Hvis du ønsker tilbud på dit projekt, kan du klikke dig videre lige nedenfor. Så bliver du sat i kontakt med dygtige håndværkere til dit projekt, og du kan modtage op til 3 gratis og uforpligtende tilbud på arbejdet.
Støbning af sokkel? Få 3 tilbud
Det tager kun et minut og er helt uforpligtende
1. God planlægning
Arbejdet med forarbejde og støbning kan være vanskeligt at vurdere på forhånd. Hvad, der skal gøres, afhænger i høj grad af forholdene i jorden, hvor man skal bygge. Disse er vanskelige at kortlægge, før man starter udgravningsarbejdet. Ikke desto mindre betaler det sig at afsætte masser af tid til planlægning. Hvis man begynder at forberede tidligt, er der en større chance for, at man er i stand til at få den bedst egnede entreprenør. Disse har ofte travlt flere måneder frem i tiden, og det betaler sig at kontakte dem i god tid, før arbejdet skal starte. Desuden vil god forberedelse gøre det lettere at tilpasse projektet undervejs.
2. Find gode håndværkere
Solidt grundarbejde er en forudsætning for et vellykket byggeprojekt. Fundamentet danner grundlag for resten af bygningen, og dårligt arbejde kan føre til senskader på resten af byggeriet. Det er især vigtigt, at afretningslaget er korrekt støbt, da det er vanskeligt at rette fejl uden at skulle nedrive hele fundamentet. Hvordan sokkelen skal støbes, afhænger blandt andet af, hvilken slags bygning der skal opføres, og hvilke forhold der er i jorden. Derfor er det tilrådeligt at rådføre sig med en fagperson om, hvad der er bedst for projektet.
Det kan være svært at vide, hvordan man finder de rigtige fagfolk til et projekt. Vi i Bygge.dk har samlet kvalitetssikrede entreprenører og håndværkere på ét sted, hvilket gør det nemmere at vælge den rigtige. Vi har kontrolleret referencer, kreditvurderinger og godkendelser på alle virksomheder, der får adgang til platformen og overvåger dette løbende. Kun de virksomheder, der opretholder høje og konkurrencedygtige priser over tid, er fortsat en del af platformen. Det er gratis at lægge et projekt op. Efter inspektion modtager man uforpligtende tilbud fra flere kvalificerede håndværkervirksomheder.
3. Udfærdig detaljerede kontrakter
For at være sikker på, at både bygherren og entreprenøren har en fælles opfattelse af projektet, er det vigtigt, at der udfærdiges en grundig kontrakt. Her skal det stå klart, hvilken slags arbejde der skal udføres, og hvem der er ansvarlig for de forskellige dele af projektet. Der skal også aftales, hvilke ydelser der er inkluderet i prisen fra entreprenøren. For eksempel, hvem der er ansvarlig for at skaffe materialer eller sikre, at overskydende beton transporteres væk? Opnå også enighed om, hvordan man skal håndtere eventuelle forsinkelser og afgifter. På denne måde undgås eventuelle misforståelser og uenighed undervejs.
Brug gerne de færdige kontraktskabeloner AB92 eller AB forbruger. Disse kontrakter er specifikt udformet til håndværkstjenester, og du finder dem på hjemmesiden til Dansk Byggeri.
4. Find ud af, om arbejdet er ansøgningspligtigt
Før man begynder at arbejde, skal man kontrollere, om der er brug for en byggetilladelse. Der er flere faktorer, der afgør, om projektet er underlagt ansøgningspligt. Det afhænger blandt andet af, hvad og hvor højt man vil bygge, og hvilke anvendelsesmuligheder bygningen skal have. Udover de generelle regler er der også kommunale restriktioner på, hvad man kan bygge. Udnyttelsesgraden vil blandt andet variere fra kommune til kommune.
Ofte kan man oprette en enkeltstående bygning på ens grund uden at ansøge, så længe man holder sig inden for udnyttelsesgraden. Men man skal også finde ud af, om man overtræder zoneinddeling eller andre kommunale planer. Derfor er det tilrådeligt at rådføre sig med kommunen om, hvilke regler der gælder for ens projekt.
Støbning af sokkel? Få 3 tilbud
Det tager kun et minut og er helt uforpligtende
5. Udgravning af området
Ved støbning af sokkel, handler en stor del af arbejdet om at forberede underlag, hvor betonen skal lægges. Området skal jævnes, og hvis der er fare for frostsprængninger i jorden, er det vigtigt, at man frostsikre jorden. Frostsprængninger får jorden til at hæve sig, hvilket kan forårsage store skader på byggeriet. Husk, at gravearbejdet vil producere overskydende jordmasser.
Desuden udvider jordmassen sig, når den er gravet op. Har man har udgravet meget, kan det være dyrt at slippe af med al overskydende sten og jord. I nogle tilfælde kan der dog være efterspørgsel efter jord- og stenmasserne. Derfor betaler det sig at kontakte nærliggende entreprenører og spørge, om de har brug for den slags masse, man har på grunden. Hvis det er tilfældet, vil entreprenørerne tage sig af bortkørsel, i bytte for gratis jord- og stenmasser.
6. Underlaget er vigtig
Det øverste underlag under sokkelen skal være en drænende masse, så som knust sten eller grus. Denne masse forhindrer kapillær opsugning af vand fra terrænet, og det er vigtigt at undgå fugt i betonen. Desuden sikrer det en solid base for sokkelen, så bygningen ikke synker. Massen skal også komprimeres, helst med en maskine. Hvor tyk massen man har brug for, afhænger af underlaget og belastningen fra sokkelen. Her er det tilrådeligt at rådføre sig med en professionel for at finde ud af, hvad der er bedst for projektet.
7. Husk dampspær og isolering
Isolering forhindrer fugt og svampeskader, og dampspærret forhindrer fugt i at trænge ind og kondensere i isoleringen eller konstruktionen. Både dampspærre og isolering skal indsættes i underlaget, før man kan starte med støbning af sokkelen. Husk, at dampspærret altid skal være på den varme side af isoleringen. Hvordan man isolerer, afhænger af trykbelastning og bygningens anvendelse. I dræningen under sokkelen skal man også lægge alle rør og kabler, der går ind i bygningen. Hvis radonspær er påkrævet, skal dette være placeret under det øverste isoleringslag. Hvis gulvet er under niveauet af terrænet, skal man dræne. Dræningen skal ligge under selve gulvet, noget man skal tage hensyn til allerede under udgravningen.
8. Vær omhyggelig med efterarbejdet
Selv om betonen har sat sig, er arbejdet ikke færdig. Når afretningslaget har sat sig, skal man børste gulvet. Vent ikke for længe med det. Det er vigtigt, at betonen ikke er for hård ved pudsningen. Hvornår skal pudse afhænger af vejret, temperaturen af betonen, og om det er føjet til hærdningsmiddel. Det rigtige tidspunkt er, når man kan bevæge sig oven på betonen uden at sætte for dybe riller, og at pudsebrættet ikke suger sig fast i underlaget. Det er almindeligt at bruge en såkaldt betonglatter til dette, men man kan også gøre det manuelt. Efter pudsningen, du går over med en stålglatter, helst flere gange for at få betonen så blank som muligt.
9. Pas på, betonen ikke udtørrer
Mens betonen hærder, er det vigtigt at holde det vådt for at forhindre udtørring. Sørg for ikke at vande for hårdt, det er bedst at bruge en let bruse stråle. Hvis strålen er for hård, risikerer man at skylle overflademembranen væk.
Vand betonen så hurtigt som muligt efter pudsningen. Man skal helst holde det vådt i længere tid, ofte i en uge. Dæk betonen med plast for at beskytte mod fordampning, men sørg for, at betonen er hærdet nok, så plasten ikke klæber til underlaget. Forskallingen skal også ned. Hvis det er varmt i vejret, kan man normalt gøre dette dagen efter støbning. Hvis det er koldere, kan man lade det være lidt længere. Hvis man er usikker, er det bedre at lade forskallingen sidde en ekstra dag.
10. Overhold planen
Lige så vigtigt som god forberedelse, er det at bruge planerne aktivt undervejs. Dette betyder ikke, at du skal følge vært punkt slavisk. Der vil altid være ting, man ikke havde forudset. Med en detaljeret statusplan har man et godt overblik over projektet undervejs, samtidig med at man lettere kan foretager justeringer, når det er nødvendigt.
Det samme gælder for finansieringen. Sørg for at udarbejde et detaljeret og præcist budget. Det vil være klogt at lave punkter, der dækker uforudsete udgifter. På den måde reducerer man risikoen for, at udgifterne bliver større, end man kan klare.
Hvis du har besluttet at gå i gang med støbning af sokkel, er det næste skridt at engagere en entreprenør, der er egnet til at udføre arbejdet. Her kan vi hos Bygge.dk hjælpe. Vi har samlet kvalitetssikrede firmaer på ét sted, så det bliver nemmere og sikkert at engagere det rigtige håndværkerfirma. Alle entreprenører, man finder gennem vores service, er løbende kvalitetssikrede, både på ekspertise, økonomi og godkendelser. Hvis man registrerer projektet hos os, sætter vi jer i kontakt med flere entreprenører, der har den erfaring og ekspertise, der kræves for både støbning af afretningslaget, og til det andet arbejde på projektet.