Byg entré: 7 ting du bør vide

 

Alle byggeprojekter kræver grundig planlægning. Selv om en ny entré er et relativt lille projekt, sammenlignet med andre former for udbygninger, er der meget, man skal sætte sig ind i. I denne artikel har vi samlet nogle tips til, hvad du skal have med i dine overvejelser, når du vil bygge nyt indgangsparti. Du vil blandt andet kunne læse om, hvad der udløser en ansøgningspligt, hvor meget du kan forvente at betale, og hvordan du skaffer de rette fagfolk.

Bygge entré

Hvis du ønsker tilbud på dit projekt, kan du klikke dig videre lige nedenfor. Så bliver du sat i kontakt med dygtige håndværkere til dit projekt, og du kan modtage op til 3 gratis og uforpligtende tilbud på arbejdet.

Få 3 gratis tilbud >

Bygge entré? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

1. Undersøg, hvad du har lov at bygge

Før du bruger din tid og ressourcer på at planlægge en ny entré, skal du finde ud af, hvad du rent faktisk har lov til at bygge. Det er vigtigt, at du kender reglerne og begrænsningerne for dit projekt. En entré med lukket facade regnes som værende en tilbygning og vil derfor være ansøgningspligtig. Et indgangsparti indlemmes typisk i resten af boligen og vil skulle registreres som et rum til permanent ophold. 

Hvis du skal bygge en overbygning til et indgangsparti, skal du altid ansøge. Byggeriet må heller ikke være i strid med lokalplanen. Lokalplanen omfatter både den æstetiske udformning og udnyttelsesgraden af ejendommen.

2. Fokuser på kvalitet, når du skal finde en håndværker

Når du skal finde en håndværker til at bygge din entré, er det vigtigt, at du er kritisk i din udvælgelsesproces. Bygge.dk er en tjeneste, der forbinder boligejere med kvalitetssikrede entreprenører og håndværkere. Bygge.dk tjekker kreditvurderinger, godkendelser og referencer og sætter dig i kontakt med entreprenører, som er velkvalificerede til at kunne håndtere dit projekt.

Når du har fået nogle tilbud tilsendt, bør du vælge ud fra følgende faktorer:

  • Pris: Prisen er altid vigtig. Men husk på, at billigst ikke altid er bedst!
  • Referencer fra tilsvarende projekter: Bed om mindst 3 referencer, og undersøg referencerne grundigt i de projekter, der har involveret en tilbygning / udbygning.
  • Kommunikation gennem tilbudsprocessen: Dette er som regel en god indikation af, hvor god entreprenøren er til at kommunikere igennem projektfasen og hvor interesseret firmaet er i opgaven.
  • Kapacitet til gennemførsel: Få et estimat på, hvornår de forskellige aktører kan starte på dit projekt, og hvor lang tid de regner med at bruge.

3. Vælg en totalentreprise

Bygning af en entré er ikke noget stort projekt, men har potentielt mange fagområder, der skal involveres. Disse omfatter blandt andre; gravefirma, murer, tømrer, elektriker og blikkenslager. Derudover kan det være aktuelt med en arkitekt eller ingeniør. Mange vælger derfor at organisere projektet som en totalentreprise, hvor tømreren har hele kontrakten og selv organiserer sine underentreprenører. Tømreren vil typisk tage 5-15 % tillæg for underentreprenørernes arbejde - men det kan være dét værd at sørge for, at der er et godt samarbejde på tværs, så projektet skrider rigtigt frem.

Få 3 gratis tilbud >

Bygge entré? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

4. Find ud af, hvad det koster

Hos Bygge.dk har vi oparbejdet en prisdatabase, der er baseret på gennemførte projektet. Den gennemsnitlige pris for at bygge en entré ligger på cirka 16.000 per kvm. Prisen varierer imidlertid en del og kan koste fra 14.000 og til op over 22.000 per kvadratmeter. Priserne inkluderer desuden materialer og alt arbejde.

Der er flere faktorer, som er med til at afgøre, hvad prisen lander på: Har du for eksempel en eksisterende entré, du skal udvide, eller skal du bygge helt nyt? Hvis du vil forlænge gangen med nogle kvadratmeter, er det selvsagt nemmere at bygge en helt ny entré fra bunden af. Men husk på, at størrelsen på tilbygningen også påvirker kvadratmeterprisen. En større entré vil typisk have en lavere kvadratmeterpris, da der er visse skalafordele, som påvirker prisen. På samme måde vil kvadratmeterprisen stige, hvis du kun skal bygge på nogle få kvadratmeter, selvom projektet totalt set er billigere.

5. Hav finansieringen på plads, før du starter

Når man skal bygge ud, findes der nogle forskellige valg i forhold til finansieringen af projektet. Har man penge nok på kontoen, kan man bruge af opsparingen i stedet for at optage gæld. Hvis man derimod ønsker at finansiere via et lån, findes der nogle forskellige muligheder. Det mest almindelige valg for mange er at øge boliglånet gennem for eksempel realkreditlånet. Hvis man ikke får godkendelse til dette, kan man også optage et forbrugslån. Dette vil dog være med en betydelig højere rente og derfor være en dyrere finansieringsform. Det betaler sig altid at kontakte banken tidligt i processen, for at få at vide, hvilke muligheder du har, således, at du ikke står med et betalingsproblem når først kontrakten er indgået. 

6. Lav en grundig kontrakt

Der er meget at holde styr på, når man vil bygge nyt indgangsparti. Det gælder særligt, hvis man aldrig har lavet sådant byggeprojekt tidligere. Når du indgår en aftale med håndværkeren, er det vigtigt, at I bliver enige om, hvad der skal laves på forhånd. Udform derfor en kontrakt, der beskriver, hvad der skal gøres og til hvilken tid. Bliv dernæst enige om, hvordan I forholder jer til eventuelle ændringer: Vil der for eksempel gives afslag i prisen, hvis projektet går over tid? Er det dit eller entreprenørens ansvar at indkøbe materialerne? Hvad nu, hvis vejrforholdene kræver, at projektet sættes på pause? Hvis I bliver enige om alt dette på forhånd, undgår I uenigheder undervejs. Brug gerne de færdige kontraktsmål AB92 eller AB forbruger. Disse kontrakter er specifikt udformet til håndværkstjenester, og du finder dem på hjemmesiden til Dansk Byggeri

7. Find ud af, om du kan gøre noget af arbejdet selv

Hvis du har erfaringen og kompetencerne, som projekt kræver, er der intet til hinder for, at du selv kan realisere projektet. Det er imidlertid vigtigt, at du har realistiske forventninger til, hvad dit projekt kræver - både hvad angår færdigheder og tid. Hvis ikke, risikerer du at stå med en halvfærdig entré, som jo skal blive stående i lang tid. Det kan derfor altid betale sig at konsultere en fagperson, der kan vejlede dig i starten. På den måde er det nemmere at få et indtryk af, om dette er et projekt, du er i stand til at lave på egen hånd. 

Få 3 gratis tilbud >

Bygge entré? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

Flere artikler:

Kom i gang

Find fagfolk til byggeri og renovering. Modtag flere uforpligtende tilbud på dit byggeprojekt.