Stribefundament: 10 ting du skal vide

 

Hos Bygge.dk har vi samlet 10 tips, der kan være nyttige, når man vil bygge et stribefundament som en del af ens projekt. Man kan blandt andet læse, hvilke forberedelser man skal foretage, hvordan man får projektet godkendt, og hvor man kan finde den rette entreprenør til projektet.

Stribefundament

Hvis du ønsker tilbud på dit projekt, kan du klikke dig videre lige nedenfor. Så bliver du sat i kontakt med dygtige håndværkere til dit projekt, og du kan modtage op til 3 gratis og uforpligtende tilbud på arbejdet.

Få 3 gratis tilbud >

Stribefundament? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

1. Brug tid på at planlægge

Det vigtigste, man kan gøre for at sikre en god byggeproces, er en god planlægning. Opsætning af budget, tidsplan og projektering er en af de ting, der sikrer, at man har kontrol over projektet fra start til slut. Når det kommer til fundamentet, er der altid nogle ekstra udfordringer undervejs. Projektet vil i høj grad afhænge af forholdene i jorden, som ikke kan kortlægges præcist, før udgravningen påbegyndes. Dette kan gøre processen krævende og uforudsigelig. Derfor er forberedelse så meget desto mere vigtigere, så man lettere kan foretage justeringer undervejs.

2. Find dygtige håndværkere

For at reducere omkostningerne ved professionel arbejdskraft ønsker mange at sætte stribefundamentet op selv. Trods det faktum, at dette kan være en måde at spare penge på, anbefales det ikke. Dette arbejde danner grundlaget for resten af arbejdsprocessen. Fejl og mangler kan forsinke processen og i værste fald skabe skader og svagheder i resten af konstruktionen. For at arbejdet kan opretholde en høj kvalitet, er der en række overvejelser, man skal tage. Betingelserne har dybest set meget at sige. Hvor dybt man er nødt til at grave afhænger af, hvor stabil jorden er, og hvad belastningen på den færdige bygning vil være. I mange tilfælde skal du også sikre dig mod frostsprængninger. Desuden vil vejret påvirke udviklingen, da temperaturen kan få betonen til at hærde enten for hurtigt eller for langsomt. Man skal også beslutte, om der skal støbes en fod på stribefundamentet, eller om andre løsninger er nok.

Udførelse af denne type arbejde forudsætter, at man har både den nødvendige erfaring, viden og den nødvendige ekspertise. Det er et krævende job, hvor fejl og mangler kan have fatale konsekvenser. Derfor anbefales det at overlade arbejdet til professionelle håndværkere.

3. Udfør kontrakten nøjagtigt og detaljeret

Vær altid præcis, når du beskriver projektet for entreprenøren. En nøjagtig og detaljeret projektbeskrivelse er en garanti for, at man har en fælles opfattelse af det arbejde, der skal udføres. Vær derfor enige om, hvilket arbejde der skal udføres, og hvornår det skal være afsluttet. Beslut også, hvordan man skal håndtere eventuelle forsinkelser og ekstra omkostninger. I arbejdet med fundament kan der ofte opstå ændringer og uforudsete hændelser. Derfor kan det betale sig at være blevet enige om, hvordan man tilpasser sig forskellige scenarier. I kontrakten skal det også være klart, hvem der er ansvarlig for de forskellige dele af projektet, f.eks. indkøb og transport af materialer. Ved at lægge tilstrækkeligt arbejde i kontrakten, minimerer man chancerne for misforståelser og uoverensstemmelser undervejs.

Få 3 gratis tilbud >

Stribefundament? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

4. Udfør grundarbejde

Det er vigtigt at have et godt udgangspunkt. Når man skal bygge et stribefundament, skal man først jævne området og have den rette overflade. Det øverste lag under stribefundamentet skal være en drænende masse bestående af knust sten og grus. Under masserne skal man have isolering, dampspærre og valgfri radonbarriere. Hvis man skal støbe armeret stål ind i stribefundamentet, skal man udføre det her. Alle kabler og rør, der går ind i huset, skal føres igennem de knuste sten, før man støber. Massen bør også komprimeres for at sikre, at sokkelen er placeret på en god overflade.

5. Læg et budget, og overhold det

Selv om arbejdet med fundamentet kan være uforudsigeligt, er det stadig vigtigt at oprette et budget, der er så nøjagtigt som muligt. I løbet af projektet kan man opleve, at estimaterne ikke matchede. Men at have et gennemarbejdet budget gør det lettere at foretage justeringer. Af samme grund kan det betale sig at oprette et særskilt punkt i budgettet for uforudsete udgifter.

6. Undersøg priser på forhånd

Det kan være svært at beregne prisen på et stribefundament, da det er svært at vide, hvad der gemmer sig i jorden, før man begynder at grave. I Bygge.dk har vi dog udviklet vores egen prisdatabase, hvor vi har indsamlet priser og tilbud fra hundredvis af byggeprojekter udført med firmaer fra vores platform. På denne måde kan vi beregne gennemsnitsprisen på en række byggeprojekter.

Vi kan se, at gennemsnitsprisen for opsætning af et stribefundament er omkring 500 kr. pr. løbende måler. Men der er et stort spænd i priserne. Det er ikke ualmindeligt, at projekter falder til 300 kr. per løbende meter, mens de dyreste kan flytte op til 800 kr. per løbende meter. Husk også, at dette kun er prisen på stribefundamentet (herunder materialer og arbejde). Det er vigtigt at holde styr på de omkostninger, der er forbundet med hele projektet. Hvis ikke, kan man risikere at gå i gang med et projekt, man ikke er i stand til at finansiere.

7. Vær obs på fugtproblemer

Når man bygger stribefundamentet, skal man tage hensyn til, hvordan fugtbelastningen for bygningen vil være. Dræning og isolering er vigtige for bekæmpelse af mug og råd i konstruktionen, og dette kan også forekomme i fundamentet. Her er det tilrådeligt at rådføre sig med en fagperson. Så kan man være sikker på, at man tager de nødvendige forholdsregler for at forhindre at fugtskader opstår.

8. Vælg de rette materialer

Der er flere forskellige måder at bygge et stribefundament på. Mange producenter tilbyder stribefundament systemer, hvor man bygger både forskalling, isolering og facade i ét. Stribefundamentet består da af flere elementer, der samles som et byggesæt. Dette kan være en nem og effektiv måde at sætte stribefundamentet op på, og giver mulighed for at kaste både stribefundament og sokkel på samme tid. Det er dog vigtigt, at man er omhyggelig med at måle og placere alle vinklerne korrekt. Man bør dobbelttjekke alle mål og hjørner før støbning. Så øger man chancerne for et vellykket resultat.

9. Husk ansøgningspligt

I langt de fleste tilfælde skal man have en byggetilladelse, før man begynder at arbejde. Dette er vigtigt, at dette er på plads, før arbejdet starter. Der er både generelle regler, der gælder i hele landet, og regler, der er bestemt af hver kommune Eksempler på kommunale regler er zoneinddeling og udnyttelsesgrad. Der er dog en række undtagelser og tilføjelser til byggereglerne, og det er ikke altid let at vide, om projektet er underlagt ansøgningspligt. På Bygningsreglementet.dk kan man finde ud af, hvilke regler der gælder for ens projekt. Der kan man også få at vide, om man kan ansøge på egen hånd, eller om man bør engagere en ansvarlig ansøger. Uanset om man skal ansøge om tilladelse, skal man altid registrere den nye bygning hos kommunen, når projektet er færdigt. Det skyldes, at alle bygninger skal opføres på kommunens kort.

10. Find den rette entreprenøren

Kvaliteten af projektet vil altid afhænge af, hvem man engagerer til at udføre arbejdet. Men at finde den rigtige entreprenør kan være en udfordring. For at gøre det nemmere for at vælge, har Bygge.dk samlet et netværk af kvalitetssikrede entreprenører og håndværkere. Hvis man finder et firma, der bruger vores service, kan man være sikker på, at virksomheden har både godkendelser, økonomi og ekspertise på plads. Hvis man registrerer projektet hos os, vil man modtage pristilbud fra flere pålidelige firmaer, som kan udføre arbejde på både fundamenter og resten af den konstruktion, man ønsker at bygge.

Få 3 gratis tilbud >

Stribefundament? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

Flere artikler:

Kom i gang

Find fagfolk til byggeri og renovering. Modtag flere uforpligtende tilbud på dit byggeprojekt.