Hvis du ønsker tilbud på dit projekt, kan du klikke dig videre lige nedenfor. Så bliver du sat i kontakt med dygtige håndværkere til dit projekt, og du kan modtage op til 3 gratis og uforpligtende tilbud på arbejdet.
Bygge arkitekttegnet hus? Få 3 tilbud
Det tager kun et minut og er helt uforpligtende
Den største forskel mellem et arkitekttegnet hus og et kataloghus er den mulighed, du har for at tilpasse huset. Typehuse fra kataloger beregnede til at passe til mange, men passer sjældent perfekt. Selvom du kan foretage nogle ændringer på den model, du vælger (mod ekstra gebyr), er du sandsynligvis nødt til at indgå nogle kompromiser. Dette undgås, hvis du vælger at bygge en arkitekttegnet bolig. Arkitektens opgave er at kombinere alle familiens behov og ønsker og samtidig give dig et hus, der er visuelt tiltalende. Hvis du vælger at bygge sammen med en arkitekt, kan du også få et hjem, som ingen har magen til, hvilket gør det unikt for din familie.
1. Tænk over, hvorfor du vil bygge et arkitekttegnet hus
Er det et hjem, som du planlægger at blive gammel i? Eller er det måske en fritidsbolig, du muligvis kunne finde på at sælge senere? Årsagen til, at du ønsker at bygge et hjem, kan have meget at sige for, hvilken slags hjem det giver bedst mening at bygge. Det kan betyde noget for, om du skal bygge med løsninger, der er 100 procent tilpassede dig, eller med løsninger, der kan fungere godt for mange.
Hvis det er et hjem, du planlægger at bo i længe, kan du overveje eventuelle faktorer, der kan ændre dit boligbehov. For eksempel kan du overveje løsninger, der også fungerer, når du bliver ældre, eller tilføje ekstra plads til fremtidig familievækst.
2. Find en egnet grund
Måske har du allerede bestemt dig for grunden, men hvis ikke er det værd at overveje, hvilken grund der skal købes. Dette kan have indflydelse på både pris og tidsforbrug til byggeprojektet. Udnyttelsesgraden på beboelsesgrunde er normalt omkring 20 %, men det varierer en del mellem de forskellige kommuner, så det er vigtigt at forstå, hvor stort et fodaftryk du kan lave på den grund, du overvejer.
Byggeprojektet kan blive dyrere, hvis der fx er behov for sprængningsarbejde. En skrånende grund på en stenet jord vil være meget dyrere at bygge på end en flad grund på normal jord. Derudover kan byggearbejde tage betydeligt længere tid, hvis der er besværlig eller kringlet adgang til stedet.
3. Få et overblik over dit budget
For at få et overblik over det budget, du har brug for at holde projektet inden for, skal du tale med banken tidligt i processen. Dette skal du gøre, før du har dit første møde med en arkitekt. Det vil være skuffende at begynde at udvikle tegninger med arkitekten og derefter finde ud af, at det, som du har set for dig, vil være langt dyrere, end hvad der er budgetteret med.
En fair tommelfingerregel er, at nybyg gennemsnitligt koster mellem 16.000 og 23.000 kr. pr. kvadratmeter. Ved enklere standardbygninger kan du komme ned i så lidt som 14.000 kr., mens kvadratmeterprisen i den mere eksklusive ende af skalaen kan nå op på 30.000 kr. eller mere. Derudover kommer omkostningerne til de arkitekttjenester, der normalt udgør mellem fem og ti procent af de samlede bygningsomkostninger, ikke inklusive prisen på grunden. De fleste arkitekter opererer med en timepris på mellem 450 og 1.500 kr.
4. Hav en buffer til uforudsete udgifter
Det tilrådes altid at have en buffer på cirka ti procent af det samlede budget til uforudsete omkostninger. Det er ikke ualmindeligt at opdage ting, som du gerne vil ændre undervejs i byggefasen, og så er det rart at have plads til faktisk at foretage disse ændringer, uden at det bliver en økonomisk byrde.
Derudover kan uforudsete hændelser og forsinkelser forekomme under byggefasen, hvilket gør projektet dyrere.
5. Sæt dig ind i, hvordan du sparer penge
Hvis du vil spare penge, kan du i første omgang overveje, hvilken type materialer, tekniske løsninger og konstruktionsmetode du ønsker. Tekniske løsninger vil for eksempel sige ventilationssystemet, det elektriske kredsløb, opvarmning og lignende. Materialevalg dækker alt fra udvendig beklædning og lofter til bordplader og maling. Konstruktionsmetoden styres i vid udstrækning af de visuelle udtryk, du ønsker på facaden. Her har du blandt andet mulighed for at støbe større dele af bygningen i beton, bygge hovedstrukturen i træ eller bygge i murværk.
Husk, at du ikke kun skal tænke over pris, men også kvalitet. I det lange løb kan det vise sig at være meget mere økonomisk at vælge holdbare og solide materialer og løsninger. Derudover er der flere løsninger, der sparer dig penge på opvarmning og elektricitet senere. Det kan være værd at dedikere en del af budgettet til energibesparende foranstaltninger som god isolering, solcellepaneler eller varmepumper til opvarmning.
6. Find en arkitekt, der har designet lignende huse
Arkitekten eller arkitekterne, du overvejer til dit boligprojekt, skal helst have designet lignende huse tidligere. Bed om at se en portefølje, hvis den ikke allerede findes online. Hvis arkitekten ikke har udført konstruktion i nøjagtig den samme stil før, skal du som minimum sørge for, at du kan lide det visuelle udtryk fra hans eller hendes tidligere arbejde. På denne måde vil du være mere sikker på, at du får det, du ønsker, og det vil være lettere at stole på arkitektens råd.
Hvis du ikke har fundet ud af, hvilken stil du ønsker at bygge i allerede, kan dette være værd at overveje, før du begynder at udvikle tegninger.
7. Få afklaret tanker om design og udformning inden det første møde med arkitekten
Før det første møde med en arkitekt vil det være det bedste for begge parter, hvis du allerede har fundet ud af, hvad du ønsker. Hvilken stil du ønsker at bygge i kan være et godt sted at starte. De mest almindelige stilretninger for nye byggerier i Danmark er traditionelle og moderne huse. Mange af dem, der vælger at bruge en arkitekt, ønsker også noget mere unikt. For eksempel kan dette være en funkisinspireret villa eller noget andet helt. Brug gerne Pinterest, Instagram eller lignende platforme til at samle inspiration.
Når du mødes med arkitekten første gang, kan man nemt blive revet med af en god første idé. For at du skal blive tilfreds i det lange løb kan det dog være værd at kende alternativerne og har dannet din egen mening om, hvad du leder efter.
Det kan også være fornuftigt at besøge boligmesser i planlægningsperioden. På denne måde kan du få inspiration til både konstruktionsmåde, valg af materialer, smarte/energieffektive løsninger og mere overordnede byggestilarter. Her får du et indblik over både traditionelle og innovative valg og retninger. Der er også messer, f.eks. med interiør, når det er tid til at beslutte dette.
8. Planlæg implementeringen
Du skal i første omgang danne dig et overblik over den samlede tid, der skal bruges på projektet. Du kan forvente, at det vil tage mindst et år at bygge et arkitekttegnet hus, men ofte mere. Når du laver din tidsplan, kan du starte ud fra denne oversigt:
● Det tager ofte fire til seks måneder at arbejde med en arkitekt. Dette inkluderer arbejde med ansøgningsdokumentation.
● Udbudsproces med entreprenører: To til tre måneder.
● Grundarbejde, udgravning og mulig sprængning: En til to måneder.
● Konstruktion af grundmur og andet betonarbejde: En til to måneder.
● Opbygning af råbygning: To til fire måneder.
● Resterende tømrerarbejde og indvendig efterbehandling: Tre måneder eller mere.
Når det kommer til detaljerne i din specifikke bolig, afgøres dette i projekteringen. Det er en oversigt, som du designer med en arkitekt og entreprenør, der inkluderer alt fra, hvilken slags udvendig beklædning og vinduer du ønsker, til hvilken slags maling, gulve og fliser du ser for dig. Husk, at nogle materialer har en lang leveringstid og måske endda venteliste. Du skal altså kontrollere, at du kan få det, du har brug for til tiden, så det ikke forsinker konstruktionen. Gør dette så tidligt som muligt.
Når du vælger en entreprenør, kan I drage fordel af at videreudvikle projekteringsplanen yderligere. Den skal indeholde specifikke datoer for, hvornår forskellige opgaver skal udføres. Det vil fungere som milepæle i arbejdet. På den måde er det lettere for dig som ufaglært at sikre, at konstruktionen går planmæssigt.
Generelt er det klogt at huske, at hver del af projektet sandsynligvis vil tage lidt længere tid end forventet. Sørg derfor for at sikre dig og have gode marginer.
9. Vælg den rigtige kontraktform
Når du vælger en entreprenør, har du nogle valg, når det kommer til at organisere de forskellige håndværkere:
● Du kan ansætte en entreprenør pr. fagområde og endda koordinere alle disse i forhold til hinanden. Dette kaldes fagentreprise.
● Du kan få en hovedentreprenør til at organisere og koordinere byggearbejdet.
● Du kan også vælge en kombination af disse løsninger, hvor du fx ansætter et eksternt firma til udgravning og jordarbejde, mens en hovedentreprenør tager sig af resten.
Når det kommer til et stort projekt, såsom et arkitekttegnet hus, skal du lade en hovedentreprenør tage sig af projektledelsen. Du kan valgfrit ansætte en ekstern projektleder, hvis du stadig ønsker en delt entreprise. Medmindre du har omfattende erfaring inden for byggeri, er koordineringsarbejdet sandsynligvis for kompliceret og tidskrævende, til at det er umagen værd.
10. Hav en god tone med entreprenøren og vær tæt på arbejdet
I både planlægningsfasen og konstruktionsfasen tilrådes det, at du opretholder en god og ordentlig kommunikation med entreprenøren(e). Sørg også for at holde følelserne ude af ligningen, hvis der opstår uenigheder om ekstra omkostninger eller forsinkelser.
Det anbefales at besøge byggepladsen ofte. Du kan også tage billeder af arbejdet undervejs, især hvis der er noget, du er utilfreds med. Det anbefales ikke kun at have disse typer fotos tilgængelige i tilfælde af uenighed med entreprenøren, men det kan også være sjovt at have dem senere.
Hvordan finder man den rigtige iværksætter?
Bygge.dk er en tjeneste, der forbinder boligejere med kvalitetssikrede entreprenører og håndværkere. Bygge.dk tjekker kreditvurderinger, godkendelser og referencer og forbinder dig med entreprenører, der er kvalificeret til at håndtere dit projekt. Registrer dit projekt på bygge.dk, hvis du vil have os til at kontakte dig.