Udnyttelse af loftsrum: 6 ting du skal vide

 

Når man skal i gang med at indrette loftet, er det vigtigt at være godt forberedt. I denne artikel gennemgår vi nogle tips til, hvordan man kommer i gang, og hvordan man finder de rigtige fagfolk til opgaven. Vi kigger også på reglerne for udnyttelse af loftsrum.

Udnyttelse af loftsrum

Hvis du ønsker tilbud på dit projekt, kan du klikke dig videre lige nedenfor. Så bliver du sat i kontakt med dygtige håndværkere til dit projekt, og du kan modtage op til 3 gratis og uforpligtende tilbud på arbejdet.

Få 3 gratis tilbud >

Har du brug for hjælp til udnyttelse af loftsrum? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

1. Brug fagfolk hele vejen igennem processen

En loftsindretning er et stort og kompliceret projekt, hvorfor man skal bruge gode og kvalificerede fagfolk til at hjælpe sig. De bør desuden have gode referencer fra tilsvarende projekter. På loftet er der også en del kompleksiteter forbundet med bæreevnen, flugtveje og tag/facade-arbejdet. Det er derfor vigtigt at finde en entreprenør, som har den relevante erfaring med dette.

Derudover skal entreprenøren have en solid økonomi, tilstrækkelig med ressourcer og de rigtige godkendelser. Bygge.dk er en tjeneste, der forbinder boligejere med kvalitetssikrede entreprenører og håndværkere. Bygge.dk tjekker kreditvurderinger, godkendelser og referencer og sætter dig i kontakt med entreprenører, som er velkvalificerede til at kunne håndtere dit projekt. Ved at registrere dit projekt hos Bygge.dk, matcher vi dig med fagfolk, som har den rette erfaring og ekspertise inden for det felt, du er ude efter. Du vil også modtage tilbud fra flere firmaer, så du kan sammenligne priserne, før du foretager dit eventuelle valg. 

2. Vær tydelig i projektbeskrivelsen

Dette er vigtigt, både når du skal søge hos kommunen og præsentere projektet for entreprenøren. En nøje udarbejdet projektbeskrivelse viser, at du faktisk har tænkt nøje over, hvad det er, du ønsker. Derudover er det lettere for en håndværker både at prissætte og estimere tidsforbruget for projektet. Det er ligeledes vigtigt - for begge parter - at du er grundig, når du laver kontrakten med håndværkeren. Vær præcis i beskrivelsen af, hvad der skal laves, og hvordan eventuelle forsinkelser skal håndteres. Du finder en god skabelon til byggesager på websiden til Dansk Byggeri.

Det er en fordel at involvere en arkitekt i projektet så tidligt som muligt. Når du skal hyre entreprenører, skal du bruge tegninger og beskrivelser for at vide, hvilket slags arbejde der faktisk skal laves. Arkitekten kan også ansættes som byggeansvarlig og sørge for, at ansøgningsprocessen forløber som den skal.

En udnyttelse af et almindeligt loftsrum, der fører til en brugsændring, er ansøgningspligtigt hos kommunen. Det betyder, at en ansvarlig ansøger (som regel arkitekten), skal udarbejde den nødvendige tegningsdokumentation og beskrivelse. Dette er imidlertid ikke altid tilstrækkeligt som grundlag for prisoverslaget, da der ofte er behov for mere dokumentation. Her vedlægges derfor typisk en beskrivelse fra en ingeniør vedrørende bæreevne, og en beskrivelse af de indvendige overflader fra bygherren/indretningsarkitekten.

3. Husk, at der er strenge regler for det nye boligareal

Hvis du skal udvide loftet til at være en boligenhed, vil arbejdet hurtigt blive meget omfattende. Alle boligenheder skal have sin egen separate indgang, og boligen skal indeholde alle hovedfunktioner. Med hovedfunktioner menes der soveplads, stue, køkken og badeværelse. En ny loftslejlighed skal også opfylde kravene, der gælder for nybyg. Og alle regler, der gør det nemmere at udvide ældre huse, bortfalder. Du skal også overveje, hvad udvidelsen betyder for resten af boligen. Der stilles krav til parkering til hver enhed og kommuneplanen definerere, hvor meget friareal der skal være.

Få 3 gratis tilbud >

Har du brug for hjælp til udnyttelse af loftsrum? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

4. Ansøg, før du begynder at bygge

Disse projekter er næsten altid ansøgningspligtige hos kommunen. Medmindre dit loft allerede er udvidet og godkendt som boligareal, skal du ansøge om brugsændring. Alt arbejdet, der omfatter bærende konstruktioner, er også ansøgningspligtige. Det er normalt, at en entreprenør ønsker, at et andet firma påtager sig ansvaret for ansøgningsprocessen - og dette udføres derfor som regel af en arkitekt. I ansøgningen skal du redegøre for, at du overholder alle regler og forskrifter med hensyn til krav om varigt ophold. Derudover, at du følger de kommunale og lokale retningslinjer. Arbejdet skal desuden være af tilfredsstillende kvalitet.

5. Priserne varierer meget - men regn med mindst 7.000 kr. per kvadratmeter

Det er altid svært at estimere omkostningerne for den generelle pris. Der er mange faktorer, som påvirker prisen, og der kan være store forskelle på, hvilket slags arbejde der skal udføres. Oftest skal taget hæves for at få den tilstrækkelige taghøjde. Noget, der selvsagt koster en del. Det indebærer desuden en nedrivning af hele taget, opbygning af facaden og lægning af nyt tag. Hvis bygningen allerede er klargjort til den nye brug, kan du spare en del her. Men i de fleste tilfælde skal du også forstærke konstruktionens bæreevne. Når vi ser på, hvad tilsvarende projekter har kostet, kan vi derfor alligevel komme med et prisoverslag.

Hos Bygge.dk har vi oparbejdet en prisdatabase, der er baseret på gennemførte projekter gennem vores platform. I denne database kan vi se, at en udnyttelse af loftsrummet i snit koster 10.000 kroner per kvadratmeter. Det inkluderer alle omkostninger, som er tilknyttet til projektet samt alle materialer og arbejdstimer. Der er imidlertid store forskelle, og de fleste mennesker ender op med at betale mellem 7.000 og 23.000 kroner per kvadratmeter. Bemærk også, at udnyttelse af nye lejligheder som regel er betydeligt dyrere end at inddrage loftet i den eksisterende bolig til boligareal. Når der er tale om at bygge nye loftslejligheder med et eksisterende loft, er gennemsnitsprisen cirka 16.000 kroner per kvadratmeter. Men den kan også komme helt op på 26.000 kroner per kvadratmeter.

6. Der er meget at vinde på kreative løsninger

En lofts indretning byder typisk på lidt andre udfordringer end andre renoveringsprojekter. For eksempel kan der være højt til taget midt i, mens højden langs siderne af væggene kan være meget lave. Dette er noget, du kan udnytte til din fordel ved at finde gode løsninger til indretningen - det kan du desuden drøfte med arkitekten undervejs. Hvis budgettet tillader det, er det også en god idé at tale med en indretningsarkitekt om projektet. Kviste og lofter kan inkluderes i interiøret, og med et stort lysindfald får du nogle muligheder, som du ellers ikke har haft. Brug gerne den ekstra taghøjde til at bygge en hems. Placer derudover møbler, senge og opbevaringsløsninger langs væggen. Leder du efter inspiration på nettet og i interiørmagasiner, kan du ende op med en etage, der virkelig giver boligen en ekstra dimension. 


Få 3 gratis tilbud >

Har du brug for hjælp til udnyttelse af loftsrum? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

Flere artikler:

Kom i gang

Find fagfolk til byggeri og renovering. Modtag flere uforpligtende tilbud på dit byggeprojekt.