Tagisolering: En komplet guide (pris, regler, tips)

 

Meget af det varmetab, der opstår i et hjem, sker gennem taget. Derfor er tagisolering blandt de mere rentable investeringer, man kan gøre for at skabe et mere energieffektivt hjem. På denne måde forhindrer man, at varm luft slipper ud fra rummene og længere ud i fri luft eller op under et koldt tag. Dette resulterer i lavere opvarmningsudgifter. Derudover vil tagisolering resultere i øget livskvalitet, bedre indeklima og god kontrol af temperaturen i boligen. I denne artikel har vi samlet nyttige oplysninger om tagisolering. Du kan læse om de forskellige typer isolering, hvad det koster at isolere, og hvordan man finder håndværkere, der kan varetage opgaven.

Tagisolering

Hvis du ønsker tilbud på dit projekt, kan du klikke dig videre lige nedenfor. Så bliver du sat i kontakt med dygtige håndværkere til dit projekt, og du kan modtage op til 3 gratis og uforpligtende tilbud på arbejdet.

Få 3 gratis tilbud >

Tagisolering? Få 3 uforpligtende tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende
Få 3 tilbud >

Hvorfor isolere taget?

Tagisolering er en relativt billiginvestering, som medfører en række fordele. Lavere opvarmningsudgifter er en af​​de mest almindelige årsager til, at husejere vælger at isolere. God isolering forhindrer, at varm luft siver ud gennem taget og reducerer derfor behovet for opvarmning. Da isolering allerede er et relativt billigt indgreb, vil det være muligt at tjene omkostningerne ind i løbet af få år. Hvor godt det kan svare sig at isolere afhænger af energipriserne (såsom fjernvarme, olie og el) og kvaliteten af ​​den eksisterende tagisolering.

God isolering gør det også lettere at styre temperaturen i hjemmet. Dette vil resultere i øget livskvalitet. Derudover reducerer isolering risikoen for fugtskader og dannelse af svamp, hvilket vil give et bedre indeklima.

Hvis du isolerer taget, reducerer du også snesmeltning og isdannelse på ydersiden taget. Ofte kan man gøre dette uden at ændre husets udseende.

Få 3 uforpligtende tilbud >

Hvordan udføres en tagisolering?

Hvordan man isolerer afhænger af husets udformning. For eksempel er der forskel mellem isolering af et tag med åbent loft og isolering af et lukket loft.

Hvis loftet ikke skal bruges som et rum, kan det være fornuftigt kun at isolere loftsgulvet. Dette er den nemmeste måde at isolere lofter på. Det område, der skal isoleres, er ofte let tilgængeligt, og det æstetiske resultat har meget lidt at sige, da isoleringen alligevel ikke vil være synlig. Hvis loftsgulvet er åbent, skal der isoleres mellem bjælkerne. Her er der ofte gammel isolering. Dette skal undersøges for fugt og slid. Hvis det ser pænt ud, kan den nye isolering lægges over. Hvis der er gammelt fyldstof såsom ler eller savsmuld, kan det fjernes. Savsmuld kan f.eks. suges ud med en pumpe.

I alt skal mindst 35 cm isoleres på loftet. Det er vigtigt, at der installeres en vindspærre ved luftskakten, og at vindspærren ikke dækker denne skakt, når der isoleres. Luftskakten sikrer tilstrækkelig ventilation og forhindrer fugtskader. Derudover er det vigtigt, at dampspærren er tæt og placeret på den varme side af isoleringen.

Når man isolerer taget, er det vigtigt at huske, at betingelserne for ventilation og temperatur ændres. Det er vigtigt at sikre, at den nye isolering også giver tilstrækkelig luftcirkulation. Dette er en forudsætning, for isolering skal kunne transportere gammel luft ud og ny luft ind, udtørre kondens og modvirke fugtdannelse.

For at isolere skrå lofter er det vigtigt at være opmærksom på luftspalten. For at taget skal kunne tørre ud, skal der være dampåbne materialer mellem luftspalten og isoleringen. Luftspalten skal også have adgang til åben luft både ved tagryg og tagudhæng. En sådan spalte har to egenskaber. Den giver fugten mulighed for at komme ud af strukturen, mens det hjælper med at forhindre smeltning af sne og isdannelse på taget.

Isolationen skal fortrinsvist lægges på ydersiden af bærestrukturen, da den fører til mindre kuldebroer. Det er dog ikke altid muligt at gennemføre, og det vil være både lettere og billigere at isolere indersiden.

Få 3 gratis tilbud >

Tagisolering? Få 3 uforpligtende tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

Tagisolering på ældre huse

Effekten af isolering måles i U-værdi. God isolering resulterer i en lav U-værdi. Da isoleringskravene er steget siden 1990'erne, vil mange ældre huse have ringe eller ingen tagisolering. Der er her mest at spare på efterisolering. Det aktuelle krav til tagisolering er højest 0,12. Kravet til isoleringens tykkelse er også blevet strengere. I dag er kravet ca. 300 mm. Indtil 1990'erne var isoleringen sjældent tykkere end 100-200 mm. Hvis huset er ældre, kan der være mindre eller ingen isolering. Supplering af den utilstrækkelige isolering i ældre huse vil have en betydelig effekt på både varmetab og livskvalitet.

Få 3 uforpligtende tilbud >

Udfør tagisoleringen selv

Mange mennesker overvejer muligheden for at isolere taget selv. For at udføre et sådant arbejde kræves det, at du ved, hvordan du sikrer den nødvendige ventilation, samtidig med at du sørger for, at isoleringen er tæt nok. Det er også vigtigt at vide, hvordan man installerer vindspærrer, undgår kuldebroer og lægger dampspærren helt tæt.

For at sikre, at resultatet er af høj kvalitet, anbefales det at overlade isoleringen til fagfolkene. Dette behøver ikke at være dyrt. Isolering tager ganske kort tid, og lønomkostningerne er derfor relativt lave. Det, der derimod er dyrt, er, hvis arbejdet udføres dårligt, og der skal rettes op på fejl bagefter. Derfor lønner det sig at investere i dygtige fagfolk fra starten.

En anden grund til at hyre professionelle aktører er, at isolering ofte kan involvere flere indgreb end selve isoleringen. I nogle tilfælde vil det være nødvendigt at fjerne tagdækningen, gerne på en måde, der gør det muligt at genbruge det. Derudover er der mange varianter af isolering at vælge imellem, og nogle af disse varianter kræver, at den installeres af fagfolk.

For at komme i kontakt med seriøse håndværksvirksomheder med omfattende erfaring inden for isolering, kan du lægge dit projekt på Bygge.dk. Bygge.dk er en tjeneste, der forbinder boligejere med kvalitetssikrede entreprenører og håndværkere. Bygge.dk tjekker kreditvurderinger, godkendelser og referencer, og forbinder dig med entreprenører, der er kvalificerede til at håndtere dit projekt.

Hvad koster det at isolere taget?

Hvor meget det koster at isolere taget afhænger af flere faktorer. For eksempel vil det være dyrere at isolere udvendigt end indvendigt. Udvendig tagisolering kræver, at man fjerner tagsten, opbevarer dem sikkert under arbejdet og derefter lægger dem på igen, når isoleringen er klar. Til gengæld er det ofte ydre isolering, der har den største effekt. I andre tilfælde kan det være tilstrækkeligt at lægge isoleringsruller direkte på loftsgulvet. Det gør processen betydeligt lettere.

Hos Bygge.dk har vi opbygget en prisdatabase baseret på afsluttede byggeprojekter. Vi kan se, at tagisolering har en gennemsnitlig pris på ca. 800 kroner pr. kvadratmeter. Dette inkluderer alle omkostninger i forbindelse med arbejde og materialer. Vi ser også prisvariationer afhængigt af størrelse, tidsforbrug, kompleksitet i det specifikke job og type af isolering. De fleste mennesker ender med at betale et sted mellem 300 og 1.300 kroner pr. kvadratmeter.

Der er dog ikke kun omkostninger knyttet til isolering. Du bør også tænke på de besparelser, du opnår ved at gøre dit hjem mere energieffektivt. Det er vanskeligt at estimere nøjagtigt, hvor store besparelser isoleringen vil give. Fordelen afhænger af både elpriser, temperatur og eksisterende isolering. I de fleste tilfælde vil det dog være værd at isolere, og ofte vil det kun tage et par år at tjene omkostningerne til arbejdet ind igen.

Forskellige former for tagisolering

Mange forbinder isolering udelukkende med mineraluld fra Isover eller Rockwool. Der findes dog en lang række isoleringstyper. Hvilken variant du skal vælge afhænger af, hvad der er bedst til dit hjem.

Mineraluld

Mineraluld er den mest anvendte type isolering. Den er lavet af glas eller sten, som smeltes og omdannes til fibre, inden materialet vikles sammen. Både glasuld og stenuld produceres på næsten samme måde, men har stadig nogle forskellige egenskaber. Stenuld har blandt andet et noget højere smeltepunkt og kan modstå fugt bedre end glasuld. Mineraluld findes i flere former: løs uld, rørskåle, stive plader og ruller. Selvom både sten og glas isolerer varmen relativt dårligt, danner fibersammensætningen tusindvis af små luftlommer. En isoleringsplade består derfor af mere end 90 procent luft.

Cellulosefibre

Celluloseisolering er lavet af gammelt genbrugspapir eller papirmasse, der er kværnet og har en struktur, der minder om uld. For at reducere risikoen for brand tilføjes cellulose også brandhæmmer. Cellulose er organisk og udtørrer fugten ved at suge den ind. Dette begrænser også risikoen for fugtskader. Celluloseisolering kan også bruges uden dampspærre. Ud over at give øget kontrol over temperaturen isolerer celluloseisolering også mod lyd.

Isolering der sprøjtes ind

Denne form for isolering anvendes som en spray. Dette udvides 30-100 gange på få sekunder. Brug af sprøjteisolering undgår samlinger, og samtidig trænger sprøjtemassen ind i alle revner og hulrum. Således vil det være luft- og fugtbestandigt. Den isolerer også rigtig godt sammenlignet med anden isolering, mens det vejer relativt lidt. Det er dog skadeligt for helbredet under påføring og mere brandfarligt end de andre opløsninger.

Isolering der blæses ind

I modsætning til de ovennævnte varianter er isolering, der blæses ind, ikke et separat materiale. I stedet er det en måde at installere isoleringen på. Dette gøres ved at blæse små stykker mineraluld eller cellulose ind i væggen (eller ud på loftet) ved hjælp af en stor slange. Dette er en hurtig og effektiv måde at isolere og udfylde i alle hjørner og hulrum. Det kræver noget teknisk udstyr og vil derfor betyde, at du skal engagere professionelle håndværkere. Da installationen er relativt enkel, behøver du ikke at beregne mange arbejdstimer, hvilket kan gøre denne type isolering til et rimeligt alternativ.

For at finde ud af, hvilken type isolering der er bedst egnet, anbefaler vi i Bygge.dk, at du konsulterer en professionel håndværker. Derudover er det også klogt at overlade selve arbejdet til fagfolk. For at komme i kontakt med kvalitetssikrede håndværksvirksomheder kan du lægge dit projekt på Bygge.dk. Vi har samlet kvalitetssikrede håndværkere ét sted, hvilket gør det lettere for dig at vælge sikkert og korrekt. Hvis du finder aktører på vores gratis service, kan du være sikker på, at de har økonomi, godkendelser og forsikring i orden.

Få tilbud fra byggefirmaer nær dig

Det kan være en udfordring at finde det ideelle byggefirma til den rette pris, men med vores partner 3byggetilbud, kan du nemt og hurtigt sammenligne tilbud fra diverse byggefirmaer i dit nærområde, og udvælge det allerbedste til den mest fordelagtige pris.

3byggetilbud er en online service, som gør det enkelt for dig at modtage tilbud fra forskellige byggefirmaer i dit nærområde. Det eneste du skal gøre, er at udfylde nogle basale oplysninger om dig selv og det bygge- eller renoveringsprojekt du overvejer, og herefter vil de videresende din anmodning til forskellige byggefirmaer tæt på dig.

En af de betydeligste fordele er, at du har mulighed for at modtage tilbud fra adskillige byggefirmaer, hvilket giver dig chancen for at sammenligne priser og projektalternativer, inden du træffer din endelige beslutning. Dette giver dig en større følelse af sikkerhed og garanterer, at du vælger det byggefirma, der passer optimalt til dine behov og din finansielle situation.

I tillæg til at assistere dig med at opspore det ideelle byggefirma, kan de også bistå dig i at finde byggefirmaer, der er eksperter inden for specifikke projekter, som for eksempel nybyggeri eller renovering. Dette gør det nemmere for dig at finde det korrekte byggefirma til dine specifikke krav.

Så hvis du ønsker at spare både tid og penge, samtidig med at du får den mest kompetente byggehjælp, så kan du starte ved at klikke på linket herunder. Afprøv servicen i dag, og erfar hvor enkelt det er at finde det optimale byggefirma til den mest attraktive pris. Klik dig videre herunder for at starte, og modtag tre uforpligtende og gratis pristilbud på dit projekt.

Hvorfor skal du anvende 3byggetilbud?

  • De assisterer hver måned tusindvis i at finde et byggefirma
  • De har samlet de mest kompetente og prisvenlige byggefirmaer ét sted
  • Du undgår at træffe valget af et kostbart og ringe byggefirma
  • De gør det enkelt at finde et byggefirma med attraktive priser
  • Servicen er 100% gratis og uforpligtende

Tilmeld dig 3byggetilbud nu og modtag tilbud fra byggefirmaer i dit nærområde – du vil blive forbavset over, hvor meget du faktisk kan spare. Klik dig videre herunder for at modtage tre gratis pristilbud på dit projekt.

Få 3 uforpligtende tilbud >

Tagisolering? Få 3 uforpligtende tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Start her

Flere guider:

Kom i gang

Find fagfolk til byggeri og renovering. Modtag flere uforpligtende tilbud på dit byggeprojekt.