Renovering: En komplet guide (pris, regler, tips)

 

Mange mennesker drømmer om at renovere hjemmet, men det kan være udfordrende at komme i gang og finde ud af, hvor man skal starte. I denne artikel gennemgår vi typiske renoveringspriser, beskriver processen og hvordan du kan komme i gang med dit projekt. Du får også specifikke tips til, hvordan du sørger for, at dit renoveringsprojekt bliver vellykket.

Renovering

Hvis du ønsker tilbud på dit projekt, kan du klikke dig videre lige nedenfor. Så bliver du sat i kontakt med dygtige håndværkere til dit projekt, og du kan modtage op til 3 gratis og uforpligtende tilbud på arbejdet.

Få 3 gratis tilbud >

Renovering? Få 3 uforpligtende tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende
Få 3 tilbud >

Nogle begreber: Totalrenovering eller renovering af overflader?

Før vi kan komme nærmere ind på detaljer og priser på projekter, er det vigtigt at skelne mellem to almindeligt anvendte koncepter: totalrenovering og renovering af overflader. En totalrenovering er langt mere omfattende end en overfladerenovering og inkluderer normalt:

  • Nedrivning af eksisterende vægge, gulve og inventar
  • Konstruktion af nye vægge og gulve
  • Nye elektriske tilførsler og ny rørlægning
  • Komplet nyt badeværelse og nyt køkken
  • Ændringer af rumløsning

En overfladerenovering er mindre kompleks og koster ikke nær så meget. Det inkluderer ofte ting som:

  • Slibning af gulve
  • Maling af vægge
  • Udskiftning af køkkenfronter
  • Udskiftning badeværelsesmøbler
Få 3 uforpligtende tilbud >

Hvad koster det at renovere?

Bygge.dk er en tjeneste, der forbinder boligejere med kvalitetssikrede entreprenører og håndværkere. Baseret på projekter, der er gennemført gennem Bygge.dk, har vi en masse data om priser for forskellige renoveringsprojekter. Priserne varierer naturligvis afhængigt af størrelse, omfang og kompleksitet. Man kan dog ofte sige noget fornuftigt om, hvor man lander ved at bruge pris pr. kvadratmeter, der skal renoveres.

Her er det igen vigtigt at skelne mellem overfladerenovering vs. totalrenovering.

Hvis vi ser på indre totalrenoveringer, er gennemsnitsprisen omkring 5.000 kr. pr. kvadratmeter.

Vi ser dog også projekter på op til 8.500 kr. pr. kvadratmeter. Dette er typisk tilfældet ved projekter med høj kompleksitet og luksuriøse materialer. Prisen kan også være lavere ved en totalrenovering, og vi ser priser ned til 3.000 kr. pr. kvadratmeter. Bemærk, at alle materialer (inklusive materialer, der købes af kunden selv) er inkluderet i disse tal. Hvor du prismæssigt ender med et konkret renoveringsprojekt, afhænger af en række faktorer.

Hvis det også inkluderer udvendigt arbejde (tagdækning, beklædning, efterisolering, dræning og vinduer), går gennemsnitsprisen op til 8.500 kr. pr. kvadratmeter.

Så begynder du at nærme dig prisen på at bygge nyt, som typisk ligger på 20.000 kr. pr. kvadratmeter.

Et eksempel på en overfladerenovering kunne være maling af vægge og lofter, slibning af gulve, nye lister, tilføjelse af fliser på badeværelset og udskiftning af badeværelsesmøbler. Baseret på projekter, hvor kunderne har brugt Bygge.dk til at finde håndværkere, ser vi, at gennemsnitsprisen for sådanne projekter er ca. 2.500 kr. pr. kvadratmeter. Dette inkluderer alt materiale og alt arbejde. Projekterne kan også være dyrere med mere luksuriøse materialer, op til 3.500 kr. pr. kvadratmeter.

Hvis du ønsker en bestemt pris for dit projekt, kan du sende dit projekt til Bygge.dk, så vil du blive kontaktet af kvalitetssikrede entreprenører med pristilbud.

Læs mere om prisen på renovering.

Få 3 gratis tilbud >

Renovering? Få 3 uforpligtende tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

Betaler det sig at renovere?

Mange, der ønsker at renovere, overvejer omkostningerne ved dette i forhold til hvor meget værdien af boligen vil stige. For eksempel: hvis jeg renoverer for 1 million, vil husets pris stige med mere eller mindre end 1 million?

Der er ikke noget let svar her, men det kan være godt at være opmærksom på. Nedenfor er en liste over faktorer, der kan påvirke, om det svarer sig at renovere boligen:

• Den stil, du vælger: valg af en stil med farver og materialer, som mange potentielle købere kan være interesseret i, øger chancen for at få dine penge igen. En renovering, hvor der er valgt meget ukonventionelle løsninger, som kun få potentielle købere vil kunne lide, kan være vanskelig at få solgt senere hen, og dermed sænkes muligheden for at få sine penge igen ved salg.

• Den entreprenør, du vælger: Der er betydelige prisforskelle mellem forskellige håndværksfirmaer, også selv om det er mellem seriøse aktører i branchen. Det tilrådes derfor at få 3 tilbud, inden du vælger.

• Materiale: Ved et renoveringsprojekt køber du ofte fliser, parket og inventar samt køkken- og badeværelsesmøbler selv. Her kan du finde gode priser og tilbud fra leverandørerne, hvis du er god til at følge med. Husk også, at mange entreprenører har gode rabatter, som du kan drage fordel af.

Projektbeskrivelse - hvad har du brug for?

Før du begynder at modtage tilbud, er det vigtigt at have en klart defineret plan for projektet. Dette er normalt et tekstdokument eller et regneark, der er struktureret pr. rum ud over grundplaner, hvis der er ændringer i planløsning.

En god projektbeskrivelse har flere fordele:

• Det vil være lettere for entreprenører at prissætte projekter, og flere entreprenører vil være interesserede

• Du er mere sikker på, at de tilbud, du modtager, faktisk inkluderer det samme

• Du har et vigtigt referencedokument, der beskriver, hvad der skal leveres

• At gennemtænke valg og løsninger på forhånd snarere end undervejs i projektet, mindsker sandsynligheden for dyre ændringer eller misforståelser i løbet af projektet

Få 3 uforpligtende tilbud >

Har jeg brug for en arkitekt eller indretningsarkitekt?

Hvis du vil udføre projektet så billigt som muligt og ikke ønsker at foretage større ændringer i plantegningen, kan du undvære en indretningsarkitekt. Ellers kan en indretningsarkitekt ofte være et godt første skridt, hvis du har høje ambitioner og en vis fleksibilitet i dit budget. Indretningsarkitekter kan udarbejde den projektbeskrivelse, som du har brug for som kontraktgrundlag for entreprenører, og kan hjælpe med grundplan, møblering, belysning, overflader og farver.

Hvis du ønsker at renovere en lejlighed fuldstændigt, koster en interiørarkitekt typisk fra 13.000 til 20.000 kr., mens prisen for et helt hus typisk koster fra 20.000 til 40.000 kr.

Hvis du skal foretage større indgriben, som er ansøgningspligtig, skal du starte med en arkitekt, der kan udarbejde den nødvendige dokumentation og stå som ansvarshavende ansøger over for kommunen.

Har jeg brug for godkendelse fra kommunen?

Normalt kræves der ikke godkendelse fra kommunen, når det gælder indvendig renovering.

Der er dog nogle undtagelser, såsom renovering af badeværelser i blokke, hvor brandskellet brydes, og til ændring af bærende vægge i blokke. Ved denne type ansøgning vil det normalt være entreprenøren, der står som ansvarshavende for projektet. I tilfælde af udvendig renovering er der ofte brug for en ansøgning, for eksempel hvis større vinduer skal installeres, eller der skal bygges en bue. Derudover er brugsændring af områder ansøgningspligtige, f.eks. i forbindelse med udbygning af et loft eller en kælder. Til sådant arbejde er det normalt at hyre en arkitekt, der kan tegne og ansøge til kommunen, før man henvender sig til entreprenører, der kan prissætte arbejdet.

Bemærk, at du også selv kan ansøge om visse typer projekter. Bemærk, at dette varierer noget mellem forskellige kommuner, men stort set gælder de samme regler.

Hvordan tilrettelægges projektet? En entreprenør eller en virksomhed pr. fagområde?

Når man starter et renoveringsprojekt, skal man overveje, hvordan man ønsker at organisere projektet. Her har du to valg: fagentreprise eller totalentreprise. Med en fagentreprise indsamler du tilbud pr. fagområde og er ansvarlig for koordinering i hele projektet.

Med en totalentreprise (eller en hovedentreprise, hvis der kun er udførende fag), har du som bygherre kun ét kontaktpunkt at behandle, som organiserer alle de forskellige fagområder. En totalentreprenør er typisk et tømrerfirma, der har tømrere ansat internt (nogle gange også murere og malere), mens de har faste samarbejdspartnere inden for andre discipliner som blikkenslager, elektriker og membranarbejde.

De fleste bygherrer, der bruger Bygge.dk for at finde dygtige håndværkere, vælger at gå efter en totalentreprise på renoveringen, da dette reducerer risikoen for problemer undervejs og forenkler processen med en entreprenør.

Hvordan finder man den rigtige entreprenør?

Det vigtigste valg at tage ved renovering er at vælge en entreprenør til jobbet. Hvis du finder en entreprenør, der har god erfaring med lignende projekter, god økonomi, alle godkendelser på plads og god kommunikation, er sandsynligheden for succes stor.

Få tilbud fra byggefirmaer nær dig

At finde det rette byggefirma til den rigtige pris kan være en udfordring, men med vores samarbejdspartner 3byggetilbud kan du let og hurtigt sammenligne tilbud fra forskellige byggefirmaer i dit område og vælge den bedste til den bedste pris.

3byggetilbud er en internetbaseret tjeneste, der gør det let for dig at få tilbud fra forskellige byggefirmaer i dit område. Alt du skal gøre er at udfylde nogle få oplysninger om dig selv og hvilken slags bygge- eller renoveringsprojekt du har brug for, og derefter vil de sende din forespørgsel til forskellige byggefirmaer nær dig.

En af de største fordele er, at du kan få tilbud fra flere byggefirmaer, hvilket giver dig mulighed for at sammenligne priser og projektalternativer, før du tager en endelig beslutning. Dette giver dig en større grad af tryghed og sikrer, at du vælger det byggefirma, der passer bedst til dine behov og din økonomi.

Udover at hjælpe dig med at finde det bedste byggefirma for dig, kan de også hjælpe dig med at finde byggefirmaer, der specialiserer sig i specifikke projekter, som nybyggeri eller renovering. Dette gør det lettere for dig at finde det rette byggefirma for specifikke behov.

Så hvis du vil spare tid og penge, samtidig med at du får den bedste byggehjælp, så kan du komme i gang ved at klikke på linket lige nedenfor. Prøv tjenesten i dag og oplev, hvor let det kan være at finde det bedste byggefirma til den bedste pris. Klik dig videre lige nedenfor for at komme i gang, og hent tre uforpligtende og gratis pristilbud på dit projekt.

Hvorfor bør du bruge 3byggetilbud?

  • Hver måned hjælper de tusinder med at finde byggefirma
  • De har samlet de bedste og billigste byggefirmaer på ét sted
  • Du undgår at vælge et dyrt og dårligt byggefirma
  • De gør det let at finde et byggefirma med gode priser
  • Tjenesten er 100% gratis og uforpligtende

Registrer dig på 3byggetilbud nu og få tilbud fra byggefirmaer i dit område - du vil blive overrasket over, hvor meget du kan spare. Klik dig videre lige nedenfor for at hente tre gratis pristilbud på dit projekt.

Hvor lang tid tager en renovering?

Længden på et renoveringsprojekt varierer naturligvis med omfanget. Hvis der er tale om indvendig renovering af en mindre lejlighed, er det normalt tilstrækkeligt med et par måneder. Men hvis man skal renovere et helt parcelhus, skal man ofte påregne et halvt år, og nogle gange længere.

Ved en totalrenovering af en lejlighed er det mest tidskrævende arbejde typisk relateret til badeværelset. Ifølge Bygge.dk tager det typisk 3-5 uger at renovere et badeværelse, afhængigt af dets størrelse og kompleksitet. Når man taler om en totalrenovering, skal man altid flytte ud under arbejdet. Det kan være godt at medtage et eller andet ekstra tidsrum i tidsplanen, da der kan forekomme uforudsete begivenheder.

Det er også vigtigt at være tidligt ude med at bestille materialer, der kan have ventetid, såsom køkkener og nogle typer fliser og parket. Igen er det vigtigt at planlægge godt og oprette en detaljeret fremskridtsplan med den entreprenør, som du har kontrakt med. Bemærk, at det ofte er vanskeligt for entreprenører at estimere den nøjagtige tid, der bruges på renoveringsprojekter, da uforudsete hændelser kan forekomme. Projekter inden for nybyggeri er ofte mere standardiserede og lettere at estimere.

Hvilken type kontrakt skal jeg bruge?

Når du indgår en aftale med en entreprenør, er det vigtigt at sikre dig, at du har en skriftlig aftale. Det er vigtigt at have dette på plads, inden arbejdet påbegyndes.

Brug gerne de færdige kontraktsmål AB92 eller AB forbruger. Disse kontrakter er specifikt udformet til håndværks tjenester.

Kontraktskabeloner indeholder alle oplysninger, der er relevante for det arbejde, der skal udføres, såsom betalingsmetode, pris, tidsplan osv. Du finder skabelonerne her: Dansk Byggeri

Det skal altid sikres, at priser og betalingsplan er inkluderet i kontrakten. Ved en mindre opgave anbefales det, at du betaler entreprenøren, når arbejdet er udført. For et større projekt er det almindeligt at oprette en betalingsplan, hvor der betales undervejs, efterhånden som projektet skrider frem. Det er normalt, at du som bygherre sørger for at tilbage 10 % af betalingen, som overdragets, når projektet er fuldstændig afsluttet og du har gennemgået leveringen med entreprenøren.

Hvilken dokumentation har jeg brug for på arbejdet?

Når renoveringsprojektet er afsluttet, er det vigtigt, at du får relevant dokumentation fra entreprenøren. Generelt bør der leveres dokumentation, der beskriver, hvordan man bruger det, der er leveret, hvordan det skal vedligeholdes, og hvordan det er udformet. Hvis der er udført elektrisk arbejde, skal der indhentes en overensstemmelseserklæring. Ellers fungerer kontrakten og fakturaerne med entreprenøren ofte som projektdokumentation.

Sådan sikrer du en god projektafvikling: 9 tips

1. Vær ude i god tid: start planlægningen et par måneder før projektstart.

2. Forbered en klar projektbeskrivelse, inden du modtager tilbud, helst ved hjælp af en professionel.

3. Find en entreprenør, der har gode referencer fra lignende projekter, god økonomi, alle godkendelser på plads og som er let at kommunikere med.

4. Indgå en skriftlig kontrakt med entreprenøren.

5. Sørg for at lave en fremgangsplan med entreprenøren (men husk, at alt ikke altid går efter planen!)

6. Bestil materialer i god tid.

7. Oprethold en tæt og god dialog med entreprenøren gennem hele projektet. Følg op på projektet mindst en gang om ugen på byggepladsen.

8. Kontakt entreprenøren, hvor du medbringer en ekstern professionel.

9. Påtag dig ikke mere selvstændigt arbejde, end du har ekspertise og tid til.

Få 3 uforpligtende tilbud >

Renovering? Få 3 uforpligtende tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Start her

Flere guider:

Kom i gang

Find fagfolk til byggeri og renovering. Modtag flere uforpligtende tilbud på dit byggeprojekt.