende krav, som du skal stille til de håndværkere, som skal gennemføre dit projekt. Det første krav er til økonomisk soliditet. Det vil sige, hvor stabil og sikker økonomien i firmaet er. Det er vigtigt for dig som privatperson, fordi det vil føre til store forsinkelser, hvis firmaet går konkurs undervejs i dit projekt.
Derudover har du normalt en garantiperiode på fem eller ti år, hvorfor det er vigtigt, at entreprenørfirmaet, som du vælger, ikke går konkurs i denne periode. På denne måde kan du være sikker på, at selvom der skulle opstå noget uforudset, har firmaet fortsat mulighed for at foretage de nødvendige udbedringer.
Derudover findes der licens- og godkendelsesordninger for håndværkere i Danmark. De fleste er frivillige, men du kan alligevel se disse godkendelser som et ekstra kvalitetsstempel. Ved badeværelsesprojekter bør du se efter om firmaerne følger SBi-252 Anvisning for vådrum.
Er du klar til at starte renoveringen af dit badeværelse? I så fald kan du benytte gratistjenesten Bygge.dk for at komme i kontakt med de objektivt set bedste entreprenører i dit område. Bygge.dk er en tjeneste, som forbinder boligejere med kvalitetssikrede entreprenører og håndværkere. Bygge.dk kontrollerer kreditvurderinger, godkendelser og referencer og forbinder dig med entreprenører, som er velkvalificerede til at kunne håndtere dit projekt. Registrer dit projekt på Bygge.dk - så hjælper vi dig i gang.