Ombygning af hus: 10 ting du bør vide

 

Ombygning af hus kan omfatte både indvendig og udvendig ombygning. Indvendigt taler folk ofte om at ændre plantegning eller etablere rum, hvor der ikke er et i dag. Eksempler på indvendig ombygning er flytning af køkken, etablering af et nyt badeværelse eller udvidelse af kælderen eller loftet. Udvendig ombygning kan omfatte en total ombygning af facaden eller tagkonstruktionen, for eksempel ved at flytte fra en træbeklædning til en pudset murfacade med større vinduesoverflader eller ved at udføre en fladtagskvist for bedre lofthøjde. Uanset ombygningsprojektet er det vigtigt, at du planlægger omhyggeligt, og projektet vil ofte være ansøgningspligtigt.

Ombygning af hus

Hvis du ønsker tilbud på dit projekt, kan du klikke dig videre lige nedenfor. Så bliver du sat i kontakt med dygtige håndværkere til dit projekt, og du kan modtage op til 3 gratis og uforpligtende tilbud på arbejdet.

Få 3 gratis tilbud >

Ombygning af hus? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

Klar, parat... tænk!

Der er mange ting, man skal overveje, når man ombygger hus. Først og fremmest er det vigtigt at tænke på helheden. Hvis huset har en speciel stil, skal det videreføres i ombygningen. Det er ofte lettere at gøre, hvis huset er nyt. Hvis huset er gammelt og har en unik stil og charme, kan det være både dyrt og tidskrævende. Undgå "stilforvirring", hvor det bliver meget tydeligt, hvad der er nyt og gammelt. Resultatet kan ofte være, at huset vil virke mindre, fordi du mest opholder dig i den nye og attraktive del.

Tænk også på målet med ombygningen: Er det for at gøre huset mere værd, eller er det primært en renovering for din egen fornøjelses skyld? Svaret på dette spørgsmål vil være afgørende og vejledende for mange af valgene. Mange ejendomsmæglere vil fortælle dig, at det er en fordel med få og store værelser i et hus. Men på den anden side kan du mangle væggene senere, hvis du river for mange af dem ned.

Brug for en arkitekt?

Gode ​​råd er guld! Det kan derfor være en fordel at ansætte professionelle rådgivere, så snart du har en idé om, hvad du vil opnå og hvad dit budget er. Arkitekter, interiørarkitekter og håndværkere kan komme med nyttige input.

Især kan en arkitekt se helheder og sommetider foreslå ukonventionelle løsninger, som den almindelige husejere ikke ser. Det kan spare dig for både tid og penge. Hvis du for eksempel vil kombinere flere rum, kan en arkitekt give dig forslag til, hvordan du optimerer pladsen.

Jo større ombygningsprojektet er, desto vigtigere er det at få gode råd. Professionel rådgivning koster ganske vist nogen kroner her og nu, men et par timer med en arkitekt kan f.eks. spare dig for betydelige beløb senere, fordi du normalt laver færre fejl under byggeprocessen og samtidig får projektet afsluttet til tiden.

Budget

Det er let at budgettere for optimistisk, når du vil ombygge huset. Især hvis det er et gammelt hus, du går i gang med.

Et ombygningsprojekt vil typisk indeholde nogle tekniske udfordringer, der kan være vanskelige at forudsige. En ombygning påvirker ofte mange dele af huset, såsom vægge, gulve, elektriske installationer, husets konstruktion og meget mere.

De fleste mennesker med erfaring med ombygning vil anbefale, at du afsætter et ekstra beløb til uforudsete udgifter, ofte 10 procent af det samlede budget, hvis huset er ret nyt og 20-30 procent, hvis huset er gammelt. Der dukker næsten altid overraskelser op undervejs.

Det kan være smart at udføre genopbygningen i flere faser. På denne måde kan du oprette en langsigtet plan, der gradvist implementeres, for eksempel i løbet af en periode på et år.

I tilfælde af totalrenovering med ombygning af boligen skal man regne med omtrent den samme pris som en ny bolig. Baseret på projekter fra vores projektdatabase i Bygge.dk ser vi, at omkostningerne ved sådanne ombygninger/renoveringsprojekter varierer fra 10.000 kr. pr. kvadratmeter til 20.000 kr., afhængigt af arbejdets standard og kompleksitet.

Få 3 gratis tilbud >

Ombygning af hus? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

Skal du gøre det selv eller bruge håndværkere?

Nogle husejere går i gang med projekter med håb om at gøre en stor del af arbejdet selv. Det er vigtigt at være realistisk omkring dine egne byggeevner og den tid, du kan bruge på projektet. En god tommelfingerregel er, at hvis du er i tvivl om du selv kan ordne det, skal du overlade det til fagfolk. Husk, at en professionel håndværker næsten altid udfører arbejdet mere effektivt, end du vil kunne.

Alt, der involverer VVS, elektriske installationer og støttekonstruktioner i huset, må kun udføres af fagfolk. Manglende overholdelse af konstruktionsreglerne kan koste dig dyrt. Du bliver muligvis nødt til at betale for at få arbejdet gjort om, og forsikringsselskabet kan muligvis nægte dig betaling i tilfælde af skadesafvikling.

Hvordan finder jeg håndværkere?

Når du vælger håndværkere, skal du indhente mindst tre tilbud, inden du beslutter dig.

Det kan være fristende at gå efter den billigste entreprenør, men du får normalt også, hvad du betaler for. Vælg snarere en, som du tror, ​​kan gøre arbejdet rigtigt i første forsøg, selvom du betaler en lidt højere pris. Især ved genopbygningsprojekter er det vigtigt at vælge håndværkere med høj kompetence.

Bed altid om referencer. Brug godkendte arkitekter og entreprenører. Sørg for at oprette en skriftlig kontrakt. Ved større renoveringsprojekter skal du vælge en entreprenør, der er ansvarlig for hele projektet.

Hos Bygge.dk har vi samlet kvalitetssikrede entreprenører og håndværkere et sted, så det er let for dig at vælge den rigtige. Hvis du registrerer dit projekt hos Bygge.dk, vil du blive matchet med velkvalificerede entreprenører til dit projekt.

Tips til ombygning af hus

  1. Tænk langsigtet - Hvordan vil du og din families behov ændre sig i løbet af de næste 15-20 år?
  2. Budgettér med uforudsete hændelser - Hvis huset er gammelt, kan der opstå mange overraskelser undervejs. Sørg for at afsætte ca. 10-20 procent af dit budget til ekstra omkostninger.
  3. Hav papirerne i orden - Renovering af huse kan kræve bygningstilladelse fra kommunen. Hvis du ombygger et meget gammelt hus, skal du også tjekke for eventuelle fredede dele af bygningen.
  4. Involver arkitekten for gode tips - En arkitekt er uddannet til at finde utraditionelle løsninger. Dette kan spare dig for både tid og penge.
  5. Vælg en entreprenør - Vælg en entreprenør, der kan dokumentere erfaring med lignende ombygningsprojekter. Få tilbud fra mindst to til tre forskellige virksomheder.
  6. Underskriv en kontrakt - Tillad aldrig håndværkere at påbegynde arbejde uden først at have en skriftlig aftale med pris, frist og omfang.
  7. Valg af materiale - Byg med solide materialer. Hav respekt for den oprindelige arkitektur.
  8. Hold øje med projektet - Før løbende tilsyn med håndværkere. Løs problemerne, inden de vokser sig store.
Få 3 gratis tilbud >

Ombygning af hus? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

Flere artikler:

Kom i gang

Find fagfolk til byggeri og renovering. Modtag flere uforpligtende tilbud på dit byggeprojekt.