Hvis du ønsker tilbud på dit projekt, kan du klikke dig videre lige nedenfor. Så bliver du sat i kontakt med dygtige håndværkere til dit projekt, og du kan modtage op til 3 gratis og uforpligtende tilbud på arbejdet.
Isolering af kælder? Få 3 uforpligtende tilbud
Det tager kun et minut og er helt uforpligtende
Indvendigt eller udvendigt?
Forkert isolering af kældre er et almindeligt problem og kan forårsage fugtskader og dannelse af svamp, hvis det ikke gøres korrekt. Mange mennesker mener, at isoleringen skal være på indersiden af væggen, og at man kan isolere kældervægge på samme måde, som man isolerer udvendige vægge over jorden. Dette er ikke korrekt, og hvis man isolerer forkert, kan man hurtigt få fugtskader. Indvendig isolering forhindrer varmen i rummet i at udtørre fugt i murvæggen, og hvis væggen ikke kan trække vejret, er der grobund for både fugt og råd. Derfor skal du så vidt muligt lægge så meget af isoleringen som muligt på ydersiden af kældervæggen. Hvis det er vanskeligt at komme til udefra, skal der dog lægges mindst ⅓ af isoleringen på ydersiden. For rum, der er mere udsat for fugt, såsom en sauna, et badeværelse eller et vaskerum, anbefales et minimum af ⅔ udvendig isolering. Det skal også være uorganisk materiale, der ikke tager skade af fugt. At grave omkring væggen udendørs kan være en dyr affære, men det er også en af de vigtigste ting, du kan gøre for at bekæmpe fugtskader, så det er værd at gøre dette stykke arbejde. Ofte indebærer arbejdet med at udvide kælderen en smule udgravning på ydersiden for at understøtte fundamentvæggen, tilføje nye afløb eller lignende, og så er du allerede i gang. Som reference kan det nævnes, at dræning og efterisolering af grundmuren koster cirka mellem 2.500 og 4.500 kroner pr. løbende meter.
Læs mere om prisen på isolering af kælder.
Sørg for, at kælderen er tør
Det, der er vigtigt at undersøge, uanset hvordan du vælger at isolere, er, at kælderen er helt tør, inden du starter. Hvis ikke, risikerer du svamp og råd inde i strukturen, og det kan hurtigt forårsage store skader, før du opdager det. Derfor skal dette afhjælpes, før du isolerer.
Det bedste, du kan gøre for at forhindre en våd kælder, er at tilføje ny dræning. For at gøre dette, graver du dig rundt om huset og lægger nye dræningsrør, sætter plastfolie på ydersiden af væggen og fylder det med dræningsmasser, såsom Lecakugler eller lignende. Det er vigtigt, at drænrørene ligger dybt nok til at undgå opsugning fra jorden, mindst 20 cm under konstruktionen. Grundmursplader er ikke for at undgå vandindtrængning, men det forhindrer, at fugt fra jorden går fra de drænende småsten ind i væggen, dvs. kapillært opsug.
Sådan gør du
Det er vigtigt, at du sikrer et godt fundament for isolering af kælderen. For en betonvæg kan du reparere støbesåret med cementmørtel. Hvis du har en let klinkevæg, skal du børste med en type fugtforsegling, helst to gange. Sørg for, at der ikke er noget vandopsamlingspunkt i overgangen mellem betonvæg og sokkel. Du kan forhindre dette ved at støbe en skrå kant, der fører vandet væk. Brug derefter en dampåbner og vandtæt primer eller membran fra bunden og en halv meter op. Hvis primeren eller membranen ikke går helt op til det sted, hvor du har til hensigt at installere isoleringspladerne, skal du have en plast- eller metalstøbning på toppen for at lede vandet væk. Dette er fastgjort i et tætningsmiddel mod væggen. Denne liste bidrager også til ventilation bag husbeklædningen og er især vigtig, hvis du bruger tyk isolering.
Når du fæstner pladerne under terræn, er der to måder at gøre dette på. Du kan lime pladerne med en frostsikker og cementbaseret lim. For at sikre, at pladerne klæber korrekt, skal du gnide bagsiden med for eksempel en håndsav. Klæbemidlet påføres i et mønster af femmersiden på en terning. Du kan også bruge plugs til at fastgøre pladerne. Derefter er det vigtigt at vinkle disse plugs opad for at forhindre vand i at strømme ind i væggen. Der er normalt syv plugs pr. kvadratmeter. Plugs anvendes også, hvis pladerne skal fastgøres over jorden. Derefter skal du også børste pladerne med fiberforstærket puds for at sikre dem i forhold til brandfare.
Hvorfor bliver kælderen våd?
Du genkender sandsynligvis den klassiske lugt af kælder; tæt og indelukket. Og den lugt overføres ofte til tøj og andre ting, du har i kælderen. Denne lugt stammer fra skimmel og fugt, hvilket kan være allergifremkaldende. Det er ret almindeligt, især i gamle kældre, da de ikke er beregnet til regelmæssigt ophold. For at overkomme dette, skal du gøre hvad du kan for at få en god dræning og forhindre kapillært sug. Men et andet velkendt problem, der forårsager fugt i kælderen, er kondens. Når kældervæggene er under jorden, afkøler den kolde jord de ydre vægge. Ligesom en kold øl får dråber på ydersiden af glasset en varm sommerdag, vil en kold kældervæg også få den varme luft til at kondensere. Den udvendige isolering vil hjælpe med at modvirke dette, da det forhindrer kuldebroer i det indvendige bindingsværk. Tilstrækkelig ventilation vil hjælpe med at modvirke fugtskader og er en god foranstaltning.
Rum i rum
En populær mulighed når det kommer til affugtning af kældre, er en såkaldt rum-i-rum-løsning. Her bygges der lette vægge på indersiden af ydervæggene med et mellemrum på ca. 5 cm, hvilket giver et fritstående rum inde i rummet. Når du isolerer indersiden af grundmuren, flytter du kondensationspunktet fra grundmuren ind i den nye, lette væg, så for at undgå svamp og råd er det vigtigt at være omhyggelig med dette. Det er vigtigt, at isoleringen ikke kommer i kontakt med betonen. Ved at installere en affugter, kan du kontrollere fugtudviklingen i luftspalten mellem den lette væg og den ydre væg og få fugten, ud før den trænger ind i strukturen. Du monterer affugteren højt placeret på væggen i et lagerrum eller teknikrum. Luftfugteren suger den våde luft ud, som sendes ud i det fri via et rør i væggen. Samtidig blæses tør luft ind i spalten, hvilket sikrer, at muren forbliver tør. Luftfugteren tændes og slukkes efter behov og styres af en hygrostat, der måler fugt i spalten. Det trækker ikke megen elektricitet og er et billigt alternativ til at udgrave ydervæggen for at tilføje isolering.
Isolering af kælder? Få 3 uforpligtende tilbud
Det tager kun et minut og er helt uforpligtende
Isolering af gulvet
Det er ofte fodkoldt i kældre, hvilket ikke er så mærkeligt, da jorden udenfor også er kold. Men det er derfor, det kan være vanskeligt at opvarme gulvet uden at have et stort varmetab til jorden nedenfor. Det er vigtigt at isolere gulvet godt for at forhindre dette problem. Der er flere alternativer til, hvordan man gør dette. Hvad der er bedst afhænger af flere ting. Anbring aldrig gulvvarme direkte på jorden, hvis jorden er fugtig, men isoler gulvet indefra. Der er flere forskellige materialer, der passer til dette, f.eks. EPS-beton, som er specialfremstillet til opvarmning i kældergulvet.
Et problem, du kan støde på, når du renoverer kælderen, er, at kældre ofte har lave lofter, og isoleringen stjæler en del af højden. Du skal tænke over dette, når du vælger gulvbelægning, og hvordan du isolerer. Om nødvendigt kan det være en god ide at grave i gulvet for at opnå den ønskede loftshøjde, men dette er ofte omfattende arbejde.
En meget anvendt metode, når du har brug for ekstra isolering, er at lægge gulve på nye trælægter. Trælægter er store bjælker lagt på betongulvet, som løfter trægulvet fra betonen. Placer en 0,22 mm dampbarriere på det støbte gulv. Dette er vigtigt for at forhindre, at fugt trækker op i gulvet. Lægterne lægges over dampbarrieren, før gulvet isoleres.
En løsning, som mange bruger, og som giver mulighed for at lægge varmekabler eller vandbåren varme, er at lægge et flydende gulv med bindingsværk. Dette giver en lavere byggehøjde, end hvis du støber gulvet i beton. Flydende gulve er en meget almindelig måde at lægge gulve på og involverer placering af parket, laminat eller vinyl på et stabilt gulv uden at fastgøre det med lim eller lignende. Gulvet bevæger sig derefter og tilpasser sig mikroklimaet i kælderen. Du skal først rette underlaget og derefter placere dampbarrieren mellem betonen og isoleringen. Du har også brug for en ramme langs væggene for at forhindre isoleringen i at komme i kontakt med betonen. En trykbestandig isolering, såsom 50 mm XPS-skum, udfylder rammen, inden der lægges en spånplade på. Dette skal limes sammen, men ikke fastgøres til rammen. Derefter lægges det flydende gulv.
Gulve som støbes bruges ofte, hvis du vil have flisegulve, og er altså almindeligt at anvende, hvis du planlægger at bygge et badeværelse i kælderen. Hvis du har varmekabler i kældergulvet, skal isoleringen være så tyk som muligt for at undgå for meget varmetab. Det vil være både dyrt og ikke særlig effektiv, hvis du ud over badeværelsets gulv også skal opvarme jorden under huset. En støbeplade, 0,2 mm fugtbarriere og 70-80 mm armeret støbegulv bør være tilstrækkeligt.
Tykkelse og materiale
Hvor tyk isolering du har brug for ved isolering af kælderen afhænger af behovet, isolering under betonen og loftshøjde. Hvis det eksisterende gulv imidlertid ikke er isoleret, må der ikke tilføjes mere end 50 mm for at forhindre kondens. Der findes flere forskellige materialer, som der sædvanligvis isoleres med. Det kunne være XPS, EPS, Glava eller Rockwool. Hvilket materiale du skal bruge, afhænger af hvad du foretrækker og betingelserne i din kælder.
Glasuld
Glasuld er sandsynligvis det mest almindelige isoleringsmateriale, og de lange, tynde fibre gør glasuld let at håndtere. Glasuld fremstilles i flere forskellige formater, såsom løs uld og skiver. Glava bruger glasuld i sine isoleringsprodukter. Fibrene ligger i samme retning, hvilket gør uld mere elastisk.
Stenuld
Mineraluld produceres ved at smelte stenmateriale og overføre det til fiber. Selvom sten normalt isolerer ret dårligt, får fibersammensætningen den til at blive fuld af luftlommer inde i massen, hvilket forhindrer luften i at bevæge sig. En stenuldsisoleringsplade består faktisk af ca. 90 procent luft. Det er relativt brandsikkert, da det kan modstå 1000 grader uden at smelte, og det tiltrækker ikke vand, hvilket gør det velegnet til strukturer, som er udsat for fugt. Den bedst kendte producent af stenuld er Rockwool.
Skumplast
Plader som EPS og XPS er lavet af skum og bruges også ofte som isolering. XPS og EPS har lidt forskellige funktioner, og hvad du skal gå efter afhænger af pris og anvendelse. XPS er de store blå isopor-plader og er de mest almindelige at bruge i grundmuren. EPS er meget billigere, men har også en lidt større fugtabsorbering. Skumplader kan modstå meget pres og nedbrydes ikke af råd og mug.
Isoler selv eller brug håndværker?
Når du isolerer, er det som sagt vigtigt at gøre det rigtigt, både med hensyn til fugtighed og temperatur. Hvis du vælger at udføre dette job selv, er det essentielt, at du har tilstrækkelig viden. Selvom der spares penge på ikke at skulle betale en håndværker, er det vigtigt, at jobbet udføres korrekt. At skulle rette fejl fra sløset arbejde kan hurtigt blive meget dyrere, end hvis du betaler nogen for at gøre det i første omgang. Det kan også være vanskeligt at identificere problemet, og det kan tage lidt tid, før du overhovedet opdager det.
Bygge.dk er en tjeneste, der forbinder boligejere med kvalitetssikrede entreprenører og håndværkere. Bygge.dk tjekker kreditvurderinger, godkendelser og referencer, og forbinder dig med entreprenører, der er kvalificerede til at håndtere dit projekt. Du kan registrere dit projekt hos os gratis og uden forpligtelse og modtage flere tilbud fra flere, som du kan holde op mod hinanden.
Få tilbud fra byggefirmaer nær dig
Det kan være en udfordring at finde det ideelle byggefirma til den rette pris, men med vores partner 3byggetilbud, kan du nemt og hurtigt sammenligne tilbud fra diverse byggefirmaer i dit nærområde, og udvælge det allerbedste til den mest fordelagtige pris.
3byggetilbud er en online service, som gør det enkelt for dig at modtage tilbud fra forskellige byggefirmaer i dit nærområde. Det eneste du skal gøre, er at udfylde nogle basale oplysninger om dig selv og det bygge- eller renoveringsprojekt du overvejer, og herefter vil de videresende din anmodning til forskellige byggefirmaer tæt på dig.
En af de betydeligste fordele er, at du har mulighed for at modtage tilbud fra adskillige byggefirmaer, hvilket giver dig chancen for at sammenligne priser og projektalternativer, inden du træffer din endelige beslutning. Dette giver dig en større følelse af sikkerhed og garanterer, at du vælger det byggefirma, der passer optimalt til dine behov og din finansielle situation.
I tillæg til at assistere dig med at opspore det ideelle byggefirma, kan de også bistå dig i at finde byggefirmaer, der er eksperter inden for specifikke projekter, som for eksempel nybyggeri eller renovering. Dette gør det nemmere for dig at finde det korrekte byggefirma til dine specifikke krav.
Så hvis du ønsker at spare både tid og penge, samtidig med at du får den mest kompetente byggehjælp, så kan du starte ved at klikke på linket herunder. Afprøv servicen i dag, og erfar hvor enkelt det er at finde det optimale byggefirma til den mest attraktive pris. Klik dig videre herunder for at starte, og modtag tre uforpligtende og gratis pristilbud på dit projekt.
Hvorfor skal du anvende 3byggetilbud?
- De assisterer hver måned tusindvis i at finde et byggefirma
- De har samlet de mest kompetente og prisvenlige byggefirmaer ét sted
- Du undgår at træffe valget af et kostbart og ringe byggefirma
- De gør det enkelt at finde et byggefirma med attraktive priser
- Servicen er 100% gratis og uforpligtende
Tilmeld dig 3byggetilbud nu og modtag tilbud fra byggefirmaer i dit nærområde – du vil blive forbavset over, hvor meget du faktisk kan spare. Klik dig videre herunder for at modtage tre gratis pristilbud på dit projekt.